Velbert

Allikas: Vikipeedia
Velbert

saksa Velbert
Velberti raekoda

Pindala 74,9 km²
Elanikke 81 593 (31.12.2021)

Koordinaadid 51° 20′ N, 7° 2′ E
Velbert (Saksamaa)
Velbert
Alte Kirche

Velbert on linn Saksamaa lääneosas Nordrhein-Westfaleni liidumaal Mettmanni kreisis. Velbergi on esmamainitud 875. aastal. 1975 liideti kolm linna: Velbert, Neviges ja Langenberg. Tänapäeval jaguneb linn halduslikult kolmeks linnaosaks, mis vastavad endistele linnadele: Velbert-Mitte, Neviges ja Langenberg.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Velbert asub 'Niederbergi' mägedel (Alam-mägi), mis on osa Bergi piirkonnast, umbes 20 kilomeetrid kirdes Nordrhein-Westfaleni liidumaa pealinnast Düsseldorf ja 12 kilomeetrid Wuppertalist lääne poole Ruhri jõe vasakul kaldal. Velbert seisab Niederbergi piirkonna kõrgeimas osas ja ka selle keskel. Selle keskmine kõrgus merepinnast on umbes 230 meetrit; selle kõrgeim punkt, 303 meetrit, on Hordt-Berg ja selle madalaim, umbes 80 meetri kaugusel, asub Nierenhof am Deilbachis. Velberti kõrgeim punkt on 263 m kõrgusel merepinnast, Friedrichstraße ja Langenberger Straße tänava nurgal.

Vapp[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene vapp loodi 1882. aastal ja tühistati 1975. aasta kohaliku omavalitsuse reformis. See näitas Bergi (esialgselt Limburgi sümbol) Counts'i, hiljem Dukes'e lõvi ja võtmeid, mis viitasid lukksepadusele, traditsioonilisele tööstusele Velbertis. Pärast 1975. aastat loodi uus vapp, mis sisaldas heraldilisi sümboleid kõigile kolmele varem iseseisvale linnale. Võti, viidates Velberti peamisele traditsioonilisele tööstusele, säilitati lihtsama kujundusega. Langenbergit esindab tammepuu, mis viitab Langenbergi vanade käte tammele. Võtme otsas olevad viilud viitavad Hardenbergi isandate vappile Nevigese vappilt.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Velberti peamine traditsiooniline tööstus on tootmine, peamiselt metallpõhised, tüüpilised tooted on lukud, hinged, väikesed tööriistad, voolikuklambrid. Enamik ettevõtteid on keskmise suurusega. On ka ettevõtteid, mis toodavad osad autotööstusele, näiteks sõidukite juurdepääsu süsteemide tarnijad Witte Automotive ja Huf. Lisaks sellele linnas asub Stein & Co Gmbhile, Sebo tolmuimejate tootja.

Rahvusvahelised suhted[muuda | muuda lähteteksti]

Velberti Kaksiklinnad on: Châtellerault, Prantsusmaa, alates 1965. aastast ja Corby, Inglismaa, alates 1966. aastast. Alates 1979. aastast on need kolm linna ühinenud haruldaseks kolmepoolseks partnerluseks. Velbertil on ka ühendused Thesprotiaga Kreekas ja Hacibektas Türgis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]