Vikipeedia:Kas teadsid 2009

Allikas: Vikipeedia
"Kas teadsid, et ..." arhiiv
2008200920102011
2012201320142015
2016201720182019
2020202120222023
2024 – 2025 – 2026 – 2027

"Kas teadsid, et ..." on rubriik eestikeelse Vikipeedia esilehel.

Siin on arhiveeritud 2009. aastal esilehele jõudnud faktid.


USS Dwight D. Eisenhower
USS Dwight D. Eisenhower
... USS Dwight D. Eisenhower on Ameerika Ühendriikide sõjalaevastiku teine Nimitz-klassi lennukikandja kümnest.
... norra keelel on kaks ametlikku kirjakeelt: bokmål ['bukmol] ('raamatukeel') ja nynorsk [n'ünorsk] ('uusnorra keel'). Bokmål on tavalisem variant, ent Nynorsk 'i kasutab kirjas 10...15% elanikest, eriti Lääne-Norras. Rahvusvahelised dokumendid tõlgitakse Bokmål'i.
... absolutism on valitsusvorm, mille puhul riigijuhile kuulub piiramatu võim. Tavaliselt kasutatakse mõistet monarhide puhul ning seetõttu käsitletakse terminit "absoluutne monarhia" enamasti absolutismi sünonüümina.
... lateriit on kivimite murenemise jääk, mis on rikastunud rauast ning alumiiniumist.
Punane kivi Prangli saarel
Punane kivi Prangli saarel
... Eesti maapinnal on tardkivimid levinud vaid rändkividena, mis on siia toodud peamiselt Soomest mandrijää poolt. Eestis, eriti Põhja-Eestis, esineb suhteliselt rohkelt ka suuri rändrahne. Enamik Eesti maapinnal leiduvaist tardkivimeist on graniidid, mille seast võib eraldi välja tuua omapärase struktuuriga rabakivid. Esineb ka gabrot, dioriiti ning aluselisi purskekivimeid.
... tühi hulk ei ole sama mis eimiski. See on hulk, millesse mitte miski ei kuulu, kuid hulk ise on miski. Säärast hulka oleks parem võrrelda kotiga, milles on elemendid: tühi kott on küll tühi, aga ta on ikkagi olemas.
... translatoorne liikumine ehk kulgliikumine on absoluutselt jäiga keha mehhaaniline liikumine, mille korral keha kõikide punktide trajektoorid on igal hetkel samasihilised ja tervikuna ühesuguse kujuga.
Ignaz Semmelweis
Ignaz Semmelweis
... Ignaz Semmelweis (18181865) oli ungari arst, kes tõestas, et lapsevoodipalavik on nakkav ning et sellesse haigestumist saab drastiliselt vähendada, kui arstid ja muu meditsiinipersonal enne patsiendiga kokkupuutumist käsi peseb. Teda hakati kutsuma "emade päästjaks".
... induktsionistid peavad Tycho Brahe vaatlusi musternäiteks selle kohta, kuidas uued teooriad sünnivad vaatluste üldistamise teel: Brahe vaatlusi üldistades õnnestus Johannes Kepleril sõnastada Kepleri seadused.
... Euroopa rebased ja kõrgematel laiuskraadidel elavad rebased kaaluvad tavaliselt rohkem kui Põhja-Ameerika rebased ja madalamatel laiuskraadidel elavad rebased.
... Kokkõkivi on suurim rändrahn Pärnumaal.
Kesselaiu kaart
Kesselaiu kaart
... Kesselaid on vanim ja kõrgeim laid Eestis.
... olenevalt leiukohast kannab merevaik erinevaid nimetusi. Näiteks birmiit (Myanmar), retiniit (Hiina), sedariit (Kanada), sfauriit (Gröönimaa), ajkaiit (Ungari), rumeniit (Rumeenia) jne.
... kõnelevateks vappideks nimetatakse vappe, mis on tuletatud (räägivad) vapi omaniku nimedest. Eestis omavalitsuste seas on sellisteks vappideks näiteks Kiili ja Kernu valla vapid.
... Franz Joseph I järgi on nimetatud Franz Josephi maa Põhja-Jäämeres. Ühena vähestest Esimeses maailmasõjas osalenud riikidest puudusid Austrial kolooniad; seetõttu nimetab vahva sõdur Švejk pilkamisi Franz Josephi maad Austria asumaaks.
Lauri Pihlap
Lauri Pihlap
... "Split Personality" on Lowry ehk Lauri Pihlapi debüütalbum solistina.
... Helsingi olümpiastaadion on Soome suurim spordiareen. Staadioni pikkus on 243 meetrit ja laius 159 meetrit. Suurim pealtvaatajate arv oli 70 435 1952. aasta OM-il. Praegu on istekohtade arv 40 600, millest 15 000 on katuse all. Olümpiastaadioni torni kõrgus on 72 meetrit ja 71 cm, mis on 1932. aasta olümpiamängudel Los Angelesis Soomele odaviskes kuldmedali toonud Matti Järvineni võidutulemuse pikkuseks.
... Caffè latte (itaalia keeles: caffè e latte) on kohvijook, kus on 1/4 espressot ja 3/4 vahustatud piima.
... keemiliselt koostiselt on graniit ja rüoliit ühesugused. Erinevus on struktuuris: graniit süvakivimina on jämedakristalliline (faneriitne), rüoliit purskekivimina aga peenekristalliline.
Jaanilinna linnus (vaade Narvast)
Jaanilinna linnus (vaade Narvast)
... pärast Eesti okupeerimist ja annekteerimist Nõukogude Liidu poolt 1940. aastal säilis Jaanilinn Eesti osana. Pärast teistkordset okupeerimist 1944. aasta juulis eraldasid Nõukogude võimud jaanuaris 1945 Jaanilinna halduslikult ülejäänud Narvast, viisid selle üle Vene NFSV Leningradi oblasti koosseisu ning andsid Jaanilinnale 1954. aastal eraldi linna õigused.
... hispaania keeles ja mõnes teises keeles alustab hüüdlauset või hüüdlausega ekvivalentset fraasi või sõna algusmärk ¡ ning selle lõpetab tavaline hüüumärk ! .
... lõuatud ehk agnaadid on parafüleetiline rühm lõugadeta kalu, kes kuuluvad keelikloomade hõimkonna selgroogsete alamhõimkonda.
Dornumersiel ranniku maastik
Dornumersiel ranniku maastik
... padumere rannik ehk padurand on rannikutüüp loodete piirkonnas, kus mõõna ajal mere osa jääb kuivaks. See on lauge kuhjerand, mis jaguneb mõõnarannaks ja paduraks.
... Mikael Agricola (u. 15101557) oli Soome vaimulik, soome kirjakeele rajaja ning üks tähtsamaid reformatsiooni edendajaid Soomes.
... Rootsis ei tohi harilikku sinilille koos risoomiga maast välja tõmmata. Samuti on keelatud selle noppimine või muul viisil kogumine müügiks või ärilisel eesmärgil. Ka Soomes, Prantsusmaal Ülem-Normandias, Franche-Comtés ja Île de France'is ning Saksamaal on sinililled looduskaitse all.
... tualettküünis on teatud esikloomaliste jalgadel spetsialiseerunud küüs või küünis karvastiku hooldamiseks. Sellega tõmmatakse läbi karvade kohtadest, kuhu suu ja hammaskamm ei ulatu.
Lechuguilla koobas, New Mexico osariik, USA
Lechuguilla koobas, New Mexico osariik, USA
... enamasti loetakse koopaiks vaid neid looduslikke maa-aluseid tühemikke, mis on piisavalt suured, et sinna saaks siseneda inimene.
... roomajad on evolutsiooniliselt esimene täielikult maismaal eluga kohastunud selgroogsete rühm.
... Läänemeres on küürvaal harv eksikülaline, kuid 1851. aastal ajas torm Rammu saare randa 9,7-meetrise surnud küürvaala. Vaal viidi Tallinna, kus seda raha eest näidati. Hiljem ostis Peterburi Teaduste Akadeemia vaala 850 rubla eest ära. Vaala skelett on seal siiani säilinud.
... samaariumi-neodüümi meetodit kasutatakse peamiselt eelkambriumi vanusega magma- ning moondekivimite dateerimiseks ning magma päritolu hindamiseks. Meetodi eeliseks on samaarium-neodüümsüsteemi vastupidavus moondele ning murenemisele.
Helsingi toomkirik
Helsingi toomkirik
... 2003. aastal tunnistati ajalehe "Helsingin Sanomat" poolt korraldatud lugejaküsitluse põhjal Helsingi toomkirik Soome kõige märkimisväärsemaks ehitiseks.
... astronoomid on avastanud Kuul "igavese päikese tipu" – piirkonna, kus Päike kunagi ei looju.
... The Refutation of Idealism ("Idealismi kummutus") on George Edward Moore'i artikkel, mis ilmus 1903 ajakirjas Mind ja mida peetakse üheks analüütilise filosoofia alguse tähiseks.
... aastal 1686 sai Narva-Jõesuu paikkond nimeks Hungerburg ("näljalinn"). Legendi järgi andsid kohale sellise nime saksa kaupmehed, kes merehädalistena ei leidnud rannast mingit sööki.

10. nädal[muuda lähteteksti]

Leideni linnaplaan (1574)
Leideni linnaplaan (1574)
... eelkõige on Leiden tuntud Madalmaade vanima ülikooli asukohana (asutatud 1575), aga see on ka linn, kust sai alguse Hollandi tulbikasvatus.
... Liivimaa-Moskva sõda oli relvakonflikt ühelt poolt Vana-Liivimaa ja teiselt poolt Moskva suurvürstiriigi ning Pihkva vürstiriigi vahel aastatel 15011503. Laiemas plaanis oli see Moskva-Leedu sõja osa.
... TAS-diagrammi kasutatakse siis, kui tardkivimit ei ole võimalik või on väga keerukas klassifitseerida tema mineraloogilise koostise alusel. Sellised on väga peeneteralised kivimid ning samuti kivimid, mis sisaldavad vulkaanilist klaasi ehk kristallstruktuurita amorfset ainet. Niisugustele tingimustele vastavad eelkõige vulkaanilised kivimid. Faneriitseid süvakivimeid klassifitseeritakse QAPF-diagrammi abil.

11. nädal[muuda lähteteksti]

Hans-Ulrich Rudel
Hans-Ulrich Rudel
... Hans-Ulrich Rudel (19161982) oli Teises maailmasõjas sööstpommitaja Stuka piloot ja ühtlasi selles sõjas kõige kõrgemalt autasustatud sakslane. Ta oli ainus inimene, kellele määrati Raudristi Rüütlirist Kuldsete Tammelehtede, Mõõkade ja Teemanditega.
... jaaganid on Tulemaa saarest lõuna pool kuni Hoorni neemeni ulatuvate alade põliselanikud.
... vahejuhtum Marco Polo sillal oli 7.9. juulini 1937 Pekingi lähistel toimunud sõjaline kokkupõrge Hiina ja Jaapani üksuste vahel, mida loetakse Hiina-Jaapani sõja ametlikuks alguseks.
... Gregorius I oli esimene munk, kes sai paavstiks.

12. nädal[muuda lähteteksti]

Aadama loomine, Michelangelo fresko Sixtuse kabelis Vatikanis
Aadama loomine, Michelangelo fresko Sixtuse kabelis Vatikanis
... islamis on Aadam esimene inimene ja ühtlasi ka esimene prohvet, kuna talle anti ülesanne levitada Jumala sõna. Koraanis loob Allah Aadama savist ning seal ei ole öeldud, et jumal oleks Aadama loonud oma näo järgi. Muslimid usuvad lihtsalt, et Allah lõi Aadama mudast ja puhus oma vaimu talle sisse, andes talle nõnda elu.
... oma ilukirjandusteostes kasutab Wimberg isikupärast uuenduslikku keelt, millele on omane näiteks teatud juhtudel k, p, t kirjutamine topelt kolmandavältelistes sõnades.
... Rootsi lipu värvid sümboliseerivad selget sinitaevast ja päikesekiiri.

13. nädal[muuda lähteteksti]

Makrofoto sinilille õiest. Autor: Urmas Tartes
Makrofoto sinilille õiest. Autor: Urmas Tartes
... sinilill on putuktolmleja, mis tolmleb mesilaste, kärbeste, mardikate ja liblikaliste abil.
... afgaani rebase lähimaks sugulaseks peetakse fennekrebast. Nad lahknesid 3–4 miljonit aastat tagasi. Seetõttu on võimalik, et afgaani rebast hakatakse arvama koos fennekrebasega omaette perekonda.
... inimese rinnalülidele on iseloomulik suurte silinderjate lülikehade olemasolu, mis seoses püstise kõnnakuga peavad kandma suuremat kaalu kui neljajalgsetel loomadel. Sellega on seotud ka alumiste lülide suuremad mõõtmed.
... Hanerahu on üks vähem külastatavaid saari Hiiumaa laidude seas.

14. nädal[muuda lähteteksti]

Johann Heinrich von Mädler
Johann Heinrich von Mädler
... 19. sajandi pakkus Tartus töötanud saksa astronoom Johann Heinrich von Mädler kalendrireformi, mille kasutuselevõtu korral oleks tolleaegsest Venemaast saanud maailma täpseima kalendriga riik.
... "Astronomia nova" ("Uus astronoomia") on Johannes Kepleri esimene raamat Kepleri seaduste kohta.
... enne Edwin Powell Hubble’i avastusi eelmise sajandi kahekümnendatel aastatel uskus suurem osa astronoome, et Linnutee – rohkem kui 200 miljardist tähest koosnev galaktika, mille läbimõõt on 100 000 valgusaastat ja kuhu kuulub ka Maa koos Päikesesüsteemiga – moodustabki kogu Universumi.
... kuigi sõna "planeet" on kasutusel olnud tuhandeid aastaid, kehtestati Päikesesüsteemi planeedi ametlik definitsioon alles 24. augustil 2006 Rahvusvahelise Astronoomiauniooni peaassambleel Prahas.

15. nädal[muuda lähteteksti]

Absint
Absint
... kuigi absindi nimetus tuleneb koirohu prantsusekeelsest nimest absinthe, sisaldub selles koirohtu tegelikult võrreldes teiste taimedega üpris vähe. Peamised maitsekujundajad on joogis ikkagi aniis ja vähem ka apteegitill ning absint on aniisimaitseline jook.
... veekogud on maakeral eksisteerinud juba ilmselt 3,8 miljardit aastat. Tõenäoliselt tekkis hüdrosfäär arhaikumi alguses.
... aastal 808 olevat Taani kuningas Godfred hävitanud slaavlaste kaubaplatsi Rericu ja asustanud sealsed kaupmehed Hedebysse. Üsna varsti vermiti Hedebys Põhjamaade esimesed mündid.
... valgest vesiroosist on Välis-Hebriididel saadud musta värvainet (ka muid värve) villa värvimiseks.

16. nädal[muuda lähteteksti]

Johannes Paulus II ja USA president Bill Clinton
Johannes Paulus II ja USA president Bill Clinton
... Johannes Paulus II on ainus paavst, kes on külastanud Eestit. Tema visiit Eestisse toimus 10. septembril 1993
... ühes oma loengus juhtis George Edward Moore, tuntud inglise filosoof, tähelepanu kummalisele vastuolule, mida ilmutab näiteks ütlus: "Väljas sajab, aga ma ei usu, et väljas sajab." Seevastu "Väljas sajab, aga ta ei usu, et väljas sajab" on täiesti korrektne väide. See paradoks sai tuntuks Moore'i paradoksi nime all.
... Mägi-Badahšan on mägine piirkond, kus paiknevad Pamiiri ja Kesk-Aasia kõrgeimad mäed. Kõrgeimateks mäetippudeks on Lenini mäetipp Kõrgõzstani piiril (7134 m) ja Ismoili Somoni mäetipp (endine Kommunismi mäetipp; 7495 m). Need kuulusid Nõukogude Liidu kõige kõrgemate mägede hulka.
... kui geotsentriline maailmasüsteem asendus heliotsentrilise maailmasüsteemiga, arvati planeetide hulka ka Maa, Päike aga arvati planeetide seast välja.

17. nädal[muuda lähteteksti]

Johann Albrecht I
Johann Albrecht I
... 1558. aastal, mil Vene väed tungisid Vana-Liivimaale, pöördus peapiiskop Wilhelm abipalvega Johann Albrechti poole, kellest saigi Liivimaa huvide peamine kaitsja keisririigis. Ta andis nii isiklikku abi (saatis Liivimaale palgasõdureid ning relvastust), palus abi keisrilt ja riigivürstidelt kui ka püüdis luua laialdast koalitsiooni Liivimaa abistamiseks.
... Põhjasõja ajal ei koosnenud Rootsi sõjavägi palgaarmeest nagu enamikus teistes maades. Sõdurid elasid rahuajal talupoegadena külades – ühe üksuse sõdurid elasid ühes külas. See lähendas neid lahingus. Deserteerimine oli Rootsi armees sama hästi kui tundmatu.
... August Wilhelm Hupel andis Põltsamaal koos kohaliku arsti Peter Ernst Wildega välja esimest eestikeelset ajakirja Lühhike öppetus (ta tõlkis Wilde saksakeelsed tekstid eesti keelde).

18. nädal[muuda lähteteksti]

Osebergi laev Oslo viikingilaevade muuseumis
Osebergi laev Oslo viikingilaevade muuseumis
... Osebergi laevmatus oli 9. sajandi esimesel poolel läbiviidud laevmatus, mille jäänused leiti Osebergi talu maadel Tønsbergi linna lähistel Vestfoldis Norras. Hauast tuli välja suurepäraselt säilinud ja rikkalikult dekoreeritud viikingilaev ning hulgaliselt muid viikingiaegseid esemeid.
... Troll A nime kannab Põhjameres Trolli maagaasimaardlal 80 km Bergenist loodes asuv maagaasiplatvorm. See on kõrgeim ehitis, mida kunagi on transporditud maa pinna suhtes ühest kohast teise.
... teadaolevalt kasutas nime Skandinaavia (Scatinavia) esimest korda Plinius Vanem 1. sajandil pKr oma teoses "Looduslugu" ("Naturalis historia").
... traditsionalism tähendab mõttevoolu, maailmavaadet või poliitilist suundumust, mille eesmärgiks on pärimuse ja tavandi järgmine.

19. nädal[muuda lähteteksti]

Hannibal Sehested
Hannibal Sehested
... aastail 16421651 Norra asehalduriks olnud Taani riigimees Hannibal Sehested sündis Kuressaare lossis.
... Tallinna–Pääsküla raudteeliin oli esimene Elektriraudtee liin, mis avati 1924. See on ainus raudteeliin, mille algus- ja lõpp-punkt asuvad Tallinnas. Liinil sõitvad elektrirongid peatuvad üheksas peatuses.
... Sæmundr Õpetatu (1056–1133) oli Islandi esimene ajaloolane.
... Eestis on abakala tõenäoliselt välja surnud. Hiljuti esines seda merelahtedes, varemalt ka näiteks Pihkva järves.
... "Suured soomlased" (Suuret suomalaiset) oli 2004 korraldatud Soome Yleisradio võistlussaade, milles televaatajad said hääletuse teel välja selgitada kõigi aegade suurima soomlase. Võitjaks hääletati Carl Gustaf Emil Mannerheim.

20. nädal[muuda lähteteksti]

Nokkloomad. Illustratsioon John Gouldi raamatust "The Mammals of Australia" (1849–1861)
Nokkloomad. Illustratsioon John Gouldi raamatust "The Mammals of Australia" (1849–1861)
... esimesed eurooplastest kolonistid nägid nokklooma 18. sajandi lõpus. Kui nad saatsid 1798 ühe nokkloomanaha Londonisse ja Joseph Banks andis selle teadlaste uurida, peeti seda naljaks, osava Aasia preparaatori tööks. Arvati, et on kokku pandud koprataolise imetaja kehaosad ja pardi nokk.
... Pinot Noir on üks vanemaid teadaolevaid veini tegemiseks kasutatud viinamarjasorte. Vana-Roomas tunti seda Helvenacia Minor'i nime all ja kasvatati juba 1. sajandil.
... seišellipalmile kuulub mitu taimeriigi maailmarekordit. Ta on eelkõige tuntud maailma suurima vilja kandjana.
... Jaapanis kasvatatakse takjat köögiviljana ning takjajuur kuulub traditsioonilise köögi delikatesside hulka.

21. nädal[muuda lähteteksti]

Bautakivi
Bautakivi
... bautakivi on piklik, enamasti kõrge vabalt seisev püstine kivi, mida nooremast pronksiajast kuni rauaajani püstitati mõningates Skandinaavia piirkondades ning Skandinaavia lähialadel.
... Egtvedi piigaks nimetatakse pronksiajal elanud neiut, kelle haud leiti Taanist Jüütimaalt Egtvedist. Leid on eelkõige tuntud oma hästi säilinud pronksiaegse rõivakomplekti pärast.
... kirves oli ainus pronksist tööriist, mida Soomes pronksiajal kasutati.
... bachata [batš'aata] on Dominikaani Vabariigist pärinev romantiline muusikastiil, millele on iseloomulik mitme kitarri ja löökriistade (bongo, maracas jt), vahel lisaks ka bassi kasutamine; samuti selle muusika järgi tantsitav tants.
... mõnel puul (näiteks lepp, haab, kask) lülipuit puudub. Selliseid puid nimetatakse maltspuidulisteks.

22. nädal[muuda lähteteksti]

Friedrich Karl Akel
Friedrich Karl Akel
... Friedrich Akeli riigivanemaperioodil 1. detsembril 1924 toimus esimese detsembri mäss, mille esimestel tundidel rünnati Akeli ametiresidentsi Toompeal. Akelil, keda oli plaanis kohe tappa, õnnestus end abi saabumiseni varjata. Nõukogudeaegses ajalookirjanduses kirjeldati ekslikult Akeli põgenemist Toompealt aluspesus, tegelikult põgenes Akeli adjutant Schönberg.
... 23. septembril 1931 sai valmis Rapla–Virtsu kitsarööpmeline raudtee. Viimane reisirong väljus Virtsust 25. mail 1968 kell 21:06. Pärast seda võeti raudtee üles ja erinevalt mitmest teisest lõigust raudteed laiarööpmelisena ei taastatud.
... vanimad säilinud eestikeelsed aabitsad pärinevad 17. sajandi lõpust ja 18. sajandi algusest. Nende hulgast on teada viis eksemplari, millest kaks asuvad Lundi Ülikooli raamatukogus, kaks Kopenhaageni Kuninglikus Raamatukogus ja üks Riias erakogus. Vanim Eestis säilinud aabits on trükitud aastal 1777 Tallinnas.

23. nädal[muuda lähteteksti]

Franz Joseph nooremas eas
Franz Joseph nooremas eas
... Franz Joseph I on kõigi aegade vanim Habsburgist monarh (suri 86 aasta, 3 kuu ja 3 päeva vanuselt). Teisel kohal on Friedrich III (14151493), kes elas ligi 78-aastaseks. Vanimaks nais-Habsburgiks võib lugeda viimast keisrinnat Zitat (18921989), kes sünni poolest kuulub küll Bourbon-Parma dünastiasse; tema elas ligi 97-aastaseks. Praegune vanim suguvõsa liige Otto von Habsburg sai 2008. aasta novembris 96-aastaseks.
... Hispaania on Eurovisiooni lauluvõistlusel saavutanud võidu kahel korral (1968 ja 1969). Siiski on Hispaania võistlust korraldanud ainult 1969. aastal kuna teisel korral jagas Hispaania võitu kolme riigiga ning korraldamisõigus otsustati loosi tahtel.
... beetlipähkel on beetli-areekapalmi (Areca catechu) vili. Hinnanguliselt närib beetlipähkleid 200–450 miljonit inimest ja see ongi tubaka, alkoholi ja kohvi järel neljandaks levinuimaks psühhoaktiivseks aineks.

24. nädal[muuda lähteteksti]

Pamiiri maantee Dušanbe ja Horugi vahel
Pamiiri maantee Dušanbe ja Horugi vahel
... Mägi-Badahšan on üks isoleerituimaid ja kõige raskemini ligipääsetavaid piirkondi Kesk-Aasias. Välismaailmaga ühendasid seda hiljuti ainult kaks head teed: HorugOši maantee (ehitati 1930. aastatel) ja Horug–Dušanbe maantee (valmis 1940. aastatel). Kolmas maantee, mis viib Horugist Hiina territooriumile jäävasse Taxkorgani, on väga halb. 1998 ehitati veel üks tee, mida on nimetatud Ühinemise magistraaliks ja mis ühendab Mägi-Badahšani Kulobi ja Karakorami maanteega.
... Tartu maks oli Venemaa poolt 1550. aastatel Tartu piiskopkonnalt ja hiljem tervelt Liivimaalt nõutud tribuut, mille tasumatajätmist peetakse tavaliselt Liivi sõja peamiseks ajendiks.
... kõige laiem sild Peterburis on Sinine sild. Silla laius on 97,3 meetrit.
... täpselt Tuuru–Puise tee 1. kilomeetripunkti juures asub Põgari palvemaja, milles pidas 22. septembril 1944 Otto Tiefi valitsus oma viimase istungi.

25. nädal[muuda lähteteksti]

Haakon VII kohtumas Saksamaa keisri Wilhelm II-ga
Haakon VII kohtumas Saksamaa keisri Wilhelm II-ga
... Haakon VII (18721957) oli esimene Norra kuningas pärast Norra ja Rootsi liidu lagunemist 1905. aastal. Ta valitses 52 aastat ning teda peetakse Norra mõjukaimaks ning väljapaistvaimaks valitsejaks 20. sajandil.
... Louis Vauxcelles 1905. aastal Sügissalongis toimunud näitusel, nimetas noori kunstnikuid, kelle tööd mõjusid temale metsikult, pilkavalt foovideks ning andis sellega nime uuele kunstisuunale – fovismile.
... eestlastest on Prantsusmaa lahtistel maailmameistrivõistlustel tennises jõudnud kõige kaugemale ehk veerandfinaali kaks mängijat, Toomas Leius 1965. aastal ja Kaia Kanepi 2008. aastal.
... Napoleon I oli tolle aja keskmise prantsuse mehe pikkune (168 cm), mitte väga lühike, nagu ekslikult arvatakse.

26. nädal[muuda lähteteksti]

Ivan Bunin
Ivan Bunin
...1933. aastal määrati Nobeli kirjandusauhind Ivan Buninile, kellest sai nimetatud preemia esimene venelasest laureaat.
... 24. juunil 1870. aastal lavastati mängu- ja lauluseltsis "Vanemuine" Lydia Koidula "Saaremaa onupoeg", mida loetakse Vanemuise teatri sünniks.
... 16001611 peetud Poola-Rootsi sõda oli sõjaline konflikt Poola ja Rootsi vahel. Sõja tähtsamad lahingud toimusid Liivi- ja Eestimaa pinnal.
... Ruhnu saar kuulus Kuramaa piiskopkonna alla, mille ülejäänud osad asusid tänase Läti territooriumil.
... krahvivaenuse nime kannab sõjaline konflikt Taani trooni pärast aastatel 15341536. Vaenus sai oma nime Oldenburgi krahvi Christophi järgi.

27. nädal[muuda lähteteksti]

Hunt
Hunt
... ansambli Metsatöll nimi on vana eufemism sõnast hunt ning enamik Metsatölli laule on tihedalt seotud hundi kujuga.
... Charles Darwini raamat "On the Origin of Species by Means of Natural Selection" ilmus 1859. aasta novembrikuus ning müüdi kohe läbi. Seda Darwini peateoseks olevat raamatut jõuti tema eluajal välja anda kuus trükki, millest iga järgnev sisaldas parandusi ja täiendusi. Kuuenda trüki ilmumise ajaks oli pealkiri lühenenud nimeni "The Origin of Species".
... salutihane on teistest tihastest vähem seltsiv ja suuremaid salkasid ei moodusta.
... Baldwini efektiks nimetatakse õppimisvõime kiirendavat mõju evolutsioonile. Selle evolutsiooni mehhanismi pakkus 1896. aastal välja ameerika psühholoog James Mark Baldwin.

28. nädal[muuda lähteteksti]

Nauru sõdalane hõimusõja ajal
Nauru sõdalane hõimusõja ajal
... Nauru hõimusõja, mis oli Nauru saare 12 hõimu vaheline sõda 1878. aastast kuni 3. oktoobrini 1888 ja kus hukkus vähemalt 500 inimest (mis moodustas umbes kolmandiku naurulaste tollasest arvust), vallandas üks pulmapidu.
... ontoloogia ehk olemisõpetus on metafüüsika haru, mis tegeleb oleva ja olemise kui niisuguse ning olemisviisidega.
... Rootsis tegutseb alates 1. jaanuarist 2006 selline erakond nagu Piraadipartei (rootsi Piratpartiet), mille peaeesmärgiks on reformida autorikaitse ja patentidega seotud seadusi. Selle partei noorteorganisatsioon Noor Piraat (Ung Pirat) tõusis 2009. aasta aprilliks suurimaks poliitiliseks noorteorganisatsiooniks Rootsis.
... Gettieri probleem on epistemoloogia probleem, mis on nime saanud Edmund Gettierilt ning mis tuleneb vastunäidetest teadmise definitsioonile, mille kohaselt teadmine on õigustatud tõene uskumus.

29. nädal[muuda lähteteksti]

Erebuse vulkaani tegevust jälgiv vulkanoloogiaobservatoorium Antarktikas
Erebuse vulkaani tegevust jälgiv vulkanoloogiaobservatoorium Antarktikas
... maailma vanimaks vulkanoloogiaobservatooriumiks on Vesuuvi observatoorium (itaalia Osservatorio Vesuviano), mis alustas tegevust 1841. aastal.
... Maa vahevöö koosneb peamiselt ultraaluselistest kivimitest, mille hulka kuuluvad näiteks basaniit, kimberliit, peridotiit ja duniit.
... vulkaanipursete kestus piirdub umbes 10% vulkaanidest ühe päevaga, suurem osa lõpetab tegevuse kolme kuuga ning vaid väga vähesed tegutsevad üle kolme aasta järjest. Pursete mediaanpikkuseks on seitse nädalat.
... 2006. aastal toodeti maailmas kokku 2,3 miljonit tonni asbesti. Suurimaks asbestitootjaks oli Venemaa (925 000 tonni), järgnesid Hiina (458 000), Kasahstan (300 000) ja Kanada (240 000).

30. nädal[muuda lähteteksti]

Tšello
Tšello
... tšello on väga tihedalt seotud Euroopa klassikalise muusikaga ja teda on iseloomustatud kui inimhäälele kõige lähedasema kõlaga pilli.
... Gert Helbemäe sai inspiratsiooni romaani "Sellest mustast mungast" kirjutamiseks talle sünnipäevaks kingitud 16. sajandist pärinevast Tallinna mündist.
... mosh (tuntud ka kui slam-dancing) on pungi, hardcore pungi, hard rocki ja vähemal määral ka metali austajate seas levinud tantsustiil, mida võib kirjeldada kui agressiivselt üksteisega tõuklemist ning energilist ja kohati kaootilist liikumist.
... kvindiring on muusikateoreetiline skeem, mis kirjeldab helide ja helistike omavahelisi suhteid ja mis põhineb seaduspärasusel, et mistahes helist (noodist) puhta kvindi kaupa üles- või allapoole liikudes jõutakse pärast kõikide teiste nootide läbimist enharmooniliselt sama noodi (heli) juurde tagasi.
... järgmine noorte laulu- ja tantsupidu on Tallinna linna ettepanekul plaanitust aasta varasemale toodud ja toimub 1.–3. juulil 2011.

31. nädal[muuda lähteteksti]

Sotši vapp
Sotši vapp
... alates 1994. aastast on Sotši (pildil vapp) Pärnu sõpruslinn.
... Štokmani gaasimaardla Barentsi meres on üks maailma suuremaid gaasileiukohti. Gazprom on andnud teada soovist müüa suurem osa sealsest gaasist Euroopasse ning kasutada seejuures transpordiks Nord Streami torujuhet.
... esimene Riia peapiiskop oli Albert Suerbeer, kes paavsti usaldusalusena püüdis võidelda Saksa ordumõju kasvu vastu Vana-Liivimaal.
... Nidarosi toomkirik arvatakse olevat rajatud Stiklestadi lahingus surma saanud Norra kuninga Olav II Haraldssoni hauale.
... esimene Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop oli Jaan Kiivit seenior.
... praegune Gruusia lipp, mis valiti ametlikuks riigilipuks alles 14. jaanuaril 2004, oli samal otstarbel kasutusel juba keskajal.

32. nädal[muuda lähteteksti]

Glüfosaadi ruumiline kujutis
Glüfosaadi ruumiline kujutis
... glüfosaat on üks maailma enimkasutatud herbitsiide. See pärsib aminohapete türosiini, trüptofaani ja fenüülalaniini sünteesimiseks vajaliku ensüümi tootmist. Taimed omastavad selle lehtede kaudu, kust see transporditakse taime kasvupiirkondadesse. Seetõttu toimib glüfosaat ainult kasvavate taimede puhul ning selle kasutamine ennetava herbitsiidina ei ole väga efektiivne.
... maakoores ning hüdrosfääris ja atmosfääris kokku on umbes 1/6 aatomitest vesinikuaatomid. Nad moodustavad 0,74% nende kogumassist. Levinuima vesinikuühendi – vee – massist moodustab vesinik 11,9% või 11,2%. Vesinik esineb ka näiteks savides, kivi- ja pruunsöes ning naftas, samuti kõigis organismides.
... kuigi lämmastikhape ise on värvuseta, on tal enamasti punakaspruunikas või kollakas varjund, sest lagunemisel eraldub temast lämmastikdioksiidi, mis temas lahustub ja annab lahusele värvi.

33. nädal[muuda lähteteksti]

... Nauru vapi vapikilbi ülemises osas on kuldsel punutud taustal hõbedane (valge) fosfori alkeemiline sümbol.
... Madalmaade Kuningriik liitriik, mille koosseisu kuulub praegu kolm oma parlamendi ja valitsusega osa: Holland, Hollandi Antillid ja Aruba.
... Neljas ristisõda oli viimane suur ristisõda, mida otseselt juhtis paavst.
... Uraniborg oli üks Tycho Brahe observatooriumidest, millele kulus selle ehitamise ajal umbes 1% Taani riigi eelarvest. See on suurim riigipoolne toetus, mida on saanud ükskõik milline teadusprojekt kunagi enne või pärast seda.
... Raudvärava lahing 1032. aastal oli esimene teadaolev merelahing Tallinna sadama kaitseks. Lahing peeti eestlaste ja Novgorodist saabunud laevastiku vahel.

34. nädal[muuda lähteteksti]

Langøya saare läänekülg Nykvågi ligidal
Langøya saare läänekülg Nykvågi ligidal
... Norras Nordlandi maakonnas paikneva Langøya saare aluskorra moodustavad peamiselt gneisid. Saarelt on leitud 2,5 miljardit aastat vana vulkaanilise tegevuse jälgi. Need asuvad Bø valla lääneosas ja on kõige vanemad, mis maailmas seni avastatud on.
... geokronoloogiline skaala on ajaskaala, mis jagab geoloogilise aja ehk Maa ajaloo väiksemateks geokronoloogilisteks ning geokronomeetrilisteks üksusteks.
... mandriline maakoor on väiksema tihedusega kui ookeaniline maakoor, mis takistab tema vahevöösse tagasi sukeldumist. Seetõttu on mandrilise maakoore osatähtsus läbi Maa ajaloo tõusnud, ookeanilise koore osatähtsus aga langenud.
... väävlirikkaid fumaroole nimetatakse solfataarideks, booririkkaid fumaroole aga soffionideks.

35. nädal[muuda lähteteksti]

Edgar Degas. Autoportree. 1855
Edgar Degas. Autoportree. 1855
... Edgar Degas on tuntud ka selle poolest, et ta leiutas niinimetatud 'märja pastelli'. See on tehnika, mille puhul pastellijoonistus kastetakse üle vee või piimaga ning selle tulemusena sulavad toonid kokku ning pilt tundub olevat maalitud.
... Joseph Priestley oli inglise keemik, kes asudes uurima õlle pruulimisel tekkivat gaasisüsihappegaasi – nimetas ta seda "õhuks, mille põlemine või hingamine on ära rikkunud ja mida rohelised taimed puhastavad". Ta leidis ka, et see gaas lahustub hästi vees ja annab veele hea hapuka maitse ning hakkas seda oma tuttavatele karastusjoogina pakkuma, leiutades seega gaseeritud joogid.
... Eesti Naine on Eesti vanim naisteajakiri, mille esimene number ilmus 1924. aasta mais.
... James I sai Šotimaa troonile juba aastaselt, kui ta ema Mary Stuart troonilt tõugati.

36. nädal[muuda lähteteksti]

Tondisaar
Tondisaar
... Võrtsjärve lõunapoolses kolmandikus Valguta ja Soe vahelisel joonel, umbes 3 kilomeetrit kummastki kaldast, paikneb järve põhja-lõunasuunas läbival Tartu ja Viljandi maakonna piiril Tondisaare nimeline saar.
... kuigi Heinlaid ja Kaevatsi laid ei kuulu Hiiumaa laidude maastikukaitseala alla, loetakse neid Hiiumaa laidude hulka kuuluvaiks.
... Kumari kanali loomine koos teiste Väinamere süvendustöödega oli üks suuremaid süvendustöid Tsaari-Venemaal.
... parvlaev Koguva tegi viimase reisi Kuivastu–Virtsu liinil 16. märtsil 2009. Laev lammutati Balti Laevaremonditehases.
... jalakäijatele mõeldud 72 meetri pikkune Ehitajate tee jalakäigusild Tallinnas Nõmme linnaosas kannab Tallinna Tehnikaülikooli deviisi "Mente et manu" (ladina Mõtte ja käega).

37. nädal[muuda lähteteksti]

Paide ordulinnuse varemed. Esiplaanil konvendihoone varemed ja tagaplaanil 1991. aastal taastatud linnuse peatorn ehk Paide Vallitorn.
Paide ordulinnuse varemed. Esiplaanil konvendihoone varemed ja tagaplaanil 1991. aastal taastatud linnuse peatorn ehk Paide Vallitorn.
... Liivi ordu maameister Burchard von Dreileben on eesti ajalookirjutuses saanud külge negatiivse märgi just seetõttu, et ta käskis Paide ordulinnuses toimunud läbirääkimiste ajal eestlaste saadikud, neli kuningat (pealikku) ja kolm sulast, vangistada, seda hoolimata saadikupuutumatuse nõudest. Eestlased hakkasid vangistamisele vastu ja tapeti.
... Eesti jalgpallikoondis on saanud enim võite mängides Leedu koondisega (17), järgnevad Läti ja Andorra (mõlemad 9). Enim kaotusi on kogunenud Läti (24), Leedu (17) ja Rootsi (13) vastu mängides.
... François Mitterrand oli Prantsusmaa esimene sotsialistist president 19811995.
... Waterloo lahingut loetakse küll eraldiseisvaks lahinguks aga tegelikult on see seotud mitme manööverdamise käigus toimunud eellahinguga, mis suuresti määrasid ka pealahingu lõpliku tulemuse.

38. nädal[muuda lähteteksti]

Kumari kanal
Kumari kanal
... Kumari kanal sai valmis 1916, kuid juba 1917 uputati või uppus sinna mitu laeva, mis seisavad laevateel tänini.
... Rohuküla–Heltermaa laevatee väikseim sügavus on 5,0 meetrit.
... 1885. aastal paigaldatud Raugi tulepoi oli esimene tulepoi Venemaa Keisririigis.
... hüdrograaf Johan Mey sündis Hiiumaal Suuremõisa vallas. Tema poolt koostatud meresõidu käsiraamat "Eesti loots" ilmus vaid mõni päev pärast Mey surma 1927. aastal.
... Märjamaal asus Rapla–Virtsu kitsarööpmelise raudtee jaam.
... vaatamata väikesele pindalale on Papilaid üks Väinamere vanemaid ja kõrgemaid laidusid.
... Anseküla tuletornile tehti 2007. aastal juurdeehitus, sest tuli ei paistnud enam puude tagant merele.

39. nädal[muuda lähteteksti]

Vesihark (Nepa cinerea)
Vesihark (Nepa cinerea)
... harklutiklaste tagakehal (abdoomen) on iseäralik hingamistoruke, mis mõnel liigil võib olla pikem kui putukas ise. Torukese abil saab ta veepinnalt hõlpsasti õhku võtta.
... Matti Vanhaneni teises valitsuses on 20 ministrist 12 naised, mis teeb sellest valitsusest suurima naiste osakaaluga valitsuse maailmas.
... karkrist on heraldilise risti erim, millel on iga haru lõpus põikpuu.
... ainuke säilinud Schneider CA 1 asub Saumur'is Musée des Blindés'is ja on ühtlasi maailma vanim töökorras olev tank.
... kodumaal Itaalias juuakse cappuccino't ainult hommikuti, näiteks koos croissant'iga.
... Habsburgide soost valitseja Karl V isiklikuks deviisiks oli Plus ultra ('veel kaugemale'). Teda peetakse ka esimeseks monarhiks, kes võttis kasutusele tiitli Tema Majesteet või Tema keiserlik Majesteet.

40. nädal[muuda lähteteksti]

Kaartulikas (Ranunculus repens)
Kaartulikas (Ranunculus repens)
... tulika ladinakeelne nimi Ranunculus tähendab 'konnake' (konn on Rana). Arvatavasti on see nimi seotud asjaoluga, et tulikad kasvavad sageli vee ääres, kus konnad elavad.
... tsüanobakterid (sinivetikad) vajavad vohamiseks rohkelt toitaineid, eriti fosforit ja lämmastikku. Soome keskkonnaministeeriumi andmeil on 10% Soome lahes leiduvast fosforist ja 15% lämmastikust pärit Soomest, 7% fosforist ja 10% lämmastikust Eestist. Seega ei ole Soomel ja Eestil Soome lahe põhjakeskkonna allakäigus märkimisväärset rolli. Küll on Soome lahte ulatuslikult saastanud Venemaa, eriti Peterburi linn, kust pärineb 50% Soome lahe fosforist ja 15% lämmastikust.
... esimesena vaatles vibureid bakteril Chromatium okenii Christian Ehrenberg 1836. aastal ja bakteril Spirillum volutans Ferdinand Cohn 1872. aastal.
... velvitšiad kasvavad üksikult Namibi kõrbes, ning on omapärased selle poolest, et on paljasseemnetaimed, nagu ka okaspuud. Neil on ainult kaks suurt lehte, mis kasvavad kogu taime eluaja, mis võib ulatuda mitmesaja aastani. Oma eluea jooksul õitseb taim vaid korra.

41. nädal[muuda lähteteksti]

Benjamin Constant
Benjamin Constant
... esimesena kasutas väljendit "kunst kunsti pärast" Benjamin Constant oma päevikusissekandes 11. veebruaril 1804, rääkides Kanti ja Schellingi esteetikast.
... a priori on ladinakeelne väljend, mille sõnasõnaline tähendus on 'eelnevast'. Seda väljendit saab kasutada täiendina (sünonüüm: "aprioorne") ja määrusena (sünonüüm: "aprioorselt").
... sõna "impressionism" laskis kogemata käibele kunstikriitik Louis Leroy, kes kasutas seda väljaandes Le Charivari ilmunud satiirilises arvustuses.
... Hernani on Victor Hugo näidend, mis pärineb 1830. aastast. Kui see esimest korda lavastati, oli ta stiililt ja sisult nii mässumeelne, et põhjustas Comédie Française'is rahutusi, mis kestsid rohkem kui kolm kuud.

42. nädal[muuda lähteteksti]

Allvar Gullstrand
Allvar Gullstrand
... aastal 1921, kui Allvar Gullstrand kuulus Nobeli füüsikaauhinna komiteesse, jäi tema vastuseisu tõttu füüsikaauhind välja andmata, sest ta ei tunnistanud relatiivsusteooriat ega nõustunud auhinna andmisega Albert Einsteinile. Auhind anti Einsteinile tagantjärele alles järgmisel aastal, kui ta esitati hoopis fotoefekti selgitajana.
... Karl Voldemar Plutus, kes sündis 11. septembril 1904, on praegune Eesti vanim elusolev mees.
... Eestist pärit ja aastatel 19902008 Vene Õigeusu Kiriku Moskva ja kogu Venemaa patriarhiks olnud Aleksius II oli üks esimesi Vene Õigeusu Kiriku kõrgeid vaimulikke, kes võttis sõna keskkonnaprobleemide teemal ja pani aluse Vene Õigeusu Kiriku kaasaegsele ökoteoloogiale.
... Reet Valgmaa on 30-kordne Eesti meister sulgpallis.

43. nädal[muuda lähteteksti]

Talvine vaade Hanerahule loode poolt
Talvine vaade Hanerahule loode poolt
... väikesel, 1,2 hektari suurusel Hiiumaa laiul Hanerahul on leitud üle 100 liigi kõrgemaid taimi.
... Bartolomeu Dias oli portugali meresõitja ja maadeavastaja, kes purjetas 1488 esimese teadaoleva eurooplasena ümber Hea Lootuse neeme Aafrika lõunatipus.
... Aafrika rand on umbes 200 meetri pikkune ida poole suunatud rannariba Haapsalu kirdeservas.
... Meie Mats on endine auhind, mida anti Eesti kultuuritegelasele elutöö eest huumori, satiiri ja komöödia vallas.
... Kodanlik õhukaitse (KÕ) oli 1936. aastal Konstantin Pätsi poolt asutatud organisatsioon, mille eesmärk oli tsiviilelanikkonna kaitse õhurünnakute vastu mõeldava tulevikusõja korral.

44. nädal[muuda lähteteksti]

... hiiukirn on kaljupinnasesse jääaegse liustikualuse või liustikupealse kose uuristatud lõõr, mille puhul on veekeerises ringlevad jahvekivid kulutanud kivimisse sümmeetrilisi siledaid uurdeid.
... on olemas palju erinevaid destillatsiooni meetodeid nagu näiteks aseotroopne destillatsioon, fraktsioneeriv destillatsioon, lihtdestillatsioon, molekulaardestillatsioon, reaktsioonidestillatsioon, vaakumdestillatsioon, veeaurudestillatsioon jne.
... Venemaa soomuslaev Slava lasti põhja 1917. aastal Väinameres Kumari kanali lõunaotsa lähedal, kuid laeva tekk jäi veepinnast kõrgemale. Laev lammutati 19331937.
... Golfi hoovust on uuritud pudelposti meetodil.

45. nädal[muuda lähteteksti]

13. sajandi fresko, millel Vana-Rooma keiser Constantinus Suur annab üle kingituse paavst Silvesterile.
13. sajandi fresko, millel Vana-Rooma keiser Constantinus Suur annab üle kingituse paavst Silvesterile.
... Constantinuse kingitus (ladina "Constitutum Constantini" samuti ka "Donatio Constantini ad Silvestrem I papam") on võltsitud edikt, mis oli Rooma keisri Constantinus Suure poolt antud paavst Silvester I-le. Edikti järgi sai paavst Silvester I ja ka tema järeltulijad paavstiametis kingiks vaimuliku ja ka poliitilise ülemvõimu Roomas, Itaalias ning kogu Rooma impeeriumi mõjusfääris.
... Ushuaiat peetakse maailma lõunapoolseimaks linnaks (sellele staatusele pretendeerib ka teisel pool Beagle'i väina asuv Tšiili asula Puerto Williams, mis on aga linna kohta väikese elanike arvuga). Linna tähtsaks elatusallikas on turism, mille arengule aitab kaasa ümbruse ainulaadne loodus, sealhulgas Tulemaa rahvuspark, ja linnast väljuvad reisid Antarktikasse ning näiteks Estadose saarele.
... Kasari raudbetoonsilda ehitati jaanuarist septembrini 1904 ning oli pärast valmimist Euroopa ja Venemaa pikim raudbetoonsild. Tänapäeval on sild avatud jalakäijatele, autode liikluseks on ehitatud uus sild.

46. nädal[muuda lähteteksti]

Elvis Presley
Elvis Presley
... Elvis Presleyl oli must vöö karates, mis oli tollel ajal mitte Aasia päritolu inimeste seas üsna haruldane.
... kvantmehaanika ennustuste järgi saavad mikroskoopiliste objektide puhul oluliseks mateeria lainelised omadused, mille tulemusena on elektron aatomituuma ümber "laiali määritud", st sel puudub selge trajektoor. Seetõttu kasutatakse elektronide jaoks sõna orbiit asemel sõna orbitaal.
... Vinland oli Leifr Eiríkssoni poolt Ameerikas avastatud aladest kõige lõunapoolsem, sellest põhja poole jäid Markland, mis tähendab Metsamaad, ja Helluland ehk Kaljumaa.
... 1624 keelas Urbanus VIII ekskommunikatsiooni ähvardusel nuusktubaka kasutamise ning lubas 1642 ekskommunikeerida iga katoliiklase, kes suitsetab tubakat Püha Peetruse basiilikas ja Sevilla katedraalis.

47. nädal[muuda lähteteksti]

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo
... Cristiano Ronaldo teine eesnimi, mis on tema mängijanimi, on tulnud Ronald Reagani järgi, kes oli tema isa lemmiknäitleja.
... kui 8-aastane Mozart oma isaga 1764. aastal Londonit külastas sai ta kokku ka Karl Friedrich Abeliga, kelle helitöid ta uuris. Eeskujuks kopeeris ta oma märkmikku Abeli sümfoonia Es-duur (op. VII, 6), mistõttu see sattus ekslikult Köcheli kataloogi kui Mozarti 3. sümfoonia nr 18 ("Sümfoonia nr 3 e-moll") ja nõnda sai sellest üks Abeli tuntumaid teoseid.
... isoleeritud paisuga bipolaartransistorid on jõuelektroonika pooljuhtseadised, mida sageli kasutatakse elektri- ja hübriidautodes, samuti trollibussides.
... sõna "fassaad" tuleb prantsuse keelest, kus "façade" tähendab esikülge ja nägu.
... 2009. aasta oktoobris valminud Oasis of the Seas on maailma suurim kruiisilaev.

48. nädal[muuda lähteteksti]

Buada laguun
Buada laguun
... Buada laguun on järv ja ühtlasi suurim siseveekogu Nauru saarel ning seda peetakse saare kauneimaks kohaks.
... Bikini atollil viidi aastatel 19461958 läbi rohkem kui 20 tuumapommi katsetust.
... antiklinaal on stratigraafiliste kihtide kurd, milles kihid on kõige kõrgemal kurru keskosas ja sünklinaali puhul on kihid on kõige kõrgemal kurru ääreosas.
... uusajal levis ettekujutus, nagu oleks Euroopas keskajal usutud, et Maa on lame. Seda ettekujutust on nimetatud lameda Maa müüdiks.
... maailma kõige rikkalikumad merevaigu leiukohad asuvad Kaliningradi oblastis.
... tard- ja moondekivimid moodustavad maakoorest 95%, kuid maapinda katavad 75% ulatuses settekivimid.

49. nädal[muuda lähteteksti]

Augustinus Hippost
Augustinus Hippost
... Augustinus, kes oli mõjukaim hilisantiigi kristlik õpetlane, õigeusu ja katoliku kiriku pühak, põhjendas oma kõige kuulsamas teoses "Jumala linnast" Rooma rüüstamist germaanlaste poolt Jumala ükskõiksusega maise võimu vastu.
... "Theaitetos" on antiikfilosoof Platoni dialoogi vormis kirjutatud filosoofiline teos, mis kuulub üldise arvamuse kohaselt Platoni hiliste dialoogide hulka.
... Mihkel Martnat on nimetatud ka "Eesti sotsiaaldemokraatia isaks".
... Mihhail Bakunin (18141876) oli vene anarhist, revolutsionäär ja filosoof, keda peetakse sageli ka anarhismi isaks.
... trikster (inglise trickster) on müütiline tegelaskuju, kes teeb tempe, kavaldab, rikub häid kombeid, petab ja saab ise petta, leiutab uusi asju ja võtab osa kultuuri või kogu maailma loomisest. Paljudes pärimustes on trikster loomakujuline, samuti võib ta kergesti kuju muuta. Eestikeelsed vasted vembumees, vembuvana.

50. nädal[muuda lähteteksti]

Lõuatu Jamoytius kerwoodi
Lõuatu Jamoytius kerwoodi
... lõuatu Jamoytius kerwoodi on fossiilne Siluri-aegne keelikloomaliik, kes arvatakse rühma Hyperoartia või kilbitute (Anaspida) hulka.
... tserebraalne akromatopsiat, mis on üks akromatopsia (ehk värvuste nägemise puudumise) tüüp, põhjustab peaaju koore kahjustus. Erinevalt teistest värvipimeduse vormidest säilib selle haiguse puhul võime tajuda värvuste piire pindadel. Näiteks näevad selle all kannatavad inimesed punast ruutu rohelisel taustal ka siis, kui heleduse erinevus puudub. Paistab isegi, et tserebraalse akromatopsia haiged suudavad eristada värvuste üleminekul tekkivaid kontraste, kuid nad ei suuda võrrelda mitte kõrvuti asetsevaid värvusi.
... beetalagunemine on protsess, mille käigus neutron muutub prootoniks või prooton neutroniks, kiirates beetaosakese (β) ning elektronneutriino (νe). Beetalagunemine võib toimuda nii aatomituuma sees kui ka vaba elementaarosakesega.

51. nädal[muuda lähteteksti]

Kõige esimese Horisondi kaas
Kõige esimese Horisondi kaas
... Horisont on Eesti vanim järjepidevalt ilmuv üldpopulaarteaduslik ajakiri, mis alustas ilmumist juba 1967. aastal. Esimese numbri tiraaž oli 40 000, suurim tiraaž 54 000 jääb 1971. aasta juunisse.
... Gerd Kanteri parim tulemus kergejõustiku maailmameistrivõistluselt, 68,94 m, pärineb 2007. aastast (Ōsaka 2007).
... Bode seadus ehk Titiuse-Bode seadus oli hüpotees, mille kohaselt kõikide Päikesesüsteemi planeetide orbiitide suured poolteljed Päikesesüsteemis on seotud teatava lihtsa seaduspäraga.
... 1990. aastate hüperinflatsiooni ajal oli Marie Curie portree Poola 20 000-zlotisel rahatähel.
... ahelpolümerisatsiooniks nimetatakse polümerisatsioonireaktsiooni, milles kaksiksidet sisaldavad või tsüklilised monomeeri molekulid liituvad üksteisega kaksiksideme või tsükli katkemise läbi ja moodustavad kõrgmolekulaarsed molekulid.

52. nädal[muuda lähteteksti]

Ühendpilt SN 1572 supernoova jäänustest, mis on moodustatud röntgenkiirguse ja infrapunakiirguse spektrites tehtud piltidest.
Ühendpilt SN 1572 supernoova jäänustest, mis on moodustatud röntgenkiirguse ja infrapunakiirguse spektrites tehtud piltidest.
... SN 1572 oli Ia tüüpi supernoova Kassiopeia tähtkujus, mille plahvatust on olnud üks vähestest palja silmaga näha olnud supernoovaplahvatustest. Seda on peetud väga tähtsaks sündmuseks astronoomia ajaloos, kuna "Uue tähe" sünd aitas põhjalikult muuta antiikajast peale püsinud mudeleid taevast ja maast, mille kohaselt peeti kinnistähtede maailma igaveseks ja muutumatuks.
... kosmoseaparaadi Stardust põhiülesanne on koguda tähtedevahelist ja komeeditolmu.
... Apollo 8 oli esimene mehitatud kosmoselaev, mis saavutas teise kosmilise kiiruse ja vabanes Maa gravitatsiooniväljast. See oli esimene mehitatud kosmoselaev, mis jõudis mõne teise taevakeha (Kuu) gravitatsioonivälja; lisaks suutis ta hiljem sellest lahkuda ja Maale tagasi jõuda. Apollo 8 kosmonaudid said esimesteks inimesteks, kellel õnnestus oma silmaga näha Kuu tagumist külge. Esimest korda kasutati mehitatud lennul kanderaketti Saturn V.
... Hubble'i seadus on üks tähtsamaid tõendeid Suure Paugu teooriale.

53. nädal[muuda lähteteksti]

Harilik rästik
Harilik rästik
... rästikud kasutavad üht talvitumispaika aastaid. Üldiselt talvituvad nad üksi või 2–5 isendist koosnevate rühmadena, aga mõnda eriti sobivasse talvitumispaika võib koguneda isegi 200–300 isendit.
... vanasti nimetati Harku järve Loodjärveks. Nimetus tulenes sellest, et ülalt mäenõlvalt vaadates näis järv olevat sama kõrgel kui taamal paistev meri. Arvatakse, et Tasujas mainitud Lodijärve nimetuse tuletas Eduard Bornhöhe just selle järve nimetusest.
... zubaatovlus ehk politseisotsialism oli Sergei Zubatovi algatusel 19011903 Venemaal teostatud poliitika, mis seisnes politsei järelevalve all tegutsevate ametiühingute asutamises ja käigushoidmises, et vältida ametiühingute revolutsioonilist tegevust.
... lisaks kirjandustegevusele on Kalev Kesküla Eesti juhtiv veinikirjanik.