Tony Halme

Allikas: Vikipeedia
Tony Halme
Sünniaeg 6. jaanuar 1963
Surmaaeg 8. jaanuar 2010 (47-aastaselt)
Amet poksija, poliitik, elukutseline maadleja

Tony Christian Halme (6. jaanuar 1963 Helsingi8. jaanuar 2010 Helsingi) oli Soome raskejõustiklane ja poliitik.

Õppis algkoolis ja keskkoolis ning Strömbergi mehaanikakoolis kaks aastat elektrimontööriks. Kool jäi pooleli, sest Tony puudus aastas 638 tundi.

23-aastaselt läks ta elama Ameerika Ühendriikidesse, kus elas ametlikult 15 aastat, millest kuus aastat viibis turniiridel Jaapanis.

Märtsis 2003 kandideeris Tony Halme partei Põlissoomlased nimekirjas (kuid mitte partei liikmena) Soome parlamenti ja osutus valituks. Suurem osa häältest tuli Helsingist Jakomäki linnaosast.

Tony Halme valimisprogrammis olid tasuta ravimid ja hauaplatsid sõjaveteranidele välisabi kärpimise arvel, kultuuri- ja spordikulutuste suunamine eranditult noorte harrastustele, et lahendada noorte uimasti- ja muid probleeme, radikaalsed abinõud vägistajate ja pedofiilide vastu, töötasu maksustamise vähendamine ja proportsionaalseks tegemine, politseinike arvu suurendamine Euroopa Liidu laienemise tõttu kasvavaks kuritegevuseks valmistumiseks, kohustusliku rootsi keele kaotamine.

Ta on nimetanud president Tarja Haloneni lesbiks, kuid palus hiljem avalikult vabandust. Eduskunnas on ta saanud hoiatuse sobimatu keelekasutuse eest. Teda on kohtulikult karistatud uimastite tarvitamise, relva ebaseadusliku kasutamise ja ebakaines olekus auto juhtimise eest. 2006. aastal viibis ta haiglaravil alkoholismist põhjustatud maksa- ja kõhunäärmepõletiku tõttu.

Spordisaavutused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Atleetvõimlemise piirkondlik meister
  • Neljakordne Soome meister käsipallis
  • Euroopa ja maailmameister profimaadluses
  • Profipoksi raskekaalu Soome meister 1997 ja 2000 ning WBF Ameerika meister 1999

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]