Viirelaiu tuletorn

Allikas: Vikipeedia
Viirelaiu tuletorn (2022)
Viirelaiu tuletorn

Viirelaiu tuletorn on tuletorn Muhu vallas Viirelaiu kirdetipus.

Tuletorni geograafilised koordinaadid on 58° 32′ 41″ N, 23° 26′ 35″ E

Viirelaiu tuletorn on üks väheseid raudplekist tuletorne.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt kandis tuletorn laiu muistset nime Paternoster (ladina keeles 'meie isa'), 1930. aastatel nimede eestistamise ajal nimetati ka tuletorn Viirelaiu tuletorniks. Arvatakse, et saarel oli ka enne 1857. aastat mingi meremärk, mis kandis nime "Paternoster".

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Viirelaiu tuletorn (1927)

Praegune tuletorn on ehitatud 1881. aastal. Varasem puittorn ehitati 1857. aastal inglise insener Gordoni projekti järgi. Arvatakse, et saarel oli ka enne 1857. aastat mingi meremärk. Viirelaiu tuletorn on Eestis teadaolevalt vanim metalltuletorn.

Pärast Teist maailmasõda kõrvaldati tugevasti vigastatud tornilt toeribad ja malmkonsoolid ning torn kaeti väljastpoolt 10–12 cm paksuse betoonkestaga.

2002. aastal tuletorn remonditi.

Välimus ja tööpõhimõtted[muuda | muuda lähteteksti]

Viirelaiu tuletorn on punase laternaruumi ja rõduga silindriline metalltorn kõrgusega 10,4 meetrit maapinnast.

Tuletorn oli algusest peale plinktuledega. Selle jaoks oli olemas vastav ringleva ekraaniga mehhanism, mis töötas kellamehhanismi põhimõttel: osutile kinnitatud raskus vändati võllile, mis alla vajudes pani kogu süsteemi tööle. Laterna pöörlevat ekraani käitasid raskuspommid.

Et tuletorn on suhteliselt madal, siis viidi pommidele suurema langemistee saavutamiseks sisemise, 25 cm läbimõõduga silinder ligi kahe meetri sügavusele kivivundamendi sisse. Väliskesta ja südamikusilindri vahel on keerdtrepp.

Nõutava tule tagas tuletornis algul kahe tahiga Moris-tüüpi petrooleumilamp, seejärel töötas süsteem petrooleumiga, siis 1898. aastast alates atsetüleengaasil ja lõpuks elektritoitel. Elektrienergiat saab tuletorn praegu päikesepatareidest.

Osaliselt on kirjeldatud mehhanism tornis säilinud tänapäevani.

Tulesektorid
Vilkumissagedus
1,5 s + 6,5 s
Värvus punane valge

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]