Vastseliina valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Vastseliina valla lipp

Vastseliina valla lipp on Võru maakonnas asunud endise Eesti haldusüksuse Vastseliina valla lipp.

Lipp valiti välja rahvahääletusel 3. juulil 2008 ning kinnitati Vastseliina Vallavolikogu poolt 29. oktoobril 2008.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Valla lipuks on sinine kangas valge ristiga, kanga keskel on aga Vastseliina valla vapp. Lipu sinine toon on rahvusvahelise Pantone värvitabeli järgi 300 ja punane 032.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Valge rist lipul sümboliseerib ristikäike Vastseliina linnusesse. Sinine sümboliseerib rahu, harmooniat ja tasakaalu ning peale selle on sinine ka vaikuse, konservatiivsuse, truuduse ja tõe sümbol. Samuti tähistab sinine taevast, vett ja jahedust. Punane sümboliseerib tuld ja verd aga ka vaprust ja julgust. Valge on aga puhtuse ja rahu värv.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Vastseliina valla lipu võivad heisata kõik Vastseliina valla allasutused maapinnalt tõusvasse lipumasti või oma asukoha hoone lipuvarda hoidjasse. Heisatav lipp peab vastama etalonkujutisele, oleme puhas ja terve.
  2. Maapinnalt tõusva lipumasti kõrgus peab olema vähemalt kuus korda suurem lipu laiusest, seinalipuvarda pikkus aga ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest. Masti heisatud lipul peab lipukanga alumine serv jääma maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.
  3. Vastseliina valla lipp heisatakse riiklikel pühadel ning tähtpäevadel, rahvuspühadel, ning muude sündmuste puhul, milleks sellekohase korralduse annab Vastseliina Vallavalitsus.
  4. Vastseliina valla lippu võib kasutada miitingutel, demonstratsioonidel ja pidustustel.
  5. Vastseliina valla lipu heiskamisel leinalipuna kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa 50–100 mm laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad lipu laiust pidi kuni lipukanga alumise servani või heisatakse lipp poolde lipumasti nii, et lipu alumine äär on masti keskel.
  6. Vastseliina Vallavalitsuse hoonel võib Vastseliina valla lipp olla heisatud koos Eesti lipuga ööpäevaringselt.
  7. Kasutamiskõlbmatuks muutunud valla lipp kuulub sündsal viisil hävitamisele.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]