Väikese Rannavärava bastion

Allikas: Vikipeedia
Väikese Rannavärava bastion
Väikese Rannavärava bastion, vaade Paksu Margareeta kaitsetornist
Õhuvaade Tallinna vanalinna servast ja Väikese Rannavärava bastionist

Väikese Rannavärava bastion (saksa keeles Schmales Küstentor) oli 1647. aastal ehitatud Tallinna muldkindlustusvööndi täiendamiseks ehitatud kaitserajatis bastion, mis asus Väikesest Rannaväravast paremal pool.

Bastioni ehitamine[muuda | muuda lähteteksti]

1634. aastal Rootsi valitsuse ülesandel koostatud Tallinna generaalplaani kohaselt kavandati seniste kaitserajatiste täiendamiseks Väikese Rannavärava bastion.

Bastion ehitati linnainseneri ja kindlustustööde juhataja Gebhard Himseliuse järelevalve all. Algselt Himseliuse koostatud projekti korrigeeris ning kinnitas Rootsi fortifikatsiooniasjanduse ülem Johan Wärnschöld. Täiendatud projekti kohaselt ehitati Väikese Rannavärava ning Viru värava vahele kaks uut nn Hollandi süsteemi bastioni. Bastionid olid täisnurksed ning ilmselt väga lihtsa ehitusiseloomuga[1].

Ümberehituskavad[muuda | muuda lähteteksti]

1682. aastal Erik Dahlbergi, Rootsi kindralkortermeistri, fortifikatsiooni kontori ülema korraldusel koostatud Tallinna kindlustuste hindamisel tunnistas Dahlberg G. Himseliuse projekteeritud bastioni Suure Rannavärava ja Viru värava vahel vananenuks ja kõlbmatuks. Väikese Rannavärava asemele kavandati Liivimaa bastion ja selle ette Julichi ravelliin, kuid see plaan jäi vahendite puudusel teostamata.

Mõlemad nimetatud bastionid (Väikese ja Suure Rannavärava bastionid) säilisid üldjoontes kuni Tallinna kindlustuslinnade nimestikust kustutamiseni, mis toimus pärast Krimmi sõda 1857. aastal. Väikese Rannavärava muldkindlustuste kompleks demilitariseeriti 1867. aastal ja bastioni vananenud kivikonstruktsioonid (eskarbid ja kontreskarbid ehk vallikraavi sise- ja välisküljed) lammutati, muldvallid ja kraavid tasandati.

Bastioni tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Hoonetekompleks taastatud bastioni kivikonstruktsioonide vahel tänapäeval

Bastioni kivikonstruktsioonid (Väikse Rannavärava, Rannamäe tee, Kanuti tänava, Aia tänava ja Uue tänava vahelisel alal) taastati aastatel 1984–1987 (arhitektid Kalle Rõõmus ja Erki Kreis) ning sinna paigutati Tallinna Vanalinna Ekspluatatsiooni Valitsuse administratiiv- ja tootmishooned.

Aia tänav 20 asub tänapäeval Reval-Sport Spordiklubi & Veekeskus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kenkmaa, R., Vilbaste, G. Tallinna bastioonid ja haljasalad. Tln., 1965; Zobel, R. Tallinna keskaegsed kindlustused. Tln., 1980

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]