VapoChill

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vapochill)

VapoChill on faasivahetusel põhinev süsteem arvuti- ja graafikaprotsessorite jahutamiseks, mida kasutavad riistvaraentusiastid ja arvutimängurid. VapoChilli on loonud ja kaubamärgina registreerinud äriühing Asetek.

VapoChill maksab tavaliselt peaaegu sama palju kui keskmine arvutikomplekt: umbes 800 USA dollarit.

Asetek[muuda | muuda lähteteksti]

Asetek on firma, mis kavandab, arendab ning turustab arvuti- ja graafikaprotsessorite vedelikjahutusi. Hetkel toodab Asetek jahutusi eelkõige tervete arvutikomplektide jaoks.

Asetek asutati aastal 2000. Firma esimene toodang oli mitmeid auhindu võitnud VapoChill jahutite seeria, mis oli mõeldud eelkõige mänguritele ning arvutientusiastidele. 2006. aastal otsustas juhtkond teha strateegilise muutuse – suunata oma põhitähelepanu arvutikomplektidele. Tutvustati esimest täielikult komplekteeritud ja tehases suletud vedelikjahutussüsteemi. Lisaks tootmise lihtsustamisele ning 50 000-le hooldevabale töötunnile langetas see toode hoobilt ka vesijahutuste hindu.

Praeguseks on Aseteki protsessorijahutid esmane valik mitmetele tehases valmistatud ja seal üle kiirendatud mängurisüsteemidele. Sinna kuuluvad näiteks Dell Alenware, Acer ja mitu muudki väiksemat mänguarvutibrändi.[1]

Faasivahetuse mehhanism[muuda | muuda lähteteksti]

Auru kokku suruv faasivahetusjahuti on tavaliselt arvuti kõrval olev kast, mis on protsessoriga ühendatud toru kaudu. Põhielemendiks on sama tüüpi kompressor, mis näiteks õhukonditsioneeris. Kompressor surub kokku gaasi (või gaaside segu), mis kondenseerub vedelikuks. Seejärel pumbatakse see vedelik protsessori juurde, kust ta möödub kas lihtsalt kapillaartoru või keerukama soojuspaisuva klapi kaudu. Vedelik aurustub (faas muutub), neelates protsessilt kuumust nagu ka ümbritsevast keskkonnast. See aurustumisprotsess võib langetada temperatuuri 15.–150. kraadi võrra Celsiuse järgi, sõltuvalt koormusest, protsessori kuumaeraldatusest, kuumuse eraldamise süsteemist ning kasutatavast gaasisegust. Gaas voolab kompressorisse tagasi ning tsükkel algab taas otsast peale.

Seda tüüpi süsteemil on üsna mitmeid probleeme, kuid üks ja kõige suurem on kondensatsioon – kõik madala temperatuuriga süsteemi osad tuleb isoleerida ümbritsevast keskkonnast, kuna sinna tekkiv kondensatsioonivesi võib hakata tilkuma tundlikele elektroonikakomponentidele.

Tooteseeria[muuda | muuda lähteteksti]

Tegu on põhimõtteliselt arvutikorpustega (v.a. LS), millele on kompressor ja jahutustoru sisse ehitatud. Nende muudatuste pärast on nad tava-ATX mõõtu korpusest mõnevõrra kõrgemad ja laiemad. Jahutil on olemas ka oma tarkvara, millega on seadet võimalik jälgida ja juhtida ka operatsioonisüsteemist.

  • VapoChill Classic[2]
  • VapoChill SE
  • VapoChill PE
  • VapoChill XE[3]
  • VapoChill XE II[4]
  • VapoChill LightSpeed[5]

LightSpeedi puhul on tegemist alusega, millele on arvutikorpus hiljem vaja külge kinnitada. Kuna ATX standardi järgi peab protsessor arvuti põhjast kindlal kaugusel olema, siis sobib põhimõtteliselt suvaline korpus, aga ideaalse sobimise jaoks soovitatakse kindlaid Lian-Li korpusemudeleid (PC-60, PC-61, PC-65, PC-7, PC-12, PC-37, PC-82, PC-601, PC-0700,PC-0716a, PC-0716s, PC-6077, PC-6085A).

Alternatiivid[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks Asetekile toodab faasivahetusega jahutuslahendusi ka ettevõte nimega Nventiv. VapoChilli kaubamärgile vastab neil Prometeia. Prometeia on alati olnud paremate näitajate ning jahutusomadustega, kuid Aseteki toodang on odavam ning selle hinna-jõudluse suhe on rohkem tasakaalus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]