Slaavi vürstiriikide loend

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vene vürstiriikide loend)

Slaavi vürstiriikide loend on loetelu tänapäeva Venemaa, Ukraina, Valgevene ja Poola territooriumitel kuni Moskva suurvürstiriigi tekkimiseni 15. sajandil eksisteerinud vürsti- ja suurvürstiriike.

Ida-slaavi hõimude asualad 8.-9. sajandil
Pihkva vürstiriik, 1466. aastal

Pihkva vürstiriik (862–1612)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Pihkva vürstiriik

Novgorodi vabariik (9. sajand–1478)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Novgorodi vabariik

Kiievi suurvürstiriik (882–12. sajand)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Kiievi suurvürstiriigi koosseisu kuulusid maalad tänapäeva Ukrainas, Kiievi ümbruses ja Tšerkassõst loodes, Žõtomõrist lõunas. Pealinn Kiiev.

Next.svg Pikemalt artiklis Kiievi suurvürstiriik
Kiievi suurvürstiriik, 1237. aastal

Polotski vürstiriik (960–1307/1399)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Polotski vürstiriigi koosseisu kuulusid maalad tänapäeva Valgevenes, Viciebski, Minski ja Hrodna piirkonnad. Pealinn Polotsk.

Next.svg Pikemalt artiklis Polotski vürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Koknese vürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Jersika vürstiriik

Turovi-Pinski vürstiriik (ca 998–1168)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Turovi-Pinski vürstiriigi koosseisu kuulusid maalad tänapäeva Valgevenes, Gomelist lõunas ja Brestist idapool; tänapäeva Ukraina Žõtomõrist ja Rivnest põhjapool. Pealinn Turov.

Next.svg Pikemalt artiklis Turovi-Pinski vürstiriik

Smolenski vürstiriik (ca 990—1404)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Smolenski vürstiriik
Ida-slaavi vürstiriigid, aastatel1015-1113

Tšernigovi vürstiriik (1024 – 1330)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Tšernigovi vürstiriik

Perejaslavli vürstiriik (1054–1239)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Perejaslavli vürstiriigi koosseisu kuulusid maalad tänapäeva Ukrainas, Tšernigivist lõunas, Donetskist põhjapool, Kiievist idapool, Tšerkassõst idapool ja Dnepropetrovskist, Poltavast ja Harkivist idapool.

Next.svg Pikemalt artiklis Perejaslavli vürstiriik (1054–1239)

Novgorod-Severski vürstiriik (ca 1096–1494)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Novgorod-Severski vürstiriik

Muromi-Rjazani vürstiriik[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Muromi-Rjazani vürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Rjazani vürstiriik

Kiievi vürstiriik (1132–1471)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Kiievi vürstiriigi koosseisu kuulusid tänapäeva Ukrainas, Lääne-Kiievimaa, Loode-Tšerkassõ, Ida-Žitomiri maa-aladel, riigi pealinnaks oli Kiievi linn.

Vürstiriik oli iseseisev kuni 1362. aastani, mil liitus Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriigiga ning moodustas 2/3 Leedu suurvürstiriigi territooriumist oma lääne-slaavi päritolu elanikkonnaga; aastatel 1471-1654, kuulus ta Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriigi koosseisu ning suurvürstiriigi liitumisel personaaluniooniga Rzeczpospolitaga oli Rzeczpospolita koosseisus; 1654. aastal pärast Moskva tsaaririigi ja Rzeczpospolita sõda liideti tänapäeva Ukraina territoorium lõplikult Moskva tsaaririigiga.

Next.svg Pikemalt artiklis Kiievi vürstiriik

Vladimir-Suzdali vürstiriik (1168–1389)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Vladimiri-Suzdali vürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Vladimiri suurvürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Nižni-Novgorodi ja Suzdali vürstiriik (ru) (1341–1392, 1395 ja 1411–1414, 1425)
Next.svg Pikemalt artiklis Suzdali vürstiriik
Next.svg Pikemalt artiklis Perejaslavl-Zalesski vürstiriik (1175–1302)
Next.svg Pikemalt artiklis Rostovi vürstiriik (ca 989 – 1474)
Next.svg Pikemalt artiklis Jaroslavli vürstiriik (1218–1463)
Next.svg Pikemalt artiklis Uglitš vürstiriik (1216–1591)
Next.svg Pikemalt artiklis Belozerski vürstiriik (1238–1486)
Next.svg Pikemalt artiklis Starodubski vürstiriik (1238–1460)
Next.svg Pikemalt artiklis Galitši vürstiriik (1246–1453)
Next.svg Pikemalt artiklis Jurjevi vürstiriik (ca 1212–1345), keskus Jurjev-Polski, 1344. aastal liideti Moskva vürstiriigiga
Next.svg Pikemalt artiklis Kostroma vürstiriik (1246–1303)
Next.svg Pikemalt artiklis Dmitrovi vürstiriik (1238–1569)
Next.svg Pikemalt artiklis Tveri vürstiriik (1242–1490)
Next.svg Pikemalt artiklis Moskva vürstiriik (1276 – 1340)

Vjatkamaa (1181–1489)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Vjatka veetševabariik
Galiitsia-Volõõnia vürstiriik 13.-14. sajandil

Galiitsia-Volõõnia vürstiriik (1199–1349)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Galiitsia-Volõõnia vürstiriik

Suurpermi vürstiriik (1323–1505)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Suurpermi vürstiriik
Moskva suurvürstiriik, 1389. aastal

Leedu, Vene ja Žemaitija Suurvürstiriik, (1236–1795)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Leedu, Vene ja Žemaitija suurvürstiriik

Moskva suurvürstiriik[muuda | redigeeri lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis Moskva suurvürstiriik

Vaata ka[muuda | redigeeri lähteteksti]