Vikipeedia:HELP2

Allikas: Vikipeedia
Vikipeedia:HELP2 ootab sinu pilte!

HELP2 ehk Head Eesti Looduse Pildid oli järjekorras teine eestikeelses Vikipeedias toimunud pildikogumisaktsioon koostöös ajakirjaga Eesti Loodus, mille käigus sooviti Vikipeediasse juurde saada uusi häid pilte, millel on jäädvustatud Eesti loodust. Toimumise ajaks oli 1.–31. detsember 2011, kuid väärt fotod Eesti loodusest ning kõigest muust, millest Vikipeedias veel pilte pole, on alati oodatud.

Eesti Looduse aastatellimuse ja Photopointi eriauhinnad pälvisid Marko Vainu, Tiit Hunt ja Ilme Parik. Äramärkimist ja esiletõstmist leidsid veel Kaupo Kütt, Aime Pae ja Tauri Pärna, kuid suure tänu on samuti ära teeninud kõik teised, kes võtsid vaevaks anda oma panuse vabade teadmiste levikule ja osalesid fotokogumises.

Suur osa lisatud fotosid jõuavad illustreerima paljusid Vikipeedia artikleid ning ühtlasi võib neid näha ajakirja Eesti Loodus veergudel ja Vikipeedia avalehel nädala piltidena.

Lisatud pilte näed siit. Osalemisõpetus on leitav siit.

Milliseid pilte otsitakse?[muuda lähteteksti]

Pildid peaksid vastama järgmistele kriteeriumitele:

  • Informatiivsus – pilt peab olema sobilik entsüklopeediasse ja sellega kaasas käiv informatsioon peab olema piisav võimaldamaks sellel olevast õigesti aru saada (näiteks looma- või taimeliiki kujutava pildi infost peab välja tulema, mis liigiga on tegu ning soovitavalt ka see, et kus ja millal antud ülesvõte tehtud sai).
  • Kvaliteet – nõutav on hea pildikvaliteet. Kujutatu võiks olla terav, värvid õige tonaalsusega, säritatud ning kadreeritud õigesti.
  • Suurus – pildi pikem külg võiks olla vähemalt 1600 px või enam. Suuruspiirang puudub – mida suurem, seda parem.
  • Õigused – pildiga peavad olema kaasas sobivad õigused nii Vikipeedias kui ka mujal kasutamiseks. Ei sobi kasutusõiguse piiranguga pildid. Sobilik litsents on näiteks CC BY-SA 3.0.

Oluline ei ole piltide tegemise aeg ning eriti on oodatud fotod neil teemadel, millest hetkel kas pildimaterjali vähe või üldse pole. Inspiratsiooniallikana võib vaadata näiteks selliseid artikleid nagu: Eesti kaitsealade loend, Eesti soode loend, Eesti pankade loend, Eesti mägede loend, Eesti rändrahnude loend, Eesti jõgede loend, Eesti järvede loend, Eesti saared, Eesti mullastik, Eesti loomastik ja Eesti taimestik.

Üles laadida soovitame ainult enda fotosid, sest kellegi teise piltide lisamine vastava (soovitavalt kirjaliku) nõusolekuta on autoriõiguste rikkumine.

Näidispiltide galerii[muuda lähteteksti]

Järgnevalt on ära toodud mõned Vikipeedia:HELP raames lisatud fotod.

Osalemisega seotud küsimusi saab esitada käesoleva lehekülje arutelusse.

Korraldamisega seotud küsimusi saab esitada Ivo Kruusamägile (telefon: 51913112 või e-post: ivo.kruusamagi ätt gmail.com).

Välislingid[muuda lähteteksti]