Württembergi valitsejate loend

Allikas: Vikipeedia
Württembergi kuningliku perekonna vapp nende praeguse residentsi, Altshauseni lossi väravas Altshausenis, Saksamaal.

See on Saksa riigi Württembergi valitsejate loend, riik oli algselt krahvkond ja lõpuks kuningriik, kuni valitsev dünastia aastal 1918 troonilt tõugati.

Württembergi krahvid aastani 1495[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Württembergi krahvkond
Württembergi krahvide vapp.

Nürtingeni leping jagas Württembergi krahvkonna kaheks eraldi liiniks. Württemberg-Stuttgart pealinnaga Stuttgartis ja Württemberg-Urach pealinnaga Urachis.

Württemberg-Stuttgarti liin[muuda | redigeeri lähteteksti]

  • Ulrich V 1442–1480, hüüdnimega väga armastatud
  • Eberhard VI 1480–1482, hiljem hertsog Eberhard II

Württemberg-Urachi liin[muuda | redigeeri lähteteksti]

Münsingeni leping taasühendas aastal 1482 kaks eraldi liini Eberhard V alla. Eberhard omandas aastal 1495 hertsogitiitli.

Württembergi hertsogid 1495–1803[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Württembergi hertsogkond
Eberhard I vapp aastal 1495 seoses Württembergi tõusmisega hertsogkonnaks.
Württembergi hertsogid
Württembergi dünastia
Pilt Nimi Algus Lõpp Märkused
Reiterstandbild Eberhard I. von Württemberg im Innenhof des Alten Schlosses.jpg Eberhard I 21 juuli 1495 24 veebruar 1496
52Eberhard II.jpg Eberhard II 24 veebruar 1496 11 juuni 1498
900-121 Herzog Ulrich.jpg Ulrich 11. juuni 1498 jaanuar 1519 kukutatud
Württemberg annekteeritud Austria poolt 1519–1534
900-121 Herzog Ulrich.jpg Ulrich mai 1534 6. november 1550 taastatud
Abraham Hel 001.jpg Christoph 6. november 1550 28. detsember 1568
Dominicus Custos Herzog Ludwig von Württemberg.jpg Ludwig III 28. detsember 1568 18. august 1593
Friedrich I, Herzog von Württemberg (1557-1608).jpg Friedrich I 18. august 1593 29. jaanuar 1608
900-185 Herzog Johann Friedrich.jpg Johann Friedrich 29. jaanuar 1608 18. juuli 1628
900-203 Herzog Eberhard III.jpg Eberhard III 18. juuli 1628 2. juuli 1674
1647 Wilhelm Ludwig-1.jpg Wilhelm Ludwig 2. juuli 1674 23. juuni 1677
900-221 Eberhard Ludwig.jpg Eberhard Ludwig 23. juuni 1677 31. oktoober 1733
1684 Carl Alexander.jpg Karl Alexander 31. oktoober 1733 12. märts 1737 Ka Serbia kuningriigi regent aastatel 1720 kuni 1733
Carl Eugen.JPG Carl Eugen 12. märts 1737 24. oktoober 1793
Ludwig Eugen 24. oktoober 1793 20. mai 1795
Friedrich Eugen Württemberg.jpg Friedrich Eugen 20. mai 1795 23. detsember 1797
Seele-Friedrich I..jpg Friedrich II 23. detsember 1797 25. veebruar 1803

Aastal 1803 tõsteti Württembergi hertsog Saksa-Rooma riigi kuurvürsti seisusesse. Aastal 1806 keisririik kaotati ja Württembergi kuurvürstist sai sõltumatu kuningatiitliga monarh.

Württembergi kuurvürst 1803–1806[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Württembergi kuurvürstkond
Württembergi kuurvürst
Württembergi dünastia
Pilt Nimi Algus Lõpp Märkused
Seele-Friedrich I..jpg Friedrich II 25. veebruar 1803 1. jaanuar 1806

Württembergi kuningad 1806-1918[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Württembergi kuningriik

Saksa-Rooma riik kaotati aastal 1806. Württembergi kuurvürst, Napoleon I liitlane, ootas seda, saades aastal 1806 sõltumatu Württembergi kuningriigi valitsejaks.

Württembergi kuningad
Württembergi dünastia
Pilt Nimi Algus Lõpp Märkused
Seele-Friedrich I..jpg Friedrich I 1. jaanuar 1806 30. oktoober 1816
DH-Wilhelm I.jpg Wilhelm I (Württemberg)Wilhelm I 30. oktoober 1816 25. juuni 1864 Friedrich I poeg
Karl I von Württemberg.jpg Karl I 25. juuni 1864 6. oktoober 1891 Wilhelm I poeg. Sai aastal 1871 alluvaks valitsejaks Saksa keisririigis.
König Wilhelm II.jpg Wilhelm II 6. oktoober 1891 29. november 1918 Karl I vennapoeg. Viimane Württembergi kuningas. Kaotas trooni Novembrirevolutsioonis aastal 1918.

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]