Vladimir Melanin

Allikas: Vikipeedia
Vladimir Melanin Venemaa 2013. aasta postmargil

Vladimir Mihhailovitš Melanin (vene k. Влади́мир Миха́йлович Мела́ньин; 1. detsember 1933 Kirovi oblast10. august 1994) oli Nõukogude Liidu laskesuusataja. Olümpiavõitja (1964) ja kolmekordne maailmameister (1959, 1962 ja 1963).

Vladimir Melanin oli Nõukogude Liidu esimene laskesuusatajast maailmameister ja olümpiavõitja. Esimest korda tuli ta maailmameistriks 1959. aasta maailmameistrivõistlustel Courmayeuris 20 km distantsil, kus tema koondisekaaslane Dmitri Sokolov kaotas talle ainult 10 sekundiga. 1962. aasta MM-il Hämeenlinnas tuli ta teist korda maailmameistriks, kuigi tegi esimeses tiirus kaks möödalasku. Edasi laskis ta puhtalt ja võitis teiseks tulnud soomlast Antti Tyrväinenit 38 sekundiga, kuigi tegi ühe möödalasu rohkem kui soomlane. Kolmandat korda tuli ta maailmameistriks 1963. aasta MM-il Seefeldis, kus jõudis jälle finišisse enne Türväinenit ühe minuti ja 40 sekundise edumaaga, kuigi mõlemad tegid neli möödalasku.

Melanini esimesel olümpiavõistlusel 1960. aasta olümpiamängudel Squaw Valleys ebaõnnestus laskmine, ta sai kaheksa trahviminutit, kaotas võitjale Klas Lestanderile 2,5 minutiga ja pidi leppima neljanda kohaga. 1964. aasta OM-il Innsbruckis lasi Melanin puhtalt ja tuli üle kolmeminutilise edumaaga Aleksandr Privalovi ees olümpiavõitjaks.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Olümpiamängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Maailmameistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]