Võsu lipp

Allikas: Vikipeedia
Võsu aleviku lipp

Võsu lipp oli Lääne-Viru maakonnas asunud Võsu valla lipp ja hiljem Vihula valda kuulunud Võsu aleviku lipp.

Lipp kinnitati 4. märtsil 1998 ja valla lipuna oli see kasutusel kuni 1999. aastani, mil ühineti koos Vihula vallaga ühtseks Vihula vallaks. Pärast ühinemist oli Võsu valla senine lipp kasutusele Võsu aleviku lipuna ja seda kasutati koos Vihula valla lipuga.[1]

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Võsu aleviku lipp on valge ristkülik, mille vardapoolne osa on kolme mõõtühiku ulatuses sinine. Valge osa keskel on Võsu vapilt pärit kollane päike. Lipu alumises ääres on kolmekordne sinine lainejoon. Vardapoolse sinise osa peal on valged lainejoone pikendused.[2]

Lipu laiuse ja pikkuse suhe on 7:11 ning normaalmõõtmed 1050 × 1650 mm.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Võsu aleviku lipp on heisatud alaliselt koos Võsu valla lipuga Vihula vallamaja ees.
  2. Võsu aleviku lipu võivad heisata kõik vallakodanikud eramajadel, ettevõtted ja organisatsioonid oma hoonetel lipuhoidjasse või maapinnalt tõusvasse lipumasti. Heisatav lipp peab olema puhas ja terve.
  3. Võsu aleviku lipp heisatakse riiklikel pühadel ning tähtpäevadel, rahvuspühadel (lipupäevadel) 1. maist kuni 30. septembrini (kaasa arvatud) kell 08.00 ja 1. oktoobrist kuni 30. aprillini (kaasa arvatud) kell 09.00 ning langetatakse päikeseloojangul, kuid mitte hiljem kui kell 22.00. Jaaniööl lippu ei langetata.
  4. Võsu aleviku lipp heisatakse valla pidulikel sündmustel, perekondlikel pidupäevadel 1. maist kuni 30. septembrini (kaasa arvatud) kell 08.00 ja 1. oktoobrist kuni 30. aprillini (kaasa arvatud) kell 09.00 ning langetatakse päikeseloojangul, kuid mitte hiljem kui kell 22.00.
  5. Muude sündmuste puhul annab lipu heiskamise korralduse Vihula Vallavalitsus.
  6. Võsu aleviku lipu heiskamisel leinalipuna kinnitatakse lipu ülemisse otsa 50–100 mm laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad kuni lipukanga alumise servani, või heisatakse lipp poolde lipumasti nii, et lipu alumine äär on masti keskel.
  7. Võsu aleviku lipu võib heisata üksi või koos Eesti riigilipuga. Üks lipp teist ei asenda. Aleviku lipu mõõtmed ei või koos riigilipuga heiskamisel ületada riigilipu mõõtmeid.
  8. Kui Võsu aleviku lipp heisatakse koos Vihula valla lipu ja Eesti riigilipuga, asub riigilipp lipurivi tagant vaadatuna paremal, valla lipp keskel ja aleviku lipp vasakul.
  9. Kui Võsu aleviku lipp heisatakse koos Eesti riigilipuga, mõne välisriigi lipuga ning maakondade ja linnade-valdade lippudega, siis lipurivi tagant vaadates asetseb paremal Eesti riigilipp, sellest vasakul välisriikide lipud prantsuskeelsete riiginimede tähestikulises järjekorras, seejärel maakondade lipud maakondade tähestikulises järjekorras, seejärel linnade-valdade lipud linnade-valdade tähestikulises järjekorras, seejärel Vihula valla lipp ning Võsu aleviku lipp vasakul äärel. Lipud peavad olema ühelaiused, heisatud iga lipp eri lipuvardasse või masti ja samale kõrgusele. Lubatud on heisata valla lipp koos mõne ettevõtte või organisatsiooni lipuga, milleks annab loa Vihula Vallavalitsus. Sellisel juhul asetseb ettevõtte või organisatsiooni lipp lipurivi tagant vaadates vasakul ääres.
  10. Vihula valla ja Võsu aleviku lippu võib kasutada ka miitingutel, demonstratsioonidel, pidustustel, valla pidupäevadel, suhtlemisel teiste omavalitsusüksustega, samuti muudel avalikel üritustel.
  11. Lipumasti kõrgus peab olema vähemalt kuus korda suurem lipu laiusest, seinalipuvarda pikkus aga ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest.
  12. Heisatud lippudel jääb lipukanga alumine serv maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.

Kasutamiskõlbmatuks muutunud lipp kuulub sündsal viisil vallavalitsuse poolt hävitamisele. Otsustuse sümboolika kasutamiskõlbmatuse kohta võtab vastu vallavalitsus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Vihula valla sümbolite kasutamise kord. Vihula vald, arhiivitud 14.02.2007.
  2. Võsu vald. Omavalitsuste sümbolid, mida enam ei kasutata. Riigikantselei, arhiivitud 11.06.2008.