Tiigi tänav (Tartu)

Allikas: Vikipeedia
‹ Kaart ajutiselt peidetud (?) ›
Tiigi tänava algus, vasakul Tartu Ülikooli raamatukogu
Tiigi tänava lõpp Vaksali tänaval

Tiigi tänav on tänav Tartus.

Ta on paralleelne Vanemuise tänavaga, ulatudes Wilhelm Struve tänavast (varem oli see osa Tähe tänavast) kuni Vaksali tänavani.

Tiigi tänav ristub Akadeemia tänava, Pepleri tänava, Õpetaja tänava ja Kastani tänavaga.

Tänav on umbes 860 m pikkune.

Vanemuise tänava ja Tiigi tänava vahelisel alal asub Vanemuise park.

Tänav on nime saanud Vanemuise tiigi järgi.

Hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Tiigi 78/80 hoone

Tiigi tänava algusotsas on Eesti Looduseuurijate Seltsi maja, tänava äärde jäävad Tartu Ülikooli Raamatukogu ja Vanemuise park.

Tiigi tänav 12 hoone projekteeris 1910. aastal arhitekt Robert Pohlmann, hoone ehitati juugend- ja heimatstiilis kolmekorruseliseks elamuks, kuid hoone hävis 1941. aasta sõjatulekahjus. Maja muudeti taastamisprojektiga Vanemuise teatri abihooneks, kus asusid töötoad ja laoruumid. 20 aastat hiljem kavandati see aga Tartu perekonnaseisuametiks, millega muudeti hoone ruumilahendust ja planeeriti esinduslikumad ruumid abielude registreerimiseks[1].

Tiigi tänav 61 hoones tegutses Eesti NSV ajal Eesti NSV Toiduainetetööstuse Ministeeriumi 2. Tartu Vabriku-Tehase õpilaste Kool[2], kus valmisti ette järgmistele elukutsetele: leiva-saiatoodete abimeister, jahu- ja leivatööstuse sisseseadete remontlukksepp, õlletööstuse kvalifitseeritud töölised, puusepad.

Tiigi 78/80 hoone Tiigi 78[3] maja osa lasi ehitada arhitekt Carl Beschti projekti järgi[4] ärimees Heinrich Wöhrmann ning osaliselt tubakavabrikuks mõeldud hoone valmis 1896 ning oli tol ajal üks Tartu suuremaid. Peale vabriku tegutsesid hoones tütarlaste gümnaasium ja malmivalutehas ning seal olid projekti järgi ka 5-7 toalised üürikorterid. Pärast II maailmasõda sai sellest hoonest Tartu Ülikooli ühiselamu (Vana Tiigi inter[5]). Hoone, hoovipoolne Tiigi 80 vabrikuhoone ehitati 1911 ümber korteriteks.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]