Välivorm

Allikas: Vikipeedia
Kanada sõdurid CADPAT-välivormis
Saksa sõdurid Flecktarn-välivormis

Välivorm on sõjaväe vormiriietus, mis on valmistatud kandmiseks välitingimustes või lahingu piirkonnas. Välivorm on ka enamuse tänapäeva sõjaväelaste peamine igapäevateenistuses kantav tööriietus.

Iseloomustus[muuda | muuda lähteteksti]

Välivorme valmistatakse maskeerivas värvitoonis kangast vastavalt kasutamispiirkonna looduslikele tingimustele. Vormi maskeerivad omadused tagab kas ühetooniline või mitmetooniline (laiguline) muster. Põhilised maskeerimislaikude liigid on disainitud kasutamiseks kas metsa- ja parasvöötmes või kõrbes. On valmistatud ka linnavorme ja troopikavorme. Välivormi lõige võimaldab mugavat kandmist ja kasutamist, materjal peab olema tugev, kuid mitte liiga umbne. Välivormid jagunevad aastaaja kliimaerisustest tulenevalt tavaliselt suviseks ja talviseks komplektideks. Talvisteks lumeoludeks kasutatakse eraldi valget maskeerimisriietust, mis tõmmatakse välivormi peale. Välivormiga koos kantakse tavaliselt poolsaapaid või ka kummikuid.

Igal riigil on üldjuhul välja töötatud (ja sageli ka patenteeritud) oma maskeerimismuster ja vormilõige, sageli koos mudeli nimetusega. Näiteks USA armees on kasutusel ACU ja MARPAT lõike ja mustriga välivormid.

Välivorm Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti kaitsejõud on kasutanud alates 1992. a laigulist välivormiriietust, mille lõige ja muster on algselt tuletatud vene välivormiriietusest, kuid modifitseeritud. Vahepeal on võetud lõikega eeskuju ka soome tõmblukkudega vormiriietusest, kuid mindi taas tagasi nööpidele. Riide muster oli pikka aega sama, kuigi muutus laikude värvitoon ja riide materjal.

2005. a alustati uue digitaalse mustri juurutamist, mis võeti koos uue lõikega välivormikomplektiga täielikult üle 2011-2012. a. Praeguse vormiriietuse mitteametlik rahvusvaheline nimetus on ESTDCU - Estonian Digital Camo Uniform.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt oli armee välivorm samastatud igapäevase teenistusvormiga. 20. sajandi algul sõjatööstuse ja sõjakunsti arengu taustal taibati vajadust armee kirevat vormiriietust loodusega sulanduvamaks muuta. Nägusamat teenistus- või paraadvormiriietust hakati järk-järgult maskeerivamast ja lihtsamast välivormiriietusest eraldama.

Esimesed laigulised välivormid võeti massiliselt kasutusele teise maailmasõja ajal. Esmalt oli tegemist õhukeste maskeerimisriietega, mis tõmmati ühetoonilise välivormi peale, kuid sõja lõpul valmistati juba välivorme ka laigulisest riidest. Maskeerimisriietega varustati algul vaid eliitüksusi. Tänapäeval on praktiliselt kõigi armeede välivormiriietus maskeerimisvärvides laigulisest kangast. Viimane saavutus on digitaalselt hajutatud erinevates toonides muster.

Tänapäeval ei ole välivormiriietus vaid sõjaväelaste kanda ja seda on praktiliselt igaühel võimalik kaubandusest muretseda. Sõjaväe välivorme või selle elemente kasutavad mugavuse või stiili huvides sageli ka paljud matkajad, jahimehed ning muud maastikuliste eluviiside või harrastustega isikud.