Vaike Paduri

Allikas: Vikipeedia

Vaike Paduri (19. august 191130. juuli 1995) oli eesti võimleja, iluuisutaja ja treener.

Vaike Paduri sündis Valgamaal Taheva vallas. Ta lõpetas 1930. aastal Tallinna Õpetajate Seminari, 1933. aastal kodumajanduskooli ja 1954. aastal Leningradis Lesgafti-nimelise kehakultuuriinstituudi.

Iluuisutamistreeninguid alustas 15-aastaselt Tallinna Kalevis Eduard Hiiopi juhendamisel, võimlemist ja rahvatantsu harjutas Ernst Idla ja Anna Raudkatsi rühmades.

Saavutused sportlasena[muuda | muuda lähteteksti]

Ta tuli iluuisutamises üksiksõidus NSV Liidu meistriks (1945) ning võitis 8 korral üksik- ja paarissõidus ning jäätantsus hõbemedali; tuli üksiksõidus 14 korda ning paarissõidus mitu korda Eesti meistriks. Sellega oli ta üldse esimene Eesti naissportlane, kes tulnud Nõukogude Liidu meistriks. Teine maailmasõda veel käis, kui ta tuli 1945. aasta veebruaris Gorkis Nõukogude Liidu meistriks naiste üksiksõidus.

Töö treenerina[muuda | muuda lähteteksti]

Ta töötas aastatel 19361940 Eesti Võimlejate Liidus, 19451968 iluvõimlemis- ja iluuisutamistreenerina Tallinna koolides ja Dünamos.

Paljude arvates on Eesti iluuisutamine sellisena tänapäeval olemas vaid tänu Vaike Padurile[viide?]. Vaike Paduri üks tuntumaid õpilasi on Tiiu Valgemäe (neiuna Tomson), kelle käe alt omakorda on võrsunud mitu tuntud uisutajat.

Vaike Paduri suri 30. juulil 1995 ning on maetud Tallinna Metsakalmistule.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]