Vinni mõis

Allikas: Vikipeedia
Vinni mõisa peahoone

Vinni mõis (saksa keeles Finn) oli mõis rüütlimõis Viru-Jaagupi kihelkonnas Virumaal. Tänapäeval jäävad Vinni mõisa maad Vinni valla territooriumile Lääne-Viru maakonnas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1488. aastal jagasid vennad Brackelid - Otto ja Barthold von Brackel pärusmõisad Vinni ja Mõdriku mõisad. 1553. aastal vahetas Johan Brakel, Otto Tuwega Vinni mõisa Kohtla mõisa vastu[1].

Vinni mõisa on esmamainitud 1531. aastal[viide?]. 1766. aastal sai Vinni mõisa omanikuks kindralmajor Johann Dietrich Edler von Rennenkampff (1719–1783).

1775. aastal andisid abikaasad oma varad Johann Diedrichsteini Vinni asutisele (aadlipreilide pansionaat), tingimusel, et kool alustab tegevust pärast mõlema asutaja surma. Peale Rennenkampffide surma avati 1775. aastast Vinnis asutus, mis pakkus elamisvõimalust vaesunud aadlidaamidele, ajapikku see muutus kooliks, mis pakkus kooliharidust neile aadlipreilidele, kelle perekonna rahalised võimalused või nende staatus orvuna ei võimaldaks seisusekohast haridust ja kasvatust saada.

1786. aastal hakkas mõisaproua eestvedamisel Vinni mõisas tegutsema kool kohalikele 8-10-aastastele lastele, see tähistab koolihariduse algust Vinnis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]