Vana-Egiptuse loomismüüdid

Allikas: Vikipeedia

Vana-Egiptuse loomismüüdid püüdsid kirjeldada maailma teket.

Erinevad kosmogooniad[muuda | muuda lähteteksti]

Vana-Egiptuse loomismüütide kohaselt oli kõige alguses olnud elutu ürgmeri Nun.

Hermopolise kosmoteogoonia[muuda | muuda lähteteksti]

Hermopolise loomismüüt keskendus universumi olemusele enne maailma loomist. Ürgmere omadusi kirjeldasid 8 jumalust, keda tunti kui Ogdoad. Need olid Nu ja Naunet, Huh ja Hauhet, Kuk ja Kauket ning Amun ja Amaunet. Nende ühendusest tekkis ürgküngas.

Ürgookeanist tõusis maailmamuna, mille tarkuse- ja kuujumal Thot asetas ürgkünkale. Munast koorus päikesejumal Ra.

Heliopolise kosmoteogoonia[muuda | muuda lähteteksti]

Heliopolise kosmoteogoonia järgi tõusis ürgmerest välja päikesejumal Atum. Viimane sigitas omakorda õhujumal Šu ja niiskuse jumalanna Tefnuti. Nendest said alguse maajumal Geb ja taevajumalanna Nut, kes põimusid ühte, kuid lahutati Šu poolt. Sellest taeva ja maa ühendusest sündisid päike, kuu ja tähed. Neil olid 4 last: Osiris, Isis, Seth ja Nephthys.

Peajumalaks oli Ra, kes oli inimeste looja, maailma ja taeva valitseja ning Maati isa. Maat oli õiguse, tõe ja maailma harmoonia jumalanna.

Memphise kosmoteogoonia[muuda | muuda lähteteksti]

Memphise linna kaitsja Ptah, kes oli tuntud kui kirja, kunsti ja käsitöö jumal, lõi nii maailma kui ka jumalad oma mõtte ja sõna jõul eimiskist. Teisi jumalaid peeti Ptahi eri ilminguteks ja Ptahi kehastusena austati ka härg Apist.

Elefantine kosmoteogoonia[muuda | muuda lähteteksti]

Kõigi olendite loojaks peeti jäära peaga viljakusjumalat Hnum, kes olevat potikedral Niiluse mudast valmis vorminud ka inimese.

Teeba kosmoteogoonia[muuda | muuda lähteteksti]

Teeba kaitsjaks peetud Amoni tähtsus hakkas kasvama seoses Teeba esilekerkimisega. Lõpuks ei olnud Amon mitte ainult Ogdoadi liiga, vaid ka maailma looja. Ühtlasi sulandas ta endasse päikesejumal Ra saades nõnda nimeks Amon-Ra. Ehnaton püüdis Amonit asendada päikesekettaga Aton.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]