Tri Repetae

Allikas: Vikipeedia
Tri Repetae
Autechre stuudioalbum
Välja antud 05. november 1995
Stiil IDM
Pikkus 72:34
Plaadifirma Warp
Produtsent Autechre
Professionaalsed arvustused
Allmusic 5/55/55/55/55/5 link
Autechre kronoloogia
Anvil Vapre
(1995)
Tri Repetae
(1995)
We R Are Why
(1996)

"Tri Repetae" on elektroonilise muusika ansambli Autechre kolmas album. Selle andis 6. novembril 1995 välja ansambli enda produtseerituna Warp Records.

Albumi pealkiri imiteerib ladina keelt, jättes mulje, nagu ta tähendaks 'kolm kordust'. Selles nähakse vihjet asjaolule, et on tegemist ansambli kolmanda albumiga.

Album on välja antud CD-na, kahekordse LP-na ja kahekordse kassetina. Katalooginumber on WARP CD 038.

Albumi kestus on 72 minutit 34 sekundit.

Muusika kuulub žanrisse IDM. Tagantjärele on seda albumit peetud IDM-i verstapostiks.

Samal ajal albumiga anti välja nelja looga EP "Anvil Vapre", mis sisaldab sama perioodi loomingut. Selle loole "Second Bad Vilbel" tegi Chris Cunningham video.

USA-s anti album 1995 välja nime all "Tri Repetae++" komplektis teise plaadiga, millel on EP-de "Garbage" ja "Anvil Vapre" materjal. Jaapani on plaadi materjalile lisatud pala "Medrey".

Andmebaasis All Music Guide on USA versioon "Tri Repetae++" hinnatud maksimaalse viie tärniga.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Album juhatas sisse uue faasi ansambli loomingus. Sean Boothil ja Rob Brownil õnnestus esmakordselt end traditsioonilistest struktuuridest lahti murda ning näidata uusi suundi elektroonilises muusikas. Enamik palu koosneb üsnagi abstraktsest murtud rütmist (breakbeat). Need rütmid teevad vähehaaval läbi pisimuutusi ning uute kihtidena lisandub uusi rütmielemente, nii et üha enam tekib lühikesi meloodiaid. Tuntav on industriaalmuusika mõju metalse kõlaga mürade näol. Pala "Overand" on täiesti ilma löögita, kuuludes puhtalt ambient- stiili.

Palad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Dael" (6.39)
  2. "Clipper" (8.33)
  3. "Leterel" (7.08)
  4. "Rotar" (8.04)
  5. "Stud" (9.40)
  6. "Eutow" (4.16)
  7. "C/pach" (4.39)
  8. "Gnit" (5.49)
  9. "Overand" (7.33)
  10. "Rsdio" (10.08)

Ümbrisekujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Ümbrise on kujundanud inglise kujundajate kollektiiv The Designers Republic. Välisümbris on kuldses toonis; ansambli nimi on väikesel kleebisel. Ümbrisel on mitu töödeldud värvifotot masinadetailidest ja tehnilistest seadmetest.

CD infotrükisel on peenes kirjas märkus: incomplete without surface noise, vinüüliversioonil aga: Complete with surface noise.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Enamik kriitikuid tunnistas selle albumi suunda näitavaks teoseks, mille tähtsus ulatub ansambli arenguloost kaugemale. Ajakirjas Frontpage ilmus järgmine hinnang: "Autechre töötab välja – nii imelikult kui see ka ei kõla – täiesti omamoodi saundi ei millestki ja mitmekesisuses, mis on väga ebatavaline."

Albumi kogu tähendus elektroonilise muusika edasise arengu seisukohast ilmnes aga alles tagasivaates. Nii näiteks võttis saksa ajakiri Musikexpress albumi "Tri Repetae" märtsis 2005 1990. aastate parimate albumite nimekirja 49. kohal ühena viiest puhtalt elektroonilise muusika albumist.

Praegu nähakse selles albumis ansambli loomingu kõrgpunkti, sest seal õnnestus keerukust ja ligipääsetavust peaaegu täiuslikult ühitada. Varasematel albumitel "Incunabula" ja "Amber" oli struktuur veel suhteliselt lihtne, hiljem aga muutus ansambli stiil veel keerukamaks, nii et paljud fännid ei läinud sellega enam kaasa.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]