Väike Paljassaar

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Väike-Paljassaare)
Paljassaare poolsaar õhust. Taamal paistab ka Kopli poolsaar. Väike Paljassaar on pildi keskosas. Sellest paremale jääb Suur Paljassaar

Väike Paljassaar on Paljassaare poolsaare kõrgem kirdeosa Tallinna reidi ja Saartevahe lõuka vahel Tallinnas Paljassaare asumis. Liitus mandriga Paljassaare poolsaare moodustumise käigus 20. sajandi teisel kümnendil.

Tallinna ümbruse kaart 1791–1810 avaldatud Ludwig August Mellini Liivimaa atlasest. Eraldatuna Suur Karli ehk Suur-Karlose saar ja Väike Karli ehk Väike-Karlose saared

Varasem ajalooline nimetus oli germaani keeltes (rootsi, saksa, taani) tüvega Karl(os): alamsaksa Blote-Karl "paljas Karl" ja Rughen-Karl "kare Karl", u 1250 Karlsö, 1297 Blocekarl et Rughenkarl (1. nimi ilmselt *Blotekarl), 1689 Kahl Holmar, 1855 Paljas-saar, 1883 Paljasaar; rootsi keeles Stora och Lilla Karlön, saksa keeles Karlos.. Eestikeelne nimi Paljassaar on lagedat maastikku kirjeldav ning on arvatavasti aluseks olnud ka muukeelsetele nimedele. Paljassaare poolsaar sai nimetuse (Suur ja Väike Paljassaare saarte) järgi, mis aja jooksul kokku sulasid ja 1912–1917 Uue sadama (Miinisadama) ehitamisel täideti mere täitmise teel Kopli poolsaarega ühendati[1].

Väike Paljassaar lõpeb põhjas Kakaruotsaga, mille nimi esineb varajastel plaanidel kahel kujul: Kakari mäggi ja Kakkaru mäggi. Kõrgeim looduslik koht oli kaguosas Pikakari mägi (6,9 m), tänapäeval meres pikk veealune kari.

Itta Tallinna reidist sirutub neemena Pikakari, millel aastail 1913–1916 rajatud sadamakohana kasutatav Katariina kai. Sellest põhja poole jääb liivane supluskohana tuntud Pikakari rand. Mujal on peamiselt kivine moreen- ja kamarrand. Läände Suure Paljassaare poole jääb roostikuline rannajärvedega Saartevahe. Varem lage ala on lõunaosas kattunud lehtmetsaga.

Aastail 1821–1824 rajati põhjaossa Tallinna sõjasadama kaitseks Valge torn, mis oli mitmekorruseline suurtükitorn. Torn hävis suuresti Krimmi sõja ajal, Valge torni müüritise osad on muinsuskaitse all.

Väike Paljassaar kuulub Paljassaare hoiualasse.

Kaitseehitised saarel[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Väike-Paljassaare tähtfort

Aastatel 1726–1727 ehitati Tallinna lähedale Vene keisririigi võimude poolt Tallinna kindluse ettenihutatud kindlustis (Väike-Paljassaare tähtfort), mille eesmärk oli eelkõige Tallinna sõjasadama läänepoolse sissesõidu kaitsmine.

 Pikemalt artiklis Valge torn

Aastatel 1821–1823 rajati Vene keisririigi võimude poolt Tallinna lähedale Väike-Paljassaarele Tallinna kindluse ettenihutatud kindlustis (Väike-Paljassaare väike fort), mille eesmärk oli Tallinna sõjasadama läänepoolse sissesõidu kaitsmine.

 Pikemalt artiklis Peeter Suure merekindluse rannakaitsepatarei nr. 12

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Paljassaare, www.eki.ee, (vaadatud 10.09.2023)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]