Telling

Allikas: Vikipeedia
Tellingud Soomes Kälviä kiriku kellatorni ümber
Ripptelling

Telling on ajutine abikonstruktsioon, mida kasutatakse hoonete ehitamisel, remondi- ja puhastustöödel inimeste ja materjalide kandmiseks. Tänapäeval koosnevad tellingud enamasti metalltorudest, ent kasutatakse ka muid materjale, näiteks puitu või bambust.

Nõuded[muuda | muuda lähteteksti]

Töötelling peab tagama ohutu, ent ligipääsetava töökeskkonna. Nende kasutamisele ja töökindlusele seatud nõuded on kehtestatud Euroopa standardis BS EN 12811-1. Tingimused kätkevad nii stabiilsuse tagamiseks hoone külge kinnitatud tellingutele kui ka muudele tellingutele seatud nõudeid. Nõuded sõltuvad ka tellingute materjalist.

Ülesehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Tellingute põhikomponendid on torud, kinnitustarvikud ja lauad. Tellingute raamid, turvapiirded ja jäigastusdiagonaalid on valmistatud terasest, alumiiniumist või komposiitmaterjalist torudest. Töölava on tavaliselt puidust, ent kasutatakse ka alumiiniumi või terast. Tellingumoodulid ühendatakse omavahel muhvidega ning ankurdatakse hoone külge. Koormuse ühtlaseks jaotumiseks on hädavajalik hea vundament. Betoonil ja muul sama tugeval pinnal ei pea alusplaate kasutama, ent seda soovitatakse siiski teha. Nende suurus ja mass sõltuvad aluspinnase kõvadusest ja tellingute massist.

Bambusest tellingud[muuda | muuda lähteteksti]

Bambustelling on tellingutüüp, mida on ehitustöödel kasutatud juba sajandeid. Bambust on näiteks kasutatud Suure Hiina müüri ehitusel. Bambustellingu kasutus jätkub veel paljudes kohtades maailmas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Bambusest tellinguid hakati algselt ehitussektoris kasutama Hongkongis, kohe pärast kolonisatsiooni 19. sajandi algul. Seda kasutati laialdaselt mitmekorruseliste majade ehitusel (kuni neli korrust). Samuti sobis see lühiajaliste ehitusprojektide jaoks, näiteks ajutised katusealused teatrietendusteks.

Kasutuse vähenemine[muuda | muuda lähteteksti]

2013. aastal oli Hongkongis umbes 1,751 registreeritud bambusest tellingu ehitajat ja ligikaudu 200 tellingufirmat. Bambuse kasutuse vähenemine tellingutel on tingitud materjali ja tööjõu puudusest, hiljuti on ka turvalisus tekkinud tõsiseks probleemiks.

Tööjõupuudus võib olla tingitud noorema generatsiooni vastumeelsusest saada tellinguehitajaks, sest tellingutööd peetakse ohtlikuks ja räpaseks tööks.

Materjalipuudus on samuti tähtis tegur. Bambusest tellingumaterjal imporditi Hiina maa-aladelt. Bambus, mis küpseb kolm aastat ja on ideaalne tellinguks – tuli Shaoxingi aladelt Guangdongi provintsist. Tööstusele valmistab muret piirangud ekspordile ning üha enam süvenevad keskkonnaprobleemid.

Paljudes Aafrika riikides, eriti Nigeerias, kasutatakse linnapiirkondades ikka veel väiksemate ehitiste rajamiseks bambustellinguid. Maapiirkondades on bambustellingute kasutus üldlevinud. Bambus on oluline ehitusmaterjal Nigeerias. Bambusmaterjal transporditakse raskeveokitega maa-aladelt linnadesse ja Põhja-Nigeeriasse.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]