Toiduainete steriliseerimine

Allikas: Vikipeedia

Toiduainete steriliseerimine on toiduainete kuumtöötlemine temperatuuril 110–114 ºC eesmärgiga hävitada toiduainetes, valmistoidus või hoidistes mikroorganismid ja nende spoorid.

Toiduainet kuumutatakse 30 minutit kuni 2 tundi temperatuuril 105...140 °C, rõhul 1,0...1,5 atü õhukindlalt suletud katlas ehk autoklaavis. Sellist meetodit kasutatakse laialdaselt konservide valmistamisel. Steriliseeritud toiduaine toiteväärtus on alati väiksem võrreldes värskete toiduainetega. Hävivad ensüümid ja vitamiinid, muutub toidu maitse, väheneb valgurikka toidu bioväärtus. Steriliseeritud toiduained säilivad hermeetilises taaras aastaid.

Konserveeritud, pastoriseeritud või steriliseeritud toiduainetel on oht tekitada botulismi. Toidubotulism on toiduainete kantud botulism, mida põhjustab botulismi mürkainet sisaldava toidu söömine. Ohtlikud on toidud, mida hoitakse õhukindlalt, näiteks (peamiselt kodus valmistatud) lihakonservid, suitsuliha jms. Saastunud toiduained ei ole kuidagi iseäralikud, ainsaks väliseks tunnuseks on "kummis" konservikaaned.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]