Tennessee Williams

Allikas: Vikipeedia
Tennessee Williams

Thomas Lanier Williams III (pseudonüümiga Tennessee Williams; 26. märts 191125. veebruar 1983) oli 20. sajandi üks prominentsemaid[viide?] USA näitekirjanikke.

Nime "Tennessee" sai ta kolledžikaaslastelt oma lõunapärase aktsendi tõttu, samuti oli ta isa seotud Tennessee osariigiga. Aastatel 1948 ja 1955 võitis ta Pulitzeri preemia teoste "Tramm nimega "Iha"" ja "Kass tulisel plekk-katusel" eest.

Tema näidendid "Klaasist loomaaed" ja "Iguaani öö" on auhinnatud New Yorgi näitekirjanduskriitikute Circle Awardsiga.

Williamsi näidend "The Rose Tattoo" (mis oli pühendatud tema poiss-sõbrale Frank Merlole) pälvis parima näidendina Tony auhinna.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sündis Columbuses Mississippi osariigis. Kirjutamist alustas ta pärast ülikooli lõpetamist. Esimene tähelepanuväärsem teos ilmus 1940. aastal – näidend "Inglite taplus", mis pälvis ka Rockefelleri fondi preemia.

Teosed eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Klaasist loomaaed ja teisi näidendeid" ("Kaks eelmängu", "Klaasist loomaaed", "Tramm nimega "Iha"", "Iguaani öö" ja "Kaks järelmängu"). Inglise keelest tõlkinud ja järelsõna lk 315–333 "Tennessee Williams ameerika teatri taustal": Jaak Rähesoo. Eesti Raamat, Tallinn 1976 .

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]