Valerija Novodvorskaja

Allikas: Vikipeedia
Valerija Novodvorskaja

Valerija Novodvorskaja (vene keeles Валерия Ильинична Новодворская; 17. mai 1950 Baranavičy, Valgevene12. juuli 2014 Moskva) oli Venemaa liberaalne poliitik, inimõiguslane, ajakirjanik, publitsist ja endine Nõukogude dissident. Ta oli erakonna Demokraatlik Liit asutaja ja selle kesknõukogu esimees.

Ta oli ajakirja The New Times kolumnist.

Valerija Novodvorskaja oli tuntud Vladimir Putini aktiivse kriitikuna.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vanavanaisa oli vene revolutsionäär, kes asutas esimese sotsiaaldemokraatliku trükikoja Smolenskis. Novodvorskaja vanaisa sündis Siberis asumisel ja võitles Semjon Budjonnõi juhitud 1. Ratsaarmees.

1968. aastal lõpetas ta keskkooli, seejärel õppis Moskva Maurice Thorezi nimelises võõrkeelte instituudis prantsuse keele osakonnas tõlgi ja pedagoogi erialal.

1969. aastal lõi ta põrandaaluse üliõpilaste rühmituse, mis soovis kukutada kommunistlikku režiimi, hiljem osales omakirjastuslike väljaannete (nn samizdat) levitamises ning korraldas nõukogudevastaseid demonstratsioone. Võimukriitiliste lendlehtede jagamise eest sundis KGB toona vaid 19aastase Novodvorskaja erihaiglatesse psühhiaatrilisele sundravile.

Aastatel 19731975 töötas ta pedagoogina lastesanatooriumis.

1977. aastal lõpetas ta Krupskaja-nimelise Moskva oblasti pedagoogilise instituudi.

Aastatel 1978, 1985 ja 1986 oli Novodvorskaja dissidendina tegutsemise eest kohtu all.

Aastatel 19751990 töötas ta Pirogovi-nimelises Moskva 2. Riiklikus Meditsiiniinstituudis meditsiinikirjanduse tõlkijana.

Valdas vabalt inglise ja prantsuse keelt.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2008. aastal pälvis ta Leedu Suurvürst Gediminase ordeni rüütliristi.

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]