Wikivoyage

Allikas: Vikipeedia

Wikivoyage on vaba ja tasuta veebipõhine reisijuht, kus sihtkohtadest ja reisiteemadest kirjutavad vabatahtlikud kaastöölised. Portaali nimi koosneb ingliskeelsest sõnast wiki (eesti keeles viki, internetipõhine koostöötarkvara) ning prantsuse sõnast voyage ('reis').

Projekt sai alguse, kui portaali Wikitravel saksa ja itaalia versioonide toimetajad otsustasid 2006. aasta septembris luua haruprojekti, kuhu viidi ka senine kaastöö. Uus portaal avati nime Wikivoyage all 10. detsembril 2006, selle omanik ja haldaja on sel otstarbel Saksamaal loodud organisatsioon Wikivoyage e.V. Sisu avaldati vabakasutuslitsentsi Creative Commons Attribution-ShareAlike all.

Pärast pikaajalist rahulolematust portaali senise majutajaga otsustasid portaali ingliskeelse versiooni kaastöölised 2012. aastal[1] luua uue haruprojekti. Ingliskeelse Wikitraveli kogukond liitus taas Wikivoyage'iga ning Wikivoyage'i kõigi keeleversioonide töö viidi üle Wikimedia Foundationi (WMF) alla, mis on mitmeid maailma suurimaid vikiprojekte (sh Vikipeediat) haldav USA mittetulundusühing.[2][3] Eri kogukondade ja Wikimedia Foundationi kokkuleppel koliti veebisait 2012. aasta detsembris WMF-i serveritesse ja kogu Wikivoyage sai uue alguse Wikimedia vikiperekonna projektina 15. jaanuaril 2013, Wikipedia 12. sünnipäeval.[4]

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Wikivoyage'i arendavad vikimudeli põhjal koostöös vabatahtlikud kogu maailmast. Artiklid käsitlevad geograafilisi piirkondi eri tasemetel, maailmajagudest linnaosadeni. Neid seob loogiline hierarhia, kus iga artikli teema on teise, suurema piirkonna artikli "sees". Portaalis on artiklid ka muude reisiteemade kohta, reisisõnastikud ja soovituslikud marsruudid.

Wikivoyage on mitmekeelne projekt, selle iga keeleversioon areneb teistest sõltumatult. Kõige rohkem on artikleid ingliskeelses Wikivoyage'is, 2012. aasta detsembris oli neid üle 26 500. Laias laastus jagunevad artiklid sihtkohtadeks, marsruutideks, sõnastikeks ja reisiteemadeks.

Keeleversioonid[muuda | muuda lähteteksti]

WMF-i alla kolimise ajaks tegutses Wikivoyage saksa, itaalia, inglise, prantsuse, hollandi, vene ja rootsi keeles. Venekeelse versiooni nimi on Викигид ('Vikigiid'), hispaaniakeelsel Wikiviajes. 3. jaanuaril 2012 loodi ka portugali ja hispaania versioon.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Migration FAQ at Wikivoyage, 22:09, December 25, 2012. Retrieved January 16, 2013.
  2. The Case of Wikitravel and Wikivoyage Governance Across Borders, July 2012
  3. "Wikipedia parent to launch travel guide with Wikitravel rebels". Skift.com. 13. juuli 2012. Vaadatud 16. jaanuar 2013.
  4. "Wikimedia Foundation launches Wikivoyage, a free, worldwide travel guide that anyone can edit". Wikimedia Foundation. Vaadatud 15. jaanuar 2012.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]