Voranava

Allikas: Vikipeedia
Voranava

[ Voranava ]
valgevene Воранава * / Voranava *transkriptsioon: Voranava
vene Вороново (Voronovo)


Elanikke 6332 (2009)[1]

Koordinaadid 54° 9′ N, 25° 19′ E
Voranava (Valgevene)
Voranava

Voranava on alev Valgevenes Hrodna oblastis, Voranava rajooni ja Voranava külanõukogu halduskeskus. Asula nimi on poola keeles Woronów, leedu keeles aga Varanavas.

Alevis on toiduainete tööstus. Voranavat läbib Vilnius-Lida raudtee. Haridust annavad keskkool, spordikool, laste muusikakool ja internaatkool, Alevis on kaks raamatukogu ja kino. Vaatamisväärsusteks on katoliku kirik, Scipio del Campode mõisakompleks, XX sajandi algul ehitatud sünagoog.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Alevit on esimest korda mainitud aastal 1536. Toona oli asula nimeks Blotna. XVI sajandist kuulus asula Goštautastele. Aastal 1613 kanti asula kaardile alevina.

XVIII sajandi algul kuulus alev Mosiewiczitele, nende ajal püstitati sinna ka katoliku kirik. Peagi läks Voranava aga Scipio del Campode valdusse. See suguvõsa avas alevis kooli.

Alates kolmandast Poola jagamisest aastal 1795 oli Voranava Venemaa koosseisus. Tol ajal peeti seal neli korda aastas laata. Pärast esimest maailmasõda kuulus Voranava Poola koosseisu, 1939. aastast Nõukogude Liitu.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

  • Siarhiej Abłamiejka – Valgevene matemaatik

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 2. juuni 2015. Vaadatud 24. juunil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]