Thomas Brodie-Sangster

Allikas: Vikipeedia
Thomas Brodie-Sangster 2015. aastal San Diego Comic-Con'il

Thomas Brodie-Sangster (tuntud ka kui Thomas Sangster; sündinud 16. mail 1990 Londonis) on inglise näitleja ja muusik, kes on tuntud kui Jojen Reed "Troonide mängus", John Tracy ITV sarjas "Thunderbirds Are Go", Sam [tegelikult Simon] "Nanny McPhees", Newt "Maze Runneri" filmisarjas ja Ferb "Phineases and Ferbis". Brodie-Sangsteri tuntus kasvas ka sellest, et ta mängis tuntud ja palavalt hinnatud filmides, nagu "Death of a superhero", "Bright Star" ja "Nowhere Boy". Ta oli ka "Star Warsis" näidelnud osas: The Force Awakens ja rollis Netflixi minisarjas "Godless" Whitey Winnina, hiljem aga minisarjas "The Queen's Gambit" (2020) tegelase Benny Wattsina, mille eest ta ka nomineeriti.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Thomas Sangster sündis 16. mail 1990 Londonis Southwarkis, vanemateks Mark Sangster ja Tasha Bertram. Brodie-Sangsteri isa perekond on pärit Šotimaalt Banchoryst. Tema vanavanem, Anthony Bertram, oli romaanikirjanik. Brodie-Sangsteril on üks õde, Ava. Brodie-Sangster oskab mängida bassi ja kitarri ning ta õppis mängima vasakpoolset kitarri filmi "Nowhere Boy" vasakukäelise tegelase Paul McCartney rolli jaoks. Õppis ka filmi "Love actually" rolli jaoks trumme mängima.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

2001. aastal sai Brodie-Sangster oma esimese filmi rolli BBC televisiooni filmis "Station Jim". Hiljem ilmus ta veel mõnda televisioonifilmile, sealhulgas "Bobbie's girl","Miracle of the cards" (Craig Shergoldi lugu) ja "Stig of the Dump". Ta võitis 43. iga-aastasel Monte Carlo televisioonifestivalil auhinna Golden Nymphi rolli eest minisarjas "Enrusted". Brodie-Sangsteri esimesem suurem teatrifilm oli "Love Actually" (2003), milles ta mängis Sami. Selle rolli (Sami) eest oli ta nomineeritud filmiauhinnale "Golden Satellite Award" ja "Young Artist Award".

Brodie-Sangster ilmus uuesti televisiooni seriaalis "Feather Boy", kus mängis üht peategelast (Rober Noble). Järgmisena mängis Brodie-Sangster edukas filmis "Nanny McPhee" (2005), kus oli seitsmest lapsest vanima rollis.

2007. aastal mängis ta kahes episoodis ("Human Nature" ja "The Family of Blood") "Doctor Who" serjaalis koolipoiss Tim Latimeri. Osales külalisesinejana Big Finishi Doctor Who helidraamades "The Mind's Eye" ja "The Bride of Peladoni". Ta mängis Valerio Massimo Manfredi romaanilt põhineva filmi "The Last Legion" (2007) tegelasi Romulus Augustulus ja Pendragon. Samal aastal hakkas ta andma häält Disney Channeli animasarja "Phineas ja Ferb" tegelasele Ferb Fletcherile.

Brodie-Sangster mängis 2008. aastal Itaalias filmitud miniseriaalis "Pinocchio" tegelast Lampwick. Brodie-Sangster sai rolli samal aastal režissöör Jane Campioni filmis "Bright Star", kus mängis tegelast Samuel Brawne. Ta esines ka auhinnatud kunstniku Sam Taylor-Woodi lavastatud filmis "Nowhere Boy", kus mängis Paul McCartneyt. Brodie-Sangster mängis veel filmis "Some Dogs Bite" tegelast Casey ja Anthony McCarteni romaanil põhinevas Iiri filmis "Death of a Superhero" tegelast Donald Clarke.

2010. aasta jaanuaris liitus Brodie-Sangster bändiga "Winnet", milles tema ema annab vokaali.

Lisaks mängis Brodie-Sangster 2011. aastal filmis "The Last Furlong" tegelast Liam. 2011. aasta aprillis esines ta külalisesinejana Briti detektiividraama "Lewis" episoodis tegelasena Adam Douglas. 2012. aastal mängis ta filmis "The Baytown Outlaws", milles ta kehastab ratastoolis noort puudega meest. Mängis ka Ella Jonesi lavastatud "The Ugly Duckling" muinasjutust tehtud lühifilmis.

Aastatel 2013–2014 mängis Brodie-Sanfster HBO sarjas "Game of Thrones" Jojen Reedi.

2015. aastal hakkas ta andma häält ITV poolt loodud uusversioonist Gerry Andersoni nukusarjast "Thunderbirds Are Go" tegelasele John Tracy. Brodie-Sangster mängis tegelast Newt (20. sajandi) Fox "Maze Runneri" triloogias, sealhulgas "The Maze Runner" (2014), "Maze Runner: The Scorch Trials" (2015) ja "Maze Runner: The Death Cure" (2018). BBC2 6-osalises telefilmis "Wolf Hall" kehastas Brodie-Sangster tegelast Rafe Sadler.

2017. aasta 24. mail ilmus filmile "Love Actually" 15-minutiline järg, mille üheks osatäitjateks oli Brodie-Sangster. Brodie-Sangster alustas Scott Franki loodud Netflixi läänedraama minisarjas "Godless" tegelase Whitey Winni rolliga. Seejärel mängis ta Franki järgnevas Netflixi minisarjas "The Queen's Gambit" (2020) maletaja Benny Wattsi. Mõlemad sarjad pälvisid kriitikute tunnustust ja viimasest sai Netflixi vaadatuim stsenaariumiga minisari.

Thomas Brodie-Sangster on osalenud ka kolmes muusikavideos ja võitnud kaks auhinnda (2022 seisuga).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]