Wiktor Woroszylski

Allikas: Vikipeedia

Wiktor Woroszylski (8. juuni 1927 Hrodna13. september 1996 Varssavi) oli juudi päritolu Poola kirjanik ja tõlkija.

Wiktor Woroszylski oli pärit assimileerunud juudi perekonnast, ta isa oli arst. Saksa okupatsiooni ajal elas Wiktor Woroszylski võltsitud dokumentidega Hrodnas, töötades tislerina. 1945. aastal repatrieerus ta Lódźi ja astus Lódźi Ülikoolis, kus lühikest aega õppis meditsiini ning seejärel poola filoloogiat. Samuti sai temast Poola Töölispartei liige.

1947. aastal kolis Woroszylski Varssavisse. 1948. aasta lõpust kuni 1951. aastani elas Szczecinis. 19521956 õppis ta Moskvas Maksim Gorki nimelises Kirjandusinstituudi aspirantuuris.[1]

Nikita Hruštšovi ettekanne isikukultusest ja selle tagajärgedest NLKP XX Kongressil 1956. aasta veebruarus avaldas Woroszylskile sügavat muljet. Ungari ülestõusu ajal viibis ta Budapestis. Nende sündmuste mõjul hakkas oma endistest kommunistlikest vaadetest lahti ütlema ning muutus üha enam režiimikriitilisemaks. 1966. aastal astus ta välja Poola Ühendatud Töölisparteist.[2] 1970. aastatel oli ta seotud demokraatliku opositsiooniga. Pärast sõjaseisukorra kehtestamist Poolas 13. detsembril 1981 oli ta lühiajaliselt interneeritud.

Wiktor Woroszylski töötas mitmete kirjandusajakirjade toimetajana. Ta oskas hästi vene keelt ja oli vene kirjanduse hea tundja. Ta tõlkis poola keelde paljude vene kirjanike teoseid.

Eesti keeles on 1974. aastal ilmunud Wiktor Woroszylski lasteraamat "Sinustki võib saada indiaanlane" (poola keeles "I ty zostaniesz Indianinem", 1960, tõlkija Aleksander Kurtna).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]