Thích Nhất Hạnh

Allikas: Vikipeedia
Thích Nhất Hạnh (2006)

Thích Nhất Hạnh (11. september 192622. jaanuar 2022) oli vietnami päritolu buda munk, kirjanik ja rahuaktivist.

Tema sünninimi on Nguyễn Xuân Bảo. Thích on vietnami buda munkade ja nunnade tiitel. Läänes kasutatakse tavaliselt nimekujusid Thich Nhat Hanh ja Nhat Hanh.

1960. aastatel rajas ta Saigoni organisatsiooni School of Youth for Social Services (SYSS), mis ehitas uuesti üles hävitatud külasid, rajas koole ja haiglaid ning asustas kodutuid elanikke Vietnami sõja ajal ümber. Ta külastas korduvalt USA-d, muu hulgas palus Martin Luther Kingil avalikult Vietnami sõda hukka mõista. King esitas ta 1967. aasta Nobeli rahuauhinna kandidaadiks. Nhất Hạnh juhtis budistlikku delegatsiooni Pariisi rahukõnelustel. Ta on olnud aastaid Vietnamist välja saadetud, kodumaad lubati tal külastada 2005. aastal. 2018. aasta veebruaris lubati tal Vietnami tagasi pöörduda.

1982. aastal rajas Nhất Hạnh Lõuna-Prantsusmaal vihaara Plum Village, millest sai üks suuremaid budistlikke keskusi läänemaailmas.

Nhất Hạnh oli üks tuntumaid budismi õpetajaid Läänes. Tema õpetused sisaldavad joogatšaara ja zeni elemente mahajaana budismi traditsioonidest. Ta pidas vajalikuks sügava tähelepanelikkuse (paali keeles sati, sanskriti keeles smṛti, inglise keeles mindfulness) arendamist meditatsiooni abil (anapanasati, satipatthana) ning läänemaailmas võeti see mõiste (mindfulness) praktikas kasutusele just tänu temale.[1][2][3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Buddhist monk who brought mindfulness to West dies in Vietnam". France24. Agence France-Presse. January 22, 2022.
  2. Bryant, Miranda (January 22, 2022). "From MLK to Silicon Valley, how the world fell for 'father of mindfulness'". The Guardian.
  3. Fitzpatrick, Aidyn (January 24, 2019). "The Father of Mindfulness Awaits the End of This Life". Time.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]