Turbopump

Allikas: Vikipeedia
Rakettmootori M-1 aksiaalne turbopump

Turbopump on mootorikütuse pump, mille kaks peamist komponenti on labapump ja gaasiturbiinist ajam. Tavaliselt on need paigaldatud samale teljele, mõnikord aga omavahel ülekande abil ühendatud. Turbopumba ülesandeks on tekitada vedelikus kõrge rõhk enne selle suunamist põlemiskambrisse või mujale.

Leidub kahte tüüpi turbopumpasid: tsentrifugaalpumba puhul paisatakse vedelik suurel kiirusel väljapoole; aksiaalpumba puhul tõstavad vahelduvad pöörlevad ja paigalseisvad labad järk-järgult vedeliku rõhku.

Aksiaalpumbad on väikese läbimõõduga, kuid tõstavad vedeliku rõhku mõõdukalt. Ehkki aksiaalpumba puhul on vajalikud mitmekordsed surveastmed, sobivad aksiaalpumbad hästi väikese tihedusega vedelike jaoks. Tsentrifugaalpumbad on suure tihedusega vedelike korral kaugelt võimsamad, kuid väikese tihedusega vedelike puhul peavad olema suure läbimõõduga.

Turbopumpade tööpõhimõte on sisuliselt sama mis autode turboseadmetel: kõrge rõhu all olev mootorikütus suunatakse kõrge rõhuga põlemiskambrisse, et tagada mootori suurem võimsus.