Venemaa väikesearvuliste põlisrahvaste nimekiri

Allikas: Vikipeedia

Venemaa väikesearvulised põlisrahvad on rahvad, mida tunnistab sellisena Venemaa Föderatsioon oma valitsuse otsusega. Neile laieneb föderaalne seadus "Venemaa Föderatsiooni väikesearvuliste põlisrahvaste õiguste garantiidest".

Soomeugrilased[muuda | redigeeri lähteteksti]

  • vadjalased (Leningradi oblast)
  • vepslased (Karjala vabariik, Leningradi oblast)
  • isurid (Leningradi oblast)
  • setud (Pihkva oblasti Petseri rajoon)[1]
  • bessermanid (Udmurdi vabariik)
  • handid (Handi-Mansi autonoomne ringkond, Jamali Neenetsi autonoomne ringkond, mõned Tjumeni oblasti rajoonid, Tomski oblast, Komi vabariik)
  • mansid (Handi-Mansi autonoomne ringkond, mõned Tjumeni oblasti rajoonid, Sverdlovski oblast, Komi vabariik)
  • saamid (Murmanski oblast)

Samojeedid[muuda | redigeeri lähteteksti]

  • eenetsid (Krasnojarski krai)
  • neenetsid (Jamali-Neenetsi autonoomne ringkond, Neenetsi autonoomne ringkond, mõned Arhangelski oblasti rajoonid, Krasnojarski krai, Handi-Mansi autonoomne ringkond, Komi vabariik)
  • nganassaanid (Krasnojarski krai)
  • sölkupid (Jamali Neenetsi autonoomne ringkond, mõned Tjumeni oblasti rajoonid, Tomski oblast, Krasnojarski krai)

Turgi rahvad[muuda | redigeeri lähteteksti]

kaukaaslased[muuda | redigeeri lähteteksti]

muud põhjarahvad ja Kaug-Ida väikerahvad[muuda | redigeeri lähteteksti]

  • aleuudid (Kamtšatka krai)
  • alutorid (Kamtšatka krai; 'алюторцы' võib tähendada ka korjakke)
  • dolgaanid (Krasnojarski krai, Magadani oblast)
  • eskimod (Tšuktši autonoomne ringkond)
  • eveenid (Sahha vabariik (Jakuutia), Habarovski krai, Magadani oblast, Tšuktši autonoomne ringkond, Kamtšatka krai)
  • evengid (Sahha vabariik (Jakuutia), Krasnojarski krai, Habarovski krai, Amuuri oblast, Sahhalini oblast, Burjaatia vabariik, Irkutski oblast, Baikali krai, Tomski oblast, Tjumeni oblast)
  • itelmeenid (Kamtšatka krai, Magadani oblast)
  • jukagiirid (Sahha vabariik (Jakuutia), Magadani oblast)
  • kamtšadalid (Kamtšatka krai)
  • kerekid (Tšuktši autonoomne ringkond)
  • ketid (Krasnojarski krai)
  • korjakid (Kamtšatka krai, Tšukotka autonoomne ringkond, Magadani oblast)
  • kumandõd (Altai krai, Altai vabariik, Kemerovo oblast)
  • nanaid (Habarovski oblast, Primorje krai, Sahhalini oblast)
  • negidalid (Habarovski krai)
  • nivhid (Habarovski krai, Sahhalini oblast)
  • orokid (Sahhalini oblast)
  • orotšid (Habarovski oblast)
  • soioodid (Burjaatia vabariik)
  • šapsugid (Krasnodari krai)
  • šorid (Kemerovo oblast, Hakassia vabariik, Altai vabariik)
  • tazid (Primorje krai)
  • telengitid (Altai vabariik)
  • teleutid (Kemerovo oblast)
  • tofad (Irkutski oblast)
  • tubad (Altai vabariik)
  • Toždini tõvalased (Tõva vabariik)
  • tšelkanid (Altai vabariik)
  • tšuktšid (Tšuktši autonoomne ringkond, Kamtšatka krai)
  • tšulõmid (Tomski oblast, Krasnojarski krai)
  • tšuvaanid (Tšuktši autonoomne ringkond, Magadani oblast; üks jukagiiride rühm)
  • udehed (Primorje krai, Habarovski krai)
  • ultšid (Habarovski krai)

Viited[muuda | redigeeri lähteteksti]