Vlad Dracul

Allikas: Vikipeedia

Vlad Dracul (Vlad Draakon; umbes 1390detsember 1447) oli Valahhia vürst (Vlad II) aastatel 14361442 ja 14431447.

Vlad oli Mircea I poeg ning Mircea II, Vlad Călugăruli, Vlad Dracula ja Radu cel Frumosi isa. Ta kuulus Basarabi suguvõsasse. 1420. aastatel, mil Valahhias käis äge kodusõda Radu II ja Dan II vahel, oli Vlad oma perega eksiilis Transilvaanias, mis oli toona Ungarist sõltuv vürstkond. Ta elas Sighișoara linnas, kus müntis oma raha. Seal sündis ka kurikuulsaim tema poegadest, Vlad Dracula. Eksiiliaastatel lõi Vlad head suhted Ungari kuninga ja Saksa-Rooma keisri Sigismundiga. Ehkki ta jäi õigeusklikuks, tundis ta üha suuremat sümpaatiat katoliikluse vastu ning 1431. aastal, mil ta Valahhiasse naasis, nimetas Sigismund ta Draakoni ordu kavaleriks. Sellest tuleneb ka Vlad II hüüdnimi.

1431. aastal tõusis Valahhias võimule Vlad Draculi poolvend Alexandru I, kes aga 1436. aastal suri. Seejärel sai ta ise vürstiks ning valitses esialgu küllaltki edukalt, suuresti tänu Ungari kuninga toetusele. Kuid 1442. aastal ründas Ungari kuningaks saanud Poola kuningas Wladyslaw III Türgi impeeriumit ning nõudis ka Vladilt oma Draakoni ordu kavaleri kohuse täitmist ehk sõjaretkel osalemist. Paavst Eugenius IV vabastas Vladi ristisõjakohustusest, kuid käskis tal saata lahingusse Mircea II. Vlad keeldus ka sellest, püüdes türklastega iga hinna eest rahu hoida. Seetõtti tekkis tal tõsine konflikt ristisõdijate väe ülemjuhataja ja Transilvaania asehalduri János Hunyadiga, kes veel samal aastal Valahhiasse sisse tungis. Vlad oli sel ajal aga Türgi õukonnas, püüdes luua Ungari-vastast liitu. Seetõttu jättis ta Valahhiasse valitsejaks oma poja Mircea II. Hunyadi lõi aga valahhide väed puruks ja pani troonile Dan II poja Basarab II. 1443. aastal naasis Vlad aga Türgist ja suutis Basarabi kukutada. Tänu Türgi toetusele, mille ta saavutas oma pojad Vlad Dracula ja Radu pantvangi jättes, suutis ta veel neli aastat Valahhia troonil püsida. Samal ajal korraldas tema poeg Mircea mitmeid türklastevastaseid sõjaretki, kuid isa distantseeris end nendest, andes poja vallutatud kindlused hiljem türklastele tagasi.

1447. aastal tungis Hunyadi aga uuesti Valahhiasse ning võitis Türgi-meelseid otsustavalt. Võimalik, et tema käsul vangistati nii Vlad II kui ka tema poeg Mircea Târgoviștes ning hukati. Valahhia troonile pani Hunyadi Vladislav II, kes aga kaotas selle peagi Vlad Draculale.

Eelnev
Alexandru I
Valahhia vürst
14361442
Järgnev
Mircea II
Eelnev
Basarab II
Valahhia vürst
14431447
Järgnev
Vladislav II