Valimiskogu

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Eesti presidendi valimiskogust. 1938. aasta põhiseadusega sätestatud kogu kohta Vabariigi Presidendi Asetäitja Valimiskogu ja USA presidendi valimiskogu kohta vaata artiklit Valimiskogu (USA).

Valimiskogu on Riigikogu liikmetest ja kohalike omavalitsuste esindajatest Vabariigi Presidendi valimiseks moodustatud kogu.

Valimiskogu kutsutakse kokku siis, kui Riigikogu ei ole suutnud kolmes hääletusvoorus presidenti valida.

2006. aasta presidendivalimistel oli valimiskogu liikmete arv 347 – nimelt 101 Riigikogu liiget ja 246 kohaliku omavalitsuse volikogude esindajat.

Vähemalt 21 valimiskogu liikmel on õigus üles seada uus kandidaat lisaks neile, kes osalesid Riigikogu kolmandas hääletusvoorus.

Esimeses hääletusvoorus tunnistatakse valituks kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, korraldatakse samal päeval teine hääletusvoor.

Teiseks hääletusvooruks kantakse hääletamissedelile kahe esimeses voorus enim hääli saanud kandidaadi nimed. Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus.

Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, korraldatakse Vabariigi Presidendi erakorraline valimine Riigikogus 14 päeva jooksul.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]