Valtatie 21

Allikas: Vikipeedia
Valtatie 21 asendikaart

Valtatie 21 ('Riigitee 21') ehk Neljän tuulen tie ('Nelja tuule tee') on Soome põhimaantee (valtatie), mis viib Torniost Muonio kaudu Kilpisjärvile Enontekiö vallas.

Tee kogupikkus on 459 km. Teelõik Torniost Pelloni on 121 km pikkune ning Torniost Muonioni 259 km pikkune.

Kogu tee kulgeb Soome ja Rootsi piiri ning Tornio jõe ja Muonio jõe läheduses. Ta on kogu pikkuses ka osa Euroopa teest E08, mis jätkub lõunas Turuni ja põhjas Tromsøni (Norra.

Teel on asfaltbetoonkate. Tee on kaherealine, kuid väikese liiklustiheduse tõttu sujub liiklus hästi. Kõige põhjapoolsem teelõik Palojoensuust Kilpisjärvini on kitsam.

Valtatie 21 on osa turismiteest Revontultentie, mis kulgeb Keminmaa vallast Tromsøni.

Marsruut[muuda | muuda lähteteksti]

Valtatie 21 (E8) Enontekiö vallas septembris 2007
Norra ja Soome piir, Kilpisjärvi küla
Norra ja Soome piir, Kilpisjärvi küla
Valtatie 21 Kilpisjärvi küla lõunaosas. Vaade põhja poole
Põhjapõdrad tee ääres. Käsivarsi

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1938. aasta Soome teenumbrite süsteemis oli valtatie 21 Kemi maavallas (praeguse Keminmaa valla) asunud Laurilast Tornio kaudu Muoniosse kulgev tee. Hiljem jätkati teed Kilpisjärvini. 1965. aasta algusest alates oli Tornio ja Kilpisjärvi vaheline lõik osa Euroopa teest E78 ning Keminmaa ja Tornio vaheline lõik osa E4-st. Kui Euroopa teede süsteemi 1992 uuendati, muutus Tornio ja Kilpisjärvi vaheline lõik E08-ks.

Kui 2001 valmis Keminmaa ja Tornio vaheline automagistraal, sai Keminmaan ja Tornio vahelisest lõigust valtatie 29 ning valtatie 21 algus nihkus Torniosse. Aastal 2002 jätkati E08-t Turuni, nii et E4 lakkas Keminmaa ja Tornio vahel olemast.

Teeprojektid[muuda | muuda lähteteksti]

Tee kõige põhjapoolsem lõik Palojoensuu ja Kilpisjärvi vahel on kitsas, mägine ja halvas korras ega täida põhimaanteele esitatavaid nõudmisi. Teisalt on teelõigu liiklustihedus väga väike, ainult 300...450 sõidukit ööpäevas. Teedevalitsus on alustanud tee parandamise kavandamist. Projekti kogukulud on 40,7 miljonit eurot.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Valtatie 21 Palojoensuu–Kilpisjärvi". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. september 2007. Vaadatud 12. juulil 2008.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]