Windows Server 2003

Allikas: Vikipeedia

Windows Server 2003 (lühendina ka Win2K3) on serveritele mõeldud Microsofti operatsioonisüsteem. See anti välja 24. aprillil 2003 kui Windows 2000 Server järglane. 6. detsembril 2005 toodi turule selle uuem versioon Windows Server 2003 R2. Windows Server 2003 järglaseks on Windows Server 2008, mis anti välja 4. veebruaril 2008.

Töökindlus[muuda | muuda lähteteksti]

See Windowsi versioon on üks kõige töökindlam, mis Microsoft kunagi välja on andnud. Tema uptime ehk tõrgeteta töö aeg on keskeltläbi 99,99%.[viide?] See on vähem kui üks tund mittetöötamist ühe aasta jooksul. Windows Server 2003 on ka üks viimaseid Windowsi versioone (kerneleid) kus DOS-i rakendused töötavad enam-vähem nende täisfunktsionaalsuses, kaasarvatud lõikelauarakendused.

Täiendamine riistvaraliselt[muuda | muuda lähteteksti]

Mälu saab lisada 32-bitises süsteemis kuni 32 GB RAMi ja 64-bitises isegi kuni 1 TB RAMi. Sobiva riistvara installimise järel tuleb server taaskäivitada.

Turvalisus[muuda | muuda lähteteksti]

Windows Server 2003 Enterprise Edition koos Service Pack 1-ga on saanud Common Criteria 4. taseme sertifikaadi. Teenuste hulgast võiks esimesena ära mainida Active Directory Federation Services (ADFS) teenuse. Selle abil saab ühe sisselogimisega autentida ennast mitmes veebirakenduses. Failide krüpteerimiseks on olemas Encrypting File System (EFS). See kaitseb ka selle eest, et ketta varastamise korral ei ole võimalik ilma sobiva võtmeta sealt faile kasutada. Võrguliikluse turvamiseks on olemas aga Internet Protocol Security (IPsec).

Hallatavus[muuda | muuda lähteteksti]

Active Directory abil on saab kasutajatele määrata sobivad õigused. Windows System Resource Manageri (WSRM) abil saab piirata kasutajatele eraldatavat serveriressurssi. Tähtsamate toimingute jaoks saab seda rohkem anda ja vähem tähtsate jaoks jällegi vähem. Automated Deployment Services (ADS) abil on võimalik hallata eri paigus asuvaid servereid. Terminal Services Session Directory on teenus, mis võimaldab kasutajal näiteks pärast voolukatkestust uuesti sisse logides tööd jätkata samast kohast.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]