Võnnu vald

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib aastatel 1991–2017 eksisteerinud vallast, 1939. aastal loodud valla kohta vaata artiklit Võnnu vald (1939), veel varasemate valdade kohta vaata artikleid Võnnu vald (Ridala kihelkond) ja Võnnu vald (Võnnu kihelkond)

Võnnu vald


Pindala: 232 km² (2016)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke: 1153 (1.01.2017)[2] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 5,0 in/km²
EHAKi kood: 0915[3] Muuda Vikiandmetes
Keskus: Võnnu
Ohvripärn Võnnu vallas

Võnnu vald oli vald Tartu maakonnas.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Valla peamisi vaatamisväärsusi oli Võnnu kihelkonnakirik, mis on Eesti suuremaid maakirikuid. Praeguse väliskuju sai kirik põikhoone lisamisega 1871. aastal. Samas on kivikirik algsel kujul ehitatud ilmselt juba Tartu piiskop Hermann von Buxhövdeni korraldusel aastail 12321236. Arvatavasti sellest ajast on säilinud ühe romaanipärase külgportaali fragmendid (tänapäeval välja puhastatud). Tegu on tõenäoliselt Lõuna-Eesti ainsa romaani stiilis detaile sisaldava ehitismälestisega ja Tartumaa ühe vanima teadaoleva kivikirikuga.

Kiriku kõrval asub Vabadussõja mälestussammas – Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest. Mälestussamba kavandi valmistas kujur Aleksander Eller, kivitöö tegi August Levold. Sammas avati 11. septembril 1934, kuid lõhuti 1945 ning selle osad kanti laiali. Mälestussammas avati uuesti 1. septembril 1990.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Võnnu vald moodustati 1991. aasta 16. mail.[4] Vald hõlmas ajaloolise Võnnu kihelkonna tuumikalasid.

Võnnu vallavanemad olid:

2016. aastal sõlmisid Haaslava, Mäksa ja Võnnu vald ühinemislepingu.[5] 2017. aasta Eesti omavalitsuste haldusreformi käigus moodustati nende kolme valla ning Meeksi valla Järvselja ja Rõka küla ühinemisel uus omavalitsusüksus – Kastre vald.

Asustus[muuda | muuda lähteteksti]

Alevik[muuda | muuda lähteteksti]

Võnnu

Külad[muuda | muuda lähteteksti]

AgaliAhunapaluHammasteImsteIssakuKannuKuristaKõnnuLiispõlluLäänisteRookseTerikeste

Viited[muuda | muuda lähteteksti]