Withnail and I

Allikas: Vikipeedia

"Withnail and I" ("Withnail ja mina") on 1986. aastal Suurbritannias valminud Bruce Robinsoni kultuslik mängufilm, mis on rajatud tema enda noorpõlvemälestustele 1960. aastate Londonist.

Filmi stsenaarium põhineb Bruce Robinsoni avaldamata romaanil, mille ta kirjutas 1969. aasta talvel. Filmi eelarve oli 1,1 miljonit naela, Robinson sai käsikirja eest ühe naela, lavastamise eest 80 000 naela.[viide?]

Filmi peategelased on kaks töötut näitlejat, Withnail (Richard E. Grant) ja minategelane Peter Marwood (Paul McGann). Nad elavad 1969. aasta lõpul Londonis üsna nälgimise piiril, peatoiduseks alkohol ja tabletid. Tüdinud elust toauberikus, otsustavad noored mehed mõneks ajaks kolida Withnaili onu Monty (Richard Griffiths) juurde. Seal leiavad peategelased eest poollagunenud maja ja vaenulikud naabrid. Pärast onu saabumist muutub aineline külg paremaks, ent probleeme tekitab homoseksuaalsete kalduvustega onu Montys tärganud eriline huvi minategelase vastu.

Film annab kriitilise ja tõepärase pildi Briti seiskunud elulaadist. 1960. aastate mässumeelsuse ja vabaduseunistuste aeg on möödas, kuid mingeid olulisi muutusi pole toimunud.