Taxkorgan

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib asulast, jõe kohta vaata artiklit Taxkorgani jõgi.

Kindlus 1909. aastal

Taxkorgan (uiguuri تاشقورغان; hiina 塔什库尔干镇; pinyin'is Tashikuergan Zhen (Tǎshíkùěrgān Zhèn)) on linn Hiinas Ida-Turkestanis Taxkorgani Tadžiki autonoomses maakonnas. Taxkorgan on ka maakonna keskus. Linn asub 3600 m kõrgusel Tadžikistani piiri lähedal.

Nimi Taxkorgan tähendab uiguuri keeles kivilinnust või kivitorni.

Taxkorgan on tähtis lamba-, villa- ja villatoodete ning eelkõige vaibaturg. Linna ümbritsevad aiad. Suurem osa elanikke on Pamiiri rahvaste hulgast. Enim kõneldakse sarikoli keelt ja ühes külas ka vahhi keelt. Osatakse ka hiina ja uiguuri keelt.

Taxkorgani lähedal pöörab Khunjerabi kurust põhja pool alguse saav Taxkorgani jõgi itta ning siseneb kuristiku kaudu Tarimi nõkku, kus suubub Yarkanti jõkke.

Linna kirdenurgas asub mitme legendi aineseks olev Yuani dünastia aegne suur kindlus, mida tuntakse printsessi kindlusena. Kindluse lähedal on zoroastristide pühamu varemed.

Taxkorgani nimetati antiikajal "kivilinnuseks". See oli Hiina väravaks (kaardil sinisega).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Taxkorgan on pika ajalooga peatuspaik Siiditeel. Siin ristusid suured karavaniteed, mis viisid põhja Kaxgari, itta Kargilikki, läände Badahšani ja Vākhāni piirkonda ning edelasse Põhja-Pakistani.

Umbes 2000 aasta eest, Hani dünastia valitsemisajal, oli Taxkorgan Puli kuningriigi keskus. Hiljem sai selle nimeks Varshadeh. Osa uurijaid on arvanud, et Taxkorgan võib olla Ptolemaiose mainitud ja teistes varastes Siiditee kirjeldustes leiduv kivilinn, mis asus poolel teel Euroopast Hiinasse. Taxkorgan on veel olnud Pamiiri mägedes asunud Sarikoli kuningriigi ja Pärsia vasallriigi Qiepantuo pealinn.