Turm

Allikas: Vikipeedia
Turm
Viikingilaev Turm Peipsi järvel
Tüüp viikingilaev
Omanik Emajõe Lodjaselts
Lipuriik Eesti
Kodusadam Tartu
Ajalugu
Vette lastud 6. juunil 2009
Tehnilised andmed
Pikkus 12 m
Laius 3 m
Süvis 0,5 m
Maste 1 (kergelt lahtivõetav)
Reisijakohti 12 (SOLAS-e piirang)

Turm on Emajõe Lodjaseltsile kuuluv viikingilaev, kodusadam on Tartu.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Viikingilaev Turm on näide 1000 aasta tagusest laevaehituskunstist. Turma ehitamine algas enne Salme viikingilaevade leidmist Saaremaal, mistõttu võeti eeskujuks toonane lähim laevaleid Lapuri vrakk Soomes ja selle põhjal rekonstrueeritud Sotka.[1]

Kere ehitati traditsioonilisel klinkerplangutusmeetodil oksavabast tollisest männiplangust, plangud kinnitati üksteise külge sepisneetidega. Ehitamisel valmistati kõigepealt plangutus ning seejärel sobitati sisse kaarepuud. Turma kiil ja täävid on tahutud tammepuust ning ühendatud diagonaaltapiga. Käilakujuks on ürgne maopea. Ehitamiseks kulus üks aasta ja üks päev.

Laev on 12 m pikk ja 3 m lai, süvis 0,5 m. Turm võtab pardale kuni 12 reisijat. Edasi saab liikuda 10 pika aeru, 28 m² raapurje, bensiini- või elektrimootori jõul. Tippkiirus on 8,2 sõlme.

Turm mahub paadihaagisele ning seda saab maad mööda transportida mere ning jõgede-järvede äärde. Seetõttu seilab laev lisaks Emajõele ja Võrtsjärvele-Peipsile ka paljudel teistel Eesti siseveekogudel ja Läänemerel.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Turm veesati 6. juunil 2009.

Turma esimeseks ülesandeks oli laulupeotule kandmine ajaloolisi siseveeteid mööda Tartust mere poole.

2010. aastal käidi koos Emajõe lodja Jõmmu, Eesti rannarootslaste aluse Runbjarni ning kuunaritega Kajsamoor ja Blue Sirius Lätis Ventspilsis, Rootsis Fåröl, Visbys, Nynäshamnis, Stockholmis, Sigtunas ja Birkas ning Soomes Turus, Maarianhaminas ja Hankos.

2012. aasta suvel läbis Turm mööda jõgesid ja kanaleid Pariisist Lübeckisse 1800 km.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]