Valgevene NSV vapp

Allikas: Vikipeedia
Valgevene NSV vapp 1956–1991

Valgevene NSV vapp oli NSV Liidu haldusüksuse Valgevene NSV vapp.

Valgevene NSV viimasel, 28. juulist 1938 kuni 10. detsembrini 1991 kehtinud vapil kujutati maakera kohal sirpi ja vasarat tõusva päikese kiirtes. Sirp asetses vasara peal. Vappi ümbritsesid kuldsed viljapead ning kimp punaseid ristikuõisi ühel ja siniseid linaõisi teisel pool. Viljapead olid põimitud punase lindiga. Lindil oli valgevene ja vene keeles deviis "Kõigi maade proletaarlased, ühinege!" ning allosas vabariigi nimelühend "БССР" ("VNSV", 1956 eemaldati tähtede vahelt punktid). Vapi ülaosas oli punane kuldse randiga viisnurk.

Valgevene NSV eelmine vapp, mis võeti kasutusele 11. aprill 1927, erines kuni 1991 kehtinud vapist järgmises: vappi ümbritsesid ühelt poolt hõredamad viljapead, millesse oli lisatud ristikut; teisel pool oli viljapeade asemel tammeoks. Sellisena sarnanes vapp Leedu NSV vapiga. Erinev oli ka tekst punastel lintidel. Kuni 1938. aastani oli erinev vabariigi nime tähelühend – "NSVV". Deviis "Kõigi maade proletaarlased, ühinege!" oli neljas keeles – lisaks valgevene ja vene keelele ka jidišis ja poola keeles.

Valgevene NSV esimene vapp, mida kasutati aastatel 1920–1927, oli identne Vene NFSV vapiga, erinevuseks olid vaid sirbi ja vasara kohal olevad initsiaalid, Valgevene NSV vapil "Б.С.С.Р" ning punasel lindil olev deviis, mis oli valgevene keeles.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]