Viešvilė

Allikas: Vikipeedia
Viešvilė

leedu Viešvilė
žemaidi Vėišvėlė
poola Wieszwile


Elanikke 843 (2011)

Koordinaadid 55° 4′ N, 22° 23′ E
Viešvilė (Leedu)
Viešvilė

Viešvilė (saksa keeles Wischwill) on alev Leedus Jurbarkase rajoonis, Viešvilė valla halduskeskus. Alev asub Väike-Leedus Nemunase jõe kaldal.

Alevis on põhikool ja raamatukogu. Vaatamisväärsusteks on aastal 1863 püstitatud katoliku kirik ja aastal 1902 valminud kohtumaja, kus aastast 1956 asub lastekodu. Alevi lähedal asub Viešvilė looduskaitseala.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Viešvilė asulat on esimest korda mainitud aastal 1542, aastal 1546 sealset mõisa. Aastal 1553 ehitati sinna katoliku kirik, aga aastal 1568 luteri kirik. Aastast 1578 on teada, et selle piirkonna rahvas käis veel hiites ohverdamas. Aastal 1609 loodi katoliku kiriku juurde kihelkond.

XVII sajandil rajati kohalikule jõekesele pais ja ehitati sinna veski. Viešvilė kujunes XVIII sajandil kohalikuks tööstuskeskuseks, kus töötasid saekaater ja paberivabrik, seal töödeldi ka messingit. Veski kuulus Riedelite perele, selle ümbruse tööstuspiirkond kandis nime Riedelsberg. Alevis tegutsesid ka meierei, juustuvabrik, kolm sepikoda, mitu tislerite ja tõllasseppade töökoda.

Aastal 1902 valmis läbi alevi viiv Tilsiti ja Smalininkai vaheline kitsarööpmeline raudtee, mis tegutses aastani 1942. Alevis oli kaks raudteejaama - Wischwill West ja Wischwill Ost. XX sajandi alguses oli alevis 1400 elanikku. Kahe maailmasõja vahelisel perioodil kuulus alev Memeli piirkonda.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]