Theódoros Angelópoulos

Allikas: Vikipeedia
Theódoros Angelópoulos (2009)
Foto: George Laoutaris

Theódoros Angelópoulos (27. aprill 1935 Ateena24. jaanuar 2012 Pireus) oli kreeka režissöör ja filmiprodutsent.

Angelópoulos õppis Ateena Riiklikus ja Kapodistria Ülikoolis. Pärast sõjaväeteenistuse läbimist läks ta Pariisi ja õppis Sorbonne'is, kuid langes sealt välja ja jätkas õpinguid teises Pariisi koolis Kõrgemas Kinematograafiainstituudis. Selle lõpetamise järel tuli ta Kreekasse tagasi.

Esialgu töötas ta ajakirjaniku ja filmikriitikuna. Pärast kolonelide diktatuuri kehtestamist 1967 suleti väljaanne, kus ta töötas, ja ta hakkas ise filme tegema. Esimene lühifilm valmis 1968. 1970-ndatel hakkas ta valmistama täispikki filme elust kaasaja Kreekas.

Kiiresti kujundas ta välja omapärase stiili, mida iseloomustavad sündmustiku aeglane areng, mitmetitõlgendatav narratiiv ja pikad kaadrid. Näiteks film "Rändnäitlejad" on 4 tundi pikk, aga selles on kõigest 80 kaadrit.

Tema film "Odüsseuse pilk" kuulub ajakirja "Time" läbi aegade 100 parima filmi hulka.

1998 pälvis Angelópoulos Kuldse Palmioksa filmiga "Igavik ja üks päev".[1]

Angelópoulose filmid ei ole kunagi olnud kassatükid.[1]

Angelópoulos abiellus 1980 Phoebe Economopoulouga. Abielu kestis mehe surmani ning sellest sündis kolm last, kõik tütred: Anna, Katerina ja Eleni.

Angelópoulos suri oma viimase filmi "Teine meri" võtete ajal. Ta ületas Pireuse edelapoolses eeslinnas Drapetsunas elava liiklusega tänavat, kui talle sõitis mootorrattaga otsa politseinik, kes ei olnud parajasti tööl. Režissöör toimetati haiglasse, kus suri mitu tundi hiljem. Enne surma sai ta veel südamerabanduse.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Lõhmus, Jaak. Palmioks puhtale filmikunstile. Eesti Päevaleht, 25. mai 1998.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]