Usbeki NSV lipp

Allikas: Vikipeedia
Usbeki NSV lipp 1952–1991

Usbeki NSV lipp oli NSV Liidu haldusüksuse Usbeki NSV lipp.

Usbeki NSV esimene lipp võeti kasutusele 1927. aastal. See oli punane kangas, mille vardapoolsesse ülanurka oli kuldsete tähtedega kirjutatud riigi lühendatud nimi. See oli kahes keeles, vene ning usbeki keeles (usbeki keelt kirjutati araabia tähtedega).

1929. aastaks oli usbeki keeles kasutusele võetud ladina tähestik ning ka lipul tehti muudatus usbekikeelse kirja osas, samuti lisati kolmas, tadžikikeelne kirje. Aastatel 19311937 oli kiri jälle ainult kahes keeles (vene ja usbeki keeles). Alates 1937. aastast kirjutati riigi nimetus pikemalt välja, vene keeles "УЗБЕКСКАЯ ССР" ja usbeki keeles "OZBEKISTAN SSR". Alates 1941. aastast, kui usbeki keeles mindi üle kirillitsal põhinevale tähestikule, oli lipul "ЎЗБЕКИСТОН ССР".

29. augustil 1952 võeti kasutusele uus lipp. See oli punane kangas, mille keskele oli paigutatud sinine horisontaalne laid, millel oli üleval ja all valge ääris. Sinine sümboliseeris pilvitut taevast ja elu andvat vett, valged äärised aga "valget kulda" – puuvilla. Vardapoolses ülanurgas oli kuldsed sirp ja vasar ning kuldse äärisega punane viisnurk. Lippu kasutati 30. septembrini 1991.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]