Salatoimikud

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt X-Files)
 See artikkel räägib telesarjast; raamatusarja kohta vaata Salatoimikud (raamatusari).

Salatoimikud
The X-Files
Žanr draama, ulme, õudus, triller, müsteerium
Peaosades David Duchovny
Gillian Anderson
Robert Patrick
Annabeth Gish
Mitch Pileggi
Nicholas Lea
Laurie Holden
Tunnusmuusika helilooja Mark Snow
Riik Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Hooaegu 11
Jagusid 218
Tootmine
Jao kestus 42–48 minutit
Linastamine
Kanal Fox
Eesti kanal TV3 (TV6)
Välislingid
Ametlik koduleht Muuda Vikiandmetes
Sissekanne IMDb-s

"Salatoimikud" (originaalpealkirjaga "The X-Files") on stsenarist Chris Carteri televisiooni jaoks kirjutatud Ameerika Ühendriikide ulme- ja põnevussari, mida toodeti aastatel 19932002. Kokku kestis telesari 9 hooaega, mille jooksul läks eetrisse 202 osa.

Peaosades on David Duchovny, Gillian Anderson ja Mitch Pileggi, viimasel kahel hooajal ka Robert Patrick ja Annabeth Gish.

Lisaks on sarja põhjal valminud kaks filmi, esimene 1998. aastal ning teine pealkirjaga "Salatoimikud: Ma tahan uskuda" 2008. aastal. Juba mitu aastat on arutamisel olnud ka kolmanda filmi tegemine, milleks seni pole veel produktsioonifirmalt Fox heakskiitu saadud.

Seriaali uute osade võtted algasid 2015. aasta suvel,[1]esilinastus oli 24. jaanuaril 2016.[2][3][4]

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Seriaali keskmes on kaks FBI eriagenti, Dana Scully ja Fox Mulder, kes uurivad müstilisi, lahendamata jäänud ja paranormaalseid juhtumeid. Mulder (Duchovny) usub tulnukate olemasolusse ning on avatud paranormaalsetele nähtustele, samas kui tema teadlasest partner Scully on skeptik, kes otsib neile juhtumitele ennekõike teaduslikke seletusi.

Seriaali episoodid jagunevad kaheks: nädala koletise (monster-of-the-week) osadeks ja seriaali mütoloogiat käsitlevateks (myth) osadeks. Nädala koletise episoodid, mis moodustavad umbes 2/3 kõigist “Salatoimikute” osadest, käsitlevad laia spektrit seletamatutest nähtustest nagu vampiirid, koletised, vaimud jmt. Siia hulka kuuluvad ka kõik humoorika suunitlusega osad. Mütoloogia osades käsitletakse valitsuse vandenõu ja ufotemaatikat ning selle keskmes on suurel määral Mulderi õe Samantha kadumine, kui Mulder oli 12-aastane.

Film[muuda | muuda lähteteksti]

37 000 aastat tagasi maeti ühte Texases asuvasse koopasse surmav saladus. Selle vallapääsemine võib tähendada kogu inimkonna hukku. Fox Mulder ja Dana Scully segatakse nende karjääri suurimasse vandenõusse. Neile pakub kaheldava väärtusega abi paranoiline teadlane Alvin Kurtzweil (Martin Landau). Tõe otsinguid segavad asjaosalised, kellel on nii võim kui ka vahendid, et saladuse avalikuks tulemist vältida. Hoolimata sellest jõuavad agendid iga sammuga tõele lähemale, mis on suurem, kui nad arvata oskasid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "X-Files to return with Mulder and Scully". BBC News Online. 24. märts 2015.
  2. Andreeva, Nellie (24. märts 2015). "'The X-Files' Returns As Fox Event Series With Creator Chris Carter And Stars David Duchovny & Gillian Anderson". Deadline.com. Vaadatud 24. märtsil 2015.
  3. "The Next Mind-Bending Chapter Is Coming!: 'The X-Files' returns to FOX". Fox Broadcasting Company. 24. märts 2015. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. märts 2015. Vaadatud 26. märtsil 2015.
  4. Ausiello, Michael (11. mai 2015). "Fox Fall Schedule: Scream Queens Takes Tuesday Crown, Sleepy Rises on Thursday, X-Files Held 'Til January". TVLine. Vaadatud 11. mail 2015.