Kaubakäive

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Varude käibekordaja)
 See artikkel räägib käibest ettevõtluses; sadama kaubakäibe kohta vaata artiklit Kaubakäive (sadamas)

Kaubakäive on ettevõtte finantsjuhtimises kasutatav likviidsuse suhtarv[1]. Kaubakäive näitab, mitu korda ajavahemikus varusid müüakse või kasutatakse, näiteks aasta jooksul. Kaubakäibe valem on müük jagatud kauba ja tootmisvarude keskmisega. Kaubakäivet nimetatakse ka varude käibekordajaks või tootmisvarude käibeks.

Valem[muuda | muuda lähteteksti]

Äriline rakendus[muuda | muuda lähteteksti]

Väike kaubakäive võib tähendada liigseid varusid, vananemist ning puudulikku tootevalikut või turundust. Mõnel juhul võib väike suhtarv olla loomulik, näiteks kui enne hinnatõuse või tarnedefitsiite on varusid kogutud.

Samas suur kaubakäive võib näidata varude puudust, mille tõttu kaotatakse äri, sest varusid ei ole piisavalt. See võib omakorda põhjustada ebapiisavaid laovarusid.

Mõned tööstusandmete koostajad (näiteks Dun & Bradstreet) kasutavad jagatise lugejas müügikulu asemel müüki. Müügikulu annab täpsema käibe suhtarvu, kuid võrdlemisel saab sageli kasutada ainult müüki. Müügikulu peetakse täpsemaks, kuna müügikulu ja müüki arvestatakse erinevalt. Müüki arvestatakse harilikult turuväärtuse alusel, ehk kui palju turg toodangu või teenuse eest maksis. Kui ettevõttel oli hea aasta ja turul maksti ettevõtte toote või teenuse eest tavapärasest kõrgemat hinda, võib saadud arv olla ebaotstarbekas. Seevastu müügikulu arvestatakse selle järgi, kui palju ettevõte tegelikult müügiks vajalike materjalide eest maksis. Samuti võivad ettevõtted hindu alandada, et varusid värskendada.

Esemel, mille varud vahetuvad igal aastal, on suuremad hoiukulud kui esemel, mille varud vahetuvad mitu korda aastas. Varude käive näitab ka ettevõtte elujõudu. Varude vahetumise sageduse suurendamise eesmärk on varude vähendamine kolmel põhjusel:

  • Suurem varude vahetumise sagedus tähendab väiksemat hoiukulu. Ettevõte kulutab vähem üüri, kommunaalteenuste, kindlustuse, varguse ning muude kaubavarude hoidmisega seotud kuludele.
  • Väiksemad hoiukulud tähendavad suuremat netotulu ja kasumlikkust, eeldusel et tulud kauba müügist jäävad samaks.
  • Varude kiirem vahetussagedus võimaldab kiiremini vastata kliendi soovidele ning aitab välja vahetada aegunud kaupu. See on väga tähtis moetööstuses.
  • Ettevõtete võrdlemisel on tähtis arvesse võtta vaadeldavat tööstusharu, sest muidu on võrdlus moonutatud. Näiteks ei ole mõistlik võrrelda selvehalli autode müügifirmaga; selvehall müüb kiiresti vahetuvaid kaupu, nagu maiustused, šokolaadid, karastusjoogid, ning kaupade vahetuvus on sagedasem. Autode müügifirmal on väiksem kaupade vahetuvus. Seega on mõistlik võrrelda ainult sama haru ettevõtteid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. U. Mereste, 2003. Majandusleksikon. Eesti Entsüklopeediakirjastus. Köide I (A-M).