Valvelaev

Allikas: Vikipeedia
Uus-Meremaa Protector klassi valvelaev
Soome piirivalve Kiisla klassi valvelaev
Eesti Piirivalve piirivalvelaev PVL-107 Kõu õppusel

Valvelaev (ka vahilaev, patrull-laev, patrulllaev, piirivalvelaev) on peamiselt avamerel valve-, vaatlus- ja kontrolliülesannete täitmiseks mõeldud kergelt relvastatud sõjalaev või tsiviilstruktuuri patrull-laev.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Valvelaevad on merekindlad, kaatritest suuremad ja (või) aeglasekäigulisemad jõustruktuurile kuuluvad laevad, mis omavad peamiselt vaid kerget enesekaitserelvastust ning häid mere- ja õhuseirevahendeid. Neil võivad olla ka allveeseirevahendid, reostustõrjevahendid ja merepäästevahendid. Samuti võivad nad kanda pardahelikopterit. Valvelaevadele võivad olla planeeritud spetsiaalsed lafetikohad, et mobilisatsiooni korral saaks paigaldada täiendvaid raskemaid relvasüsteeme.

Valvelaeva eelis võrreldes korvetiga on odavus, üldine mitmeotstarbelisus (ka mittesõjalised ülesanded) ja mõnikord ka suurem merekindlus. Valvelaevadel on ka väiksem meeskond, mis tähendab väiksemaid personalikulusid.

Valvelaevade kiirus on tavaliselt mitte üle 25 sõlme ja pikkust võib arvestada väiksemate laevade puhul alates 25 meetrist. Suured ookeanikõlbulikud valvelaevad (avamere patrull-laevad) võivad olla aga isegi 100 m pikkused. Valvelaeva ja valvekaatri liigituse piir siiski varieerub riigiti ja ametkonniti.

Kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Valvelaevu ehk patrull-laevu kasutavad oma valdkonna ülesannete täitmiseks peamiselt:

Eesti merejõudude tuntud ajaloolised vahilaevad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

  • Korvett – valvelaevast tugevamini relvastatud (peamiselt allveetõrje- ja õhutõrjerelvastusega) teiste laevade kaitse- ja saateülesanneteks võimeline valvelaev
  • Patrullkaater – valvelaevast kiirekäigulisem ja väiksem rannalähedaseks valveteenistuseks mõeldud veesõiduk
  • Luurelaev – spetsiaalselt eriti võimekate raadioelektrooniliste luure- ja jälgimisseadmetega varustatud valvelaev või sõjalaev