Visual kei

Allikas: Vikipeedia

Visual kei (jpn ヴィジュアル系 või ビジュアル 系, bijuaru kei; (ingl) visual 'visuaalne', (jpn) kei 'stiil') on Jaapani muusikaline liikumine, mis sai populaarseks 1980. aastatel. Stiili iseloomustavad eelkõige artistide ebatavaline meik, silmatorkavad soengud ja veidrad kostüümid.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Visual kei sai alguse Jaapanis 1980. aastatel. Stiilile panid aluse bändid nagu X Japan, D'erlanger, Buck Tick ja Color. Inspireeritud pungist, glam metal'ist ning gooti liikumisest, rõhutasid esimesed bändid eelkõige visuaalset poolt, st läbimõeldud esinemisi, iseäralikke soenguid ja veidraid kostüüme, mis nüüd iseloomustavad tervet liikumist. Usutakse, et termin visual kei on tulnud ühest X-Japani loosungist "Psychedelic Violence Crime of Visual Shock". Tänapäeval on visual kei artistide stiil märgatavalt mitmetahulisem ja välja on kujunenud eri alaliigid.

Alaliigid[muuda | muuda lähteteksti]

Kotekote (kote kote, kote või kote kei) on tüüpiline 1990. aastate stiil, millele on iseloomulik must värv.
Bändid: Luna Sea, Malice Mizer
Angura tuleb ingliskeelsest sõnast underground. Seda stiilisuunda on mõjutanud traditsioonilised jaapani riided.
Bändid: Inugami circus-dan, Orochi
Oshare tähendab eesti keeles 'ehtima' või 'üles lööma'. Oshare kei'le on iseloomulikud värvilised ja rõõmsa välimusega kostüümid ning positiivse sõnumiga laulud.
Bändid: An Cafe, SuG, LM.C
Eroguro on lühend väljendist erotic grotesque. Stiilisuund ammutab inspiratsiooni õudusfilmidest, erootikast ja muust sarnasest.
Bändid: merry, cali≠gari
Fairy kei artistid kannavad värvilisi riideid ja palju aksessuaare ning nende laulud on positiivse sõnumiga.
Bändid: Paradeis, Aicle
Sentai on superkangelaslik stiil, millel on palju anime ja cosplay mõjutusi.
Bändid: Sendai Kamotsu, Psycho le Cému, Uchuu Sentai NOIZ
Nagoya kei'd on mõjutanud Ameerika ja Euroopa bändid ning seda iseloomustavad tumedad kostüümid ja karjuvad vokaalid.
Bändid: Deathgaze Lynch.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Visual kei artistid on oma välimuse poolest kergesti äratuntavad. Peamised tunnused on animestiilis soengud ja kostüümid, mis varieeruvad vastavalt bändi stiili- ja muusikasuunale. Visual kei'le on iseloomulik veidrate esemete kombineerimine, isikupärase kostüümi loomine ja massist erinemine. Kuigi enamik artistidest on mehed, ei ole sugugi ebatavaline, et nende välimus on pigem naiselik. Pükste asemel võivad mehed kanda seelikuid ja kleite ning haruldane pole ka täielikult ristiriietumine (ingl crossdressing).

Enamikul artistidel on juuksed värvitud. Need võivad olla igas värvitoonis ja ka mitmevärvilised. Paljudel visual kei artistidel on järku lõigatud juuksed, kuna see lihtsustab soengute tegemist. Juuksed on tavaliselt koolutatud või sirgendatud, tupeeritud ja seejärel soengusse seatud. Soengute tegemisel kasutatakse tavaliselt ohtralt juukselakki, sest on oluline, et soeng säilitaks oma kuju. Mõned visual kei artistid kannavad ka parukaid.

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi visual kei ei ole seotud konkreetse muusikastiiliga, seostatakse liikumist enamasti roki, popi, elektroonilise muusika, industrial'i ja heavy metal'iga.

Visual kei mujal maailmas[muuda | muuda lähteteksti]

Visual kei on levinud ka Euroopasse. Üheks näiteks on Rootsi bänd Seremedy. Selle bändi kitarristil YOHIO-l on ka oma sooloprojekt.