Varallo

Allikas: Vikipeedia

Varallo (Piemonte: Varal), üldiselt tuntud ka kui Varallo Sesia, on vald ja linn umbes 7400 elanikuga Vercelli provintsis Itaalia Piemonte regioonis.

See asub Valesias, 66 km Vercellist loodes ning kõrgusel 450 meetrit merepinnast. Kunagi kutsuti seda linna Varadeks, see on poolitatud Mastallone ojaga kaheks väikelinnaks (Varallo Vecchia ja Varallo Nuova). 1971. aastal autasustati Varallo linna Sõjaliste Teenete Kuldmedaliga (Golden Medal for Military Value) oma rahva heaks II maailmasõjas tehtu eest.

Looduslikud olud[muuda | muuda lähteteksti]

Sesia org on väga kitsas. Varallo asub selle vasakul pangal, kus Mastallone voolab Sesiasse. Linn on ümbritsetud Alpi eelmäestikega ning see ei asu kaugel Monte Rosast, mis on ümbritsevatelt mägedelt näha.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

San Gaudenzio, Santa Maria delle Grazie ja Santa Maria di Loreto kirikutes leidub kunstnik Gaudenzio Ferrari teoseid, kes oli sündinud naabruskonnas – Valduggias. Muuseumitest ja galeriidena on kaasa arvatud näiteks Pinacoteca Civica ("Taaveti ja Koljati" pilt, kujutatud Tanzio da Varallo poolt, kes sündis Riales), Museo Comola, Museo Scaglia ja Museo di Storia Naturale Calderini.

Sacro Monte di Varallo linnast 50 m kõrgemal asub üks kuulsamaid Piemonte rändurite paiku, ja vanim Sacri Monti of Piedmond and Lombardy, mis on 2003. aastal lisatud UNESCO maailmapärandi nimistusse. Ümbrus koosneb käänulistest teedest, mis viivad mööda 45 kabeli taolist piiret kus on elusuuruses maalitud terrakotafiguurid freskotaustadega (maalitud Gaudenzio Ferrari ja teiste poolt). Elavad pildid kujutavad enamasti stseene Jeesuse elust. Selle pildirea loomise ajendiks oli frantsisklane Bernardino Caimi, kelle eesmärgiks oli kohalikul tasandil reprodutseerida pilte ränduritest. Põhiline rändurite kirik ehitati Pellegrino Tibaldi poolt pärast 1578. aastat. Nendes Ferrari teostes saab jälgida tema arengut.