Transilvaania valitsejate loend

Allikas: Vikipeedia

Transilvaania valitsejate loend loetleb Transilvaania valitsejaid alates 10. sajandist kuni selle liitmiseni Rumeeniaga 1918. aastal.

Valitseja nimi Valitsusaastad Märkused
Gelou  ? – 904 "Gelou Dux Ultrasilvanus", esimene teadaolev valitseja.
Tuhutum 904 – ?
Geula Noor  ? – 1003 Kuulutas end Ungarist sõltumatuks, alistati Istvan Püha poolt.
11.-12. sajandil langes Transilvaania Ungari kuningriigi võimu alla, olles autonoomne vojevoodkond
Mercurius 1103, 11111113 "Mercurius princeps Ultrasilvanus"
Leustachius umbes 1164 "Leustachius Voyvoda"
Legforurus 11991200
Gyula Kán 12011202
Benedictus 12021206
Smaragdus 1206
Benedictus 12081209 teine valitsemisaeg
Michael 1209 - 1212
Berthold Andechs-Meranist 12121213 Kalocsa peapiiskop
Nicholas 1213
Gyula Kán 12131214
Simon 1215
Hippolit 12161217
Rafael 12171218
Neuka 12191221
Paul 12211222
Michaeli 1222
Pousa Csák 12261229
Gyula Rátót 12301233
Dionysius Tomaj 12331234
Serafin 1235
Pousa Csák 12351241
Laurentius Aba 12421252
Ernye Akos 12581261 Transilvaania baan
Ladislau I Kan 12611265
Nicholas Gutkeled 12651270
Matthew Csák 12701272
Nicholas Geregye 12721274
Janos Koszegi 1273
Egidius Monoszlo 1274
Mattyas Csák 12741275
Ugrin Csák 1275
Ladislau I Kan 12751276
Ugrin Csák 1276
Mattyas Csák 12761277 teine valitsusaeg
Nicholas Meggyesi 1277
Finta Aba 12781280
Stephen of Mera 1280
Petrus 1280 "Petrus, Dominicuse poeg"
Roland Borsa 1282 "Princeps regnum Transilvanum"
Apor Péc 1283
Roland Borsa 12841285
Moise Akos 12871288
Roland Borsa 12881294
Ladislau II Kan 12941315
Ladislau III Kan 1315 kuninga poolt tunnustamata
Nicholas Meggyesi 13151316
Dozsa Debreceni 13181321
Thomas Szecsenyi 13211342
Nicholas Sirokast 13421344
Stephen Lackfi 13441350
Thomas Csor 1351
Nicholas Kont 13511356
Andreas Lackfi 13561359
Dionysius Lackfi 13591367
Nicholas Lackfi 13671368
Imre Lackfi 13691372
Istvan Lackfi 13731376 Imre vend
Ladislau Losonczist 13761391
Imre Bebek Bubek 13921393
Frank Szècsènyst 13921393
Stibor Stiboriczist 13951401
Nicholas Csaki ja
Nicholas Marczali
14011403
Janos Tamasi ja
Jacob Lackfi
14031409
Stibor Stiboriezist 14101414 teine valitsusaeg
valitseja koht vakantne juuli – oktoober 1416
Nicholas Csaki 14151426 teine valitsusaeg
Ladislau Csaki 14261435 eelmise poeg
Ladislau Csaki ja
Peter Cseh
14361437
Peter Cseh 14371438
Desiderius Losonczist 14381440
Ladislau Jakcs jaanuar 1441
János Hunyadi 14411446 ka Ungari kuberner (14461453) ja kaptenkindral (14531456)
Imre Bebek ja
Nicholas Ujlakist
14461447
Imre Bebek II ja
János Hunyadi
May – October 1448
Nicholas Ujlakist ja
János Rozgonyst
14491458
Sebastian ja
János Rozgonyst
14581460
Sebastian Rozgonyst ja
Nicholas of Ujlakist
1460
Sebastian Rozgonyst ja
Ladislau Kanizsast
1460
Sebastian Rozgonyst 1461
Nicholas Ujlakist ja
János Pongracz
14621465
Sigismund ja
János Sancto Giorgiast
14651467
János Pongracz ja
Nicholas Csupor
14681472
Blasius Magyar 14721475
János Pongracz 14751476
Petru Gereb 14781479 Petru Gereb Vingradist
Istvan Batory I 14791493
Ladislau Losonczist II ja
Bartolomeu Dragfi
14931495
Bartolomeu Dragfi 14951499
Petru Bozinist 14991510
János Zápolya 15101534 ka Ungari (rivaal)kuningas (15261540)
1526 – pärast Mohácsi lahingut sai Transilvaaniast pooliseseisev vürstiriik algul Türgi ja hiljem Habsburgide süseräniteedi all.
Istvan Mailat 15341539
Istvan Mailat ja Imre Balassa 15391540
Isabella Jagiełło 15401559 János Zapolya naine. Tegelik valitseja oli Giorgi Martinuzzi
János II Sigismund Zápolya 15701571 János Zapolya poeg, varem Ungari (rivaal)kuningas (15401570).
Gasnar Bekesy 15711572
Istvan Báthory 15721575 Poola kuningas 15761586
Christofer Báthory 15751581 eelmise vend.
Sigismund Báthory 15811597,
August 1598–March 1599,
15991602
Eelmise poeg. Loobus kolm korda troonist: kaks korda (1597, 1602) keiser Rudolf II ja ükskord nõbu Andreas Báthory kasuks (1599).
Andreas Báthory 1599
Mihai Viteazul 15991601 oli ka Valahhia (15931601) ja Moldavia vojevood (1600).
Mózes Székely 16021603
Habsburgide okupatsioon 16021605
Istvan Bocskai 16041606 kuberner 1604 ja vürst 1605
Sigismund Rákóczi 16071608
Gabriel Báthory 16081613 Andreas Báthory nõbu
Gabor Bethlen 16131629
Katariina Brandenburgist 16291630
Györgi I Rákóczi 16301648
Györgi II Rákóczi 16481657 vaheaegadega.
Ferenc Rhédey 16571658
Achacius Barcsay 16581660
János Kemény 16611662
Mihai I Apafi 16611690
Mihai II Apafi 16901699
Imre Thököly 16821699 Mässas keiser Leopold I vastu
Ferenc II Rákóczi 18. sajandi algus võttis endale tiitlid Transilvaania võrst ja Ungari valitsev vürst, mässas Habsburgide vastu
1691/1711 – Transilvaaniast sai Habsburgide impeeriumi osa Transilvaania vürstiriigina. Valitsejad võtsid endale Transilvaania vürsti tiitli, määrasid sinna kubernere. Transilvaania kubernerid:
Leopold I 16911705 Györgi Bánffy 16911708
Karl VI 17111740 Stefan Haller 17091710
Istvan Wesselényi 17101713
Sigismund Kornis 17131731
Istvan Wesselény 17311732
Francisc Anton Wallis 17321734
Johann Haller 17341755
Maria Theresia 17401765 Transilvaania vürstinna.
Pärast 1765. aastat Transilvaania suurvürstinna.
Francisc Venceslav Wallis 17551758
Ladislau Kemény 17581762
Adolf Buccow 17621764
Andreas Hadik 17641765
1765 – Kuulutati välja Transilvaania Suurvürstiriik. Transilvaania Suurvürstiriigi kubernerid:
Maria Theresia 17651780 Andreas Hadik 17651767
Carol O'Donell 17671770
Maria - Iosif Auersperg 17711774
Samuel von Brukenthal 17741775, 17761787
Joseph II 17801790 György Bánffy II 17871822
Leopold II 17901792
Franz II 17921835 János Jósika 18221834
Ferdinand d'Este 18351837
Ferdinand I 18351848 Johann Kornis 18381840
Joseph Teleki 18421848
Franz Joseph I 18481916 Ludwig Wohlgemuth 18491851
Karl B. Schwarzenbeger 18511858
Friederich von Lichtenstein 18581861
Imre Mikó 18601861
Ludwig Fohot von Crenneville 18611867
Karl I 19161918 Viimane Transilvaania monarh
1867 – Transilvaania Suurvürstiriik liideti Ungariga, ent valitseja tiitlisse suurvürsti nimetus jäi.