Tori valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Tori valla lipp alates 2019

Tori valla lipp on Eesti haldusüksuse Tori valla lipp.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Tori valla lipp on heraldiline vapilipp. Pikuti lainelõikeliselt poolitatud kollasel-punasel lipukangal on punane-valge ülalt avatud hobuseraud, mille otstes on vastavalt valge ja punane käpprist. Lipu laiuse ja pikkuse suhe on 7:8, normaalsuuruses 105x120 cm.[1]

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Kollane (kuldne) värvus tähistab eluandvat valgust, ülimat tõde ja edu, see on Pärnumaa ja Eesti vapivärv. Punane märgib vaprust, armastust, elujõudu ja elurõõmu, ka Püha Vaimu tegevust ning on (koos hõbedasega) Tori vallaga ühinenud Sindi linna vapivärv. Valge (hõbedane) on tarkuse, ustavuse ja hingepuhtuse tunnusvärv. Kilbi laineline jaotus tähistab jõge. Hobuseraud on muistsetest aegadest tuntud õnnemärk, viitab Torile kuulsust toonud hobusekasvandusele.

Hõbedane ja punane on ka püha Jüri tunnusvärvid ja koos ristidega sümboliseerivad Toris asuvat Eesti Sõjameeste Mälestuskirikut.[1]

Lipu kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Valla lipp heisatakse:

  1. Alaliselt vallavalitsuse hoonel.
  2. Ajutiselt valla pidupäevadel ja avalikel üritustel.
  3. Valla ja teiste kohalike omavalitsusüksuste ametlike delegatsioonide kohtumistel.
  4. Muudel üritustel, kus on esindatud Tori vald.
  5. Valla lipp heisatakse hoone peasissekäigu juurde või mujale selleks sobivasse kohta kas lipuvardaga vastavasse hoidjasse või lipumasti.
  6. Koos teiste lippudega kooskõlas Eesti lipu seadusega.

Valla lippu laualipuna kasutatakse volikogu ja vallavalitsuse istungitel. Tori valla lipu kasutamise üle teostab järelevalvet vallavalitsus. Tori valla lipu kasutamist käesoleva põhimääruse nõudeid või head tava eirates käsitletakse avaliku korra rikkumisena.

Tori valla lipp 1996–2019[muuda | muuda lähteteksti]

Tori valla lipp

Lipp oli kinnitatud 4. märtsil 1997 (Tori vallavolikogus 26. veebruaril 1996).

Lipu autor on Priit Herodes.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Tori valla lipuks oli ruudukujuline vapilipp. Kangas oli jagatud vertikaalse lainelise joonega kaheks võrdseks osaks. Vardapoolne osa oli valge ja lehvipoolne roheline. Kanga keskel oli vastandvärvides hobuseraud, kaarega allapoole.

Kandelipu suurus oli 105x105 cm

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Lipuvärvid viitavad Tori ajaloolisele kuulumisele Liivimaa koosseisu. Valge on valguse ja vaimsuse sümbol ning märgib ka Tori rahva vaimuerksust läbi aegade. Roheline on maa ja metsa, rahu ning heaolu tähis. Laineline jaotus viitab Pärnu jõele ning sellele, et Tori vald paikneb selle mõlemal kaldal. Hobuseraud viitab valla peamisele eripärale - hobusekasvatusele. Hobuseraud on ka õnne sümbol.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Tori valla sümboolika valla kodulehel". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. september 2020. Vaadatud 4. aprillil 2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]