Vikipeedia:Vikipeedia mõisteid

Allikas: Vikipeedia

Siin on loetletud Eesti Vikipeedias kasutatavaid mõisteid koos seletustega.

Sisukord: 0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ö Ü X Y
Vaata ka


Administraator
Vikipeedia administraator on kasutaja, kes saab kustutada lehekülgi, panna neid redigeerimiskaitse alla, blokeerida IP-aadresse ja kasutajakontosid. Vaata Vikipeedia:Administraatorid
Ajalugu
Kõik lehekülje versioonid alates lehekülje loomisest kuni vaatamise hetkeni. Vaata Vikipeedia:Lehekülje ajalugu
Alamlehekülg
Teise leheküljega seotud (talle alluv) lehekülg pealkirjaga Põhilehe pealkiri/Alamlehe pealkiri. Kasutusel peamiselt nimeruumides "Kasutaja:", "Mall:" ja "Vikipeedia:". Vaata Vikipeedia:Alamlehekülg
Arhiiv
Arutelulehe alamleht, kuhu on viidud osa arutelust, kui aruteluleht on liiga pikaks muutunud. Vaata Vikipeedia:Kuidas arhiveerida arutelulehekülge.
Artikkel
Entsüklopeedilise sisuga lehekülg Vikipeedias. Kõik artiklid on leheküljed, kuid kõik leheküljed ei pruugi olla artiklid. Vaata Vikipeedia:Artikkel.
Arutelulehekülg
Teise lehekülje (nt artikli) juures olev lisalehekülg, kus toimub arutelu vastava artikli või lehekülje üle. Vaata Vikipeedia:Arutelulehekülg
Banner, ka bänner
Mall, mis sisaldab infot artikli hooldamise, täiendamise ja toimetamise kohta. Banner võib olla seotud mõne Vikiprojektiga, näidates, et artikkel kuulub selle projekti haldusalasse. Vaata näiteks Mall:LGBT artiklid
Bot
Programm, mis automaatselt või poolautomaatselt redigeerib või loob Vikipeedia lehekülgi. Vaata ka Kategooria:Botid
Bürokraat
Vikipeedia administraator, kes saab anda teistele kasutajatele administraatori õigusi. Vaata Vikipeedia:Administraatorid#Bürokraadid
GFDL ehk GNU FDL
GNU Free Documentation License. Üks kahest litsentsist, mille all on avaldatud kõigi Vikipeedia artiklite tekstid. Teine litsents on CC-by-SA 3.0.
Infokast, ka infoboks või infobox
Ühtselt vormistatud infotabel mingi teemaga seotud artiklites. Vaata ka Kategooria:Infokastid
Inklusionist
Kasutaja, kes arvab, et Vikipeedia peaks sisaldama nii palju informatsiooni, kui võimalik, hoolimata selle tähelepanuväärsuse(tuse)st.
Interwikilink ehk intervikilink ehk interviki
Link võõrkeelsesse Wikipediasse või Vikipeedia sõsarprojekti. Vaata Vikipeedia:Lingid
IPA
International Phonetic Alphabet. Rahvusvaheline foneetiline tähestik, mida kasutatakse Vikipeedias võõrkeelsete nimede ja sõnade häälduse märkimiseks.
Isiklik rünnak
Ühe kasutaja poolt teise kasutaja aadressil tehtud solvava või ähvardava sisuga avaldus või märkus või teise kasutaja isikuandmete avaldamine. Isiklikud rünnakud on Vikipeedias keelatud ja süüdlane võidakse blokeerida.
Jälgimisloend
Sisseloginud kasutajatele nähtav lehekülg, kus on loetletud viimased muudatused kasutaja "jälgitavatel" lehekülgedel ning vastavatel arutelulehekülgedel. Jälgimisloendisse saab lehekülge lisada, vajutades soovitava lehekülje päises asuval tähekesel. Samal viisil saab lehte jälgimisloendist eemaldada. Vaikimisi lisatakse jälgimisloendisse kasutaja enda loodud leheküljed (seda sätet saab eelistustes muuta).
Kaastööline
Vaata Redigeerija
Kahekordne ümbersuunamine
Ümbersuunamine, mis viib teisele ümbersuunamisleheküljele. Kahekordne ümbersuunamine võib tekkida, kui teisaldatud leheküljele oli tehtud ümbersuunamisi. Kahekordsed ümbersuunamised pole Vikipeedias lubatud, kuid need lahenduvad automaatselt boti abil.
Kasutaja
Kasutaja on isik, kes loeb, kirjutab või toimetab Vikipeedia artikleid või muid lehekülgi. Kui kasutajal on kasutajakonto, kuulub ta registreeritud kasutajate hulka. Teisel juhul on ta anonüümne kasutaja ning kui ta lehekülgi muudab, läheb logidesse kirja ta IP-aadress.
Kasutajakonto
Kasutajakonto registreerimine annab kasutajanime ning lisaõigusi ja -võimalusi Vikipeedia lugemisel ja täiendamisel. Vaata Kasutajakonto võimalused ja Vikipeedia:Eelistused'
Kategooria
Lehekülgede grupp, mille tarkvara moodustab automaatselt vastavalt lehekülgedele lisatud kategooria-märgetele. Vaata Vikipeedia:Kategooriad.
Katkine link
Vaata Punane link
Keelelink
Vaata interwikilink
Kogukonnavärav
Lehekülg, mis koondab olulist infot kaastöö kohta Vikipeedias ja abimaterjale uutele kasutajatele. Kogukonnavärava link asub Esilehel tervituskasti all.
Lehekülg
Liivakast
Lehekülg, kus saab vabalt katsetada Vikipeedia artiklite redigeerimist, et mitte risustada päris artikleid ja nende ajalugu. Vaata Vikipeedia:Liivakast
Mall
Vaata Juhend:Mall
Mergist
Kasutaja, kes arvab, et väikesemahulised artiklid tuleks liita suuremate üldteemadega ja enne uue artikli loomist tuleks kaaluda, kas uus informatsioon ei sobi mõnda juba olemasolevasse artiklisse.
Nimeruum
Lehekülgede klassifitseerimise viis. Vaata Vikipeedia:Nimeruum
NPOV (Neutral Point of View)
Neutraalne vaatepunkt (eestikeelne lühend on NVP). Vaata Vikipeedia:Neutraalne vaatepunkt
P
Esineb Viimaste muudatuste lehel ja lehekülje muudatuste ajaloos, tähistab pisiparandust.
Portaal
"Esileht" mingi valdkonna või teema jaoks. Vaata Vikipeedia:Portaal
Punane link
Siselink, mis viitab veel mitte-eksisteerivale leheküljele, on tavaliselt punane. Vaata Vikipeedia:Lingid
Redigeerija
Igaüks, kes kirjutab või redigeerib artikleid Vikipeedias. Vaata ka kasutaja
Redigeerimiskonflikt
Redigeerimiskonflikti teade ilmub ekraanile siis, kui redigeerid lehekülge ja tahad muudatusi salvestada, kuid keegi teine on vahepeal jõudnud oma muudatused salvestada (avas redigeerimiskasti pärast sind ja salvestas enne sind). Sinu muudatusi ei salvestata siis kohe, kuid näidatakse sinu muudatuste eelvaadet ja antakse võimalus liita need artiklisse uuesti. Mitte ajada segamini redigeerimissõjaga. Vaata Vikipeedia:Redigeerimiskonflikt.
Redigeerimissõda
Kaks või enam osapoolt teevad artiklisse korduvalt muudatusi, mis vastavad nende enda vaadetele, kustutades teise osapoole tehtud muudatused. Redigeerimissõda võib olla arutelulehel lahenduseta jäänud vaidluse tulemus. Redigeerimissõjad on keelatud ja võivad kaasa tuua osalenud kasutajate blokeerimise.
Registreeritud kasutaja
Vikipeedia kasutaja, kellel on kasutajakonto.
Resümee
Kokkuvõte tehtud muudatustest, mis kirjutatakse "Resümee:"-kasti redigeerimiskasti all.
Sinine link
Siselink, mis viitab olemasolevale artiklile või leheküljele, on tavaliselt sinine. Juhul, kui oled sinise lingi taga olevat lehekülge hiljuti külastanud, on see link violetne. Vaata Vikipeedia:Lingid
Siselink
Link, mis viib teisele Vikipeedia artiklile või leheküljele. Vaata Vikipeedia:Lingid
Sokinukk
Pahatahtlikul eesmärgil loodud topeltkasutajakonto. Eesmärgiks võib olla teiste kasutajate petmine, arutelu häirimine, konsensuse ja hääletuste kallutamine, blokeerimise vältimine jmt.
Sügavus
üks võimalikest Vikipeedia koostekvaliteedi näitajatest. See iseloomustab artiklite redigeerimise sagedust.
"MuudMaterjalid" on kasutajate lehed, ümbersuunamised, pildid, projektilehed, kategooriad, eeskujud ja kõik arutelulehed. "Kokku" on lihtsalt "MuudMaterjalid" + "Artiklid"
Sysop
Vaata administraator
Taxobox või taksoboks või taksonitabel
Artiklis paremal olev infokast looma- ja taimeliikide ja teiste taksonite jaoks. Vaata Mall:Taksonitabel
Teisaldamine
Lehekülje pealkirja ja asukoha muutmine. Teisaldamisnupp asub lehekülje päises (võib olla peitunud rippmenüüsse). Teisaldamise õigus on registreeritud kasutajatel.
Tunnustäht
Tunnustähed on virtuaalsed auhinnad, mida antakse kaastöölistele tähelepanuväärse panuse eest eesti Vikipeediasse. Tunnustähti võib välja anda iga registreeritud kasutaja. Kasutada saab palju erineva kujundusega tunnustähti, olenevalt tunnustähe omistamise põhjusest. Suur valik tunnustähti ingliskeelses Wikipedias. Vaata ka Vikipeedia:Tunnustused
Täpsustuslehekülg
Lehekülg, millel on loetletud sama sõna eri tähendusi koos linkidega lehekülgedele nende tähenduste kohta. Vaata Vikipeedia:Täpsustuslehekülg.
U
Esineb Viimaste muudatuste lehel, tähistab uut lehekülge.
Vandaal
Vandalismi toime panev registreeritud või anonüümne kasutaja.
Vandalism
Sihipärane tegevus rikkumaks artiklite kvaliteeti. Vandalism võib tähendada teksti, linkide, viidete jm sisu kustutamist (ka kasutajalehtedel), artiklite sodimist (ebaviisaka, seosetu, äärmiselt kallutatud, ebaentsüklopeedilise vms sisu lisamist), kirjavigade ja valede ümbersuunamiste tekitamist jms, mis võib lugejat eksitada. Vandalismiks ei loeta uute ja vähekogenud kasutajate headest kavatsustest lähtuvat, kuid teadmatuse tõttu puudulikku tegevust. Vaata Vikipeedia:Vandalism.
Viimased muudatused
Vikindamine
Vikiprojekt
Vikiõpikud
Vikisõnaraamat
Vikitekstid
Vikitsitaadid
Vikitsitaadid on Vikipeedia sõsarprojekt, mille eesmärk on koguda tsitaate.
Välislink
Link veebilehele, mis ei ole Wikimedia haldusalas. Teised linkide liigid on siselink ja interwikilink.
Ümbersuunamine
Vaata Vikipeedia:Ümbersuunamine
Wikimedia